Společnost Exxon objevila další dva ropné zdroje v pobřežních vodách Guyany

Společnost Exxon Mobil (NYSE:XOM) v úterý oznámila, že objevila dvě nová ložiska v pobřežních vodách Guyany jihovýchodně od lokalit Liza a Payara v bloku Stabroek.

Společnost Exxon (XOM) uvedla, že objevy v lokalitách Seabob a Kiru-Kiru jsou šestým a sedmým letošním objevem v Guyaně, přičemž celkový počet objevů v Guyaně přesahuje 25.

Dvě společnosti také uvedly, že dvě plovoucí těžební a vykládací plavidla, která operují v Guyaně – Liza Destiny a Liza Unity – překročila svůj původní společný cíl těžby 340 tisíc barelů ropy denně.

Zdroj: Unsplash

Třetí projekt, Payara, by měl produkovat 220 tisíc barelů denně a výstavba jeho těžebního plavidla FPSO je o pět měsíců před plánem, přičemž spuštění je pravděpodobné před koncem roku 2023, a čtvrtý projekt, Yellowtail, by měl po zahájení v roce 2025 produkovat 250 tisíc barelů denně.

Společnost Exxon (XOM) je provozovatelem a vlastní 45% podíl v bloku Stabroek, zatímco společnost Hess (NYSE:HES) drží 30% podíl a CNOOC (OTCPK:CEOHF) 25%.

Pro investory možná nastal čas, aby vybrali část zisků na Exxon Mobil (XOM), dokud jsou akcie ještě horké, píše Fun Trading v nově zveřejněné analýze na Seeking Alpha.