Investice do zdravotnictví a doručování balíků s akciemi Amazonu.

Gigant v oblasti elektronického obchodu Amazon (NASDAQ:AMZN) právě uzavřel dohodu o fúzi se společností 1life Healthcare (NASDAQ:ONEM), známou také pod názvem One Medical, v hodnotě několika miliard dolarů. Rovněž balíčky pro zákazníky společnosti Amazon jsou nyní doručovány v elektromobilech (EV) vyrobených společností Rivian (NASDAQ:RIVN). Tento vývoj by mohl být pro akcie AMZN příznivý.

Věřili byste, že 80 % obyvatel USA, tedy 263 milionů lidí, nakupuje online? Přesně to zjistil průzkum z roku 2021. Z průzkumu také vyplynulo, že 56,6 % amerických spotřebitelů dává přednost nakupování online před osobním nakupováním.

Proto není nelogické investovat do společnosti Amazon, protože věříte v budoucnost elektronického obchodování. Amazon však skrývá více, než se na první pohled zdá. Společnost má totiž nyní zajímavý úhel pohledu na zdravotnictví a také velký zájem o hnutí elektrifikace vozidel. Jinými slovy, akcie AMZN jsou sázkou nejen na elektronický obchod, ale i na další segmenty ekonomiky.

Co se děje s akciemi AMZN?

V průběhu let vzrostla tržní kapitalizace společnosti Amazon na více než 1 bilion dolarů. To však neznamená, že to pro společnost a její investory byla vždy hladká jízda.

Zdroj: Shutterstock

Po úpravě o rozdělení by se akcie AMZN na začátku roku 2022 obchodovaly za zhruba 170 dolarů. V poslední době se akcie pohybovaly na úrovni 120 dolarů. To však nemusí být nutně špatně. Snížení poměru ceny k zisku (P/E) společnosti Amazon na rozumnější úroveň by mělo zmírnit obavy investorů zaměřených na hodnotu.

Kromě toho si nyní můžete koupit akcie AMZN v důležitém, přechodném období pro společnost. Společnost Amazon po léta doručovala svým zákazníkům zásilky prostřednictvím vozidel se spalovacím motorem (ICE). To se však s pomocí nadějného výrobce elektromobilů Rivian mění.

Vozidla vyrobená společností Rivian již doručují zásilky Amazonu v Baltimoru, Chicagu, Dallasu a dalších velkých městech. To je však teprve začátek. Pokud vše půjde podle plánu, do konce roku 2022 budou elektrická doručovací vozidla společnosti Amazon vyrobená společností Rivian k vidění na silnicích ve více než 100 městech a do roku 2030 jich bude po celých Spojených státech jezdit 100 000.

Zdravá změna pro Amazon

Spolu s přechodem společnosti na elektrifikaci vozidel se Amazon pouští také do vysoce perspektivní oblasti zdravotnictví. Společnost právě uzavřela dohodu se společností One Medical, která poskytuje jak osobní, tak digitální/virtuální zdravotnické služby.

Tady jsou informace. Společnost Amazon se dohodla na převzetí společnosti One Medical za 18 dolarů na akcii. Půjde o transakci v hotovosti v hodnotě zhruba 3,9 miliardy dolarů.

Může se to zdát jako nečekaný krok společnosti Amazon. Amazonu se však podařilo digitalizovat moderní obchod, tak proč by se nemohl pustit i do zdravotnictví?

Nechápejte mě špatně – netvrdím, že poskytování zdravotní péče je stejné jako doručování balíků. Přesto, jak řekl Neil Lindsay, SVP Amazon Health Services, je zdravotnictví „vysoko na seznamu zkušeností, které potřebují znovuobjevení“. A pokud má nějaká společnost k dispozici obrovské zdroje potřebné k dosažení tohoto cíle, je to právě Amazon.

Zdroj: Reuters

Co můžete udělat nyní

Amazon it obří společnost, která se však mění, aby si udržela konkurenceschopnost. Pokud s těmito změnami souhlasíte, neváhejte a zkuste akcie AMZN.

Koneckonců, společnost Amazon nastavila standard elektronického obchodování v Americe a možná dokáže udělat vlny i v oblasti zdravotnictví. Navíc s pomocí společnosti Rivian by se Amazon mohl stát nedílnou součástí hnutí EV v USA, a to je jen další důvod, proč investovat právě teď.