Měla by společnost Costco zahájit rozdělení akcií a připojit se k „trendu“? 

Zvýšená pozornost věnovaná rozdělení akcií v posledních několika letech zvýšila pozornost také několika akciím obchodovaným za vyšší nominální ceny, včetně Costco Wholesale (COST). Vzhledem k tomu, že ceny jejich akcií v průběhu času rostly, rozhodlo se několik významných společností pro rozdělení svých akcií. Někteří investoři se ptají, zda je Costco další na řadě.

Společnost Costco neustále zvyšuje objem prodeje a expanduje téměř v jakémkoli ekonomickém prostředí. Protože však akcie Costco s tímto růstem obecně rostou, vedení společnosti Costco možná bude chtít ještě více zvážit faktory, které by mohly učinit rozdělení akcií výhodným.

Společnost Costco bude pravděpodobně dlouhodobě expandovat

Costco jako společnost působí spíše v závětří než v protivětří. Trh společnosti Costco se může zdát nasycený, přinejmenším ve Spojených státech, kde otevřela sklady ve 46 státech a obsluhuje všechny velké metropolitní oblasti v této zemi. Je však nepravděpodobné, že by se expanze v USA v dohledné době zastavila.

Zdroj: Unsplash

Ve fiskálním roce 2022 (který končí na konci srpna) bylo zatím 10 z 18 nových obchodů společnosti (bez započtení přemístění) otevřeno v USA.Dva z těchto nových obchodů v USA byly navíc Costco Business Centers. Business Centers nabízejí produkty určené přímo pro restaurace, kanceláře a další komerční zařízení. Společnost Costco otevřela v USA 24 těchto obchodů a většina z nich se nachází na západ od řeky Mississippi. Proto to pravděpodobně poslouží jako další příležitost pro nové prodejny ve velkých amerických metropolích.

Mezinárodní obchody Costco tvoří 259 z 833 poboček. Tyto neamerické obchody se nacházejí v 11 zemích na čtyřech kontinentech, což znamená, že Costco sotva využilo svůj potenciál mimo USA. Potenciál pro dlouhodobý a trvalý růst tu tedy rozhodně je.

Někteří investoři potřebují další pobídky

Cena akcií společnosti Costco je nyní pro některé drobné investory pravděpodobně trochu odrazující. Někdo, kdo si každý měsíc pravidelně přidává malé částky na makléřský účet, pravděpodobně při nákupu těchto akcií získá jen dílčí podíly, což se někomu může zdát jako zklamání. Ačkoli rozdělení akcií samo o sobě ve své podstatě nepřidává společnosti žádnou hodnotu, vhodná míra rozdělení by pravděpodobně zpřístupnila celé akcie většímu počtu potenciálních akcionářů.

Zdroj: Getty Images

Cena je tak vysoká proto, že se společnosti doposud dařilo a že investoři vidí potenciál trvalého růstu. Výsledkem je, že Costco stále vykazuje vyšší ocenění, měřeno v porovnání se ziskem. Jeho současný poměr ceny k zisku (P/E) ve výši 41 je vyšší než u konkurentů, jako je Walmart s 26násobkem zisku a Target s poměrem 12 P/E. Investoři vidí tento relativně vyšší P/E a vyvolává to mírné váhání. Rozdělení akcií poměr P/E nezmění, ale nižší cena za akcii může některým investorům usnadnit přehlédnutí skutečnosti, že se akcie neobchodují za srovnatelné ocenění jako u konkurentů.

Investoři, kteří mají zájem o Costco, by si také měli uvědomit, že násobek P/E klesl v souvislosti se zlepšením příjmů a zisků. Za prvních devět měsíců fiskálního roku 2022 vzrostly tržby ve výši 155 miliard USD o 16 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2021. V tomto období čistý zisk vzrostl o 19 % na 4 miliardy USD, protože pomalejší růst prodejních, všeobecných a administrativních nákladů vykompenzoval značný nárůst nákladů na zboží. Takový růst zisku by mohl znamenat, že i přes vyšší poměr P/E přicházíte o to, že Costco nevlastníte.

Rozdělí společnost Costco akcie?

Posledním rozdělením akcií společnosti Costco bylo rozdělení 2:1 v lednu 2000. Od té doby akcie Costco vzrostly přibližně o 1 000 %, což může naznačovat, že nastal čas pro takový krok.

Zdroj: Shutterstock

Vedení společnosti Costco zatím investorům nenaznačilo, že plánuje rozdělení akcií. Vedení spotřebitelských společností, jako je Booking Holdings a AutoZone, se rozdělení akcií brání, přestože mají mnohem vyšší nominální ceny akcií než Costco. Vedení společnosti Costco by se mohlo snadno rozhodnout následovat jejich příkladu.

Nicméně maloobchodní prostředí se nyní potýká s inflací a zpomalující se ekonomikou a mnoho společností zkoumá všechny možnosti, jak udržet zájem investorů v tomto stále náročnějším ekonomickém prostředí. Rozdělení akcií by mohlo poskytnout psychologickou vzpruhu, kterou Costco v těchto časech potřebuje, aby se posunulo výše.