Roku by se mělo odrazit od nepříznivých čísel. Bude to ale v blízké budoucnosti?

Když prší, tak prší, a pro Roku (ROKU 5,90 %) bylo úterý tak trochu přívalové. Akcie tohoto průkopníka v oblasti streamování videa klesly o 8 %, protože vyšlo několik nezajímavých zpráv od analytiků. Špatnou situaci Roku zhoršila zpráva o potenciální akvizici, která sice nezahrnuje Roku, ale mohla by mít dopad na trh.

Analytik společnosti Wolfe Research Peter Supino snížil hodnocení akcií z peer perform na underperform. Aaron Kessler ze společnosti Raymond James zahájil pokrytí Roku s ratingem neutral market perform, což vyvolává obavy z krátkodobého vývoje. Protokol se opírá o tři nejmenované zdroje, které tvrdí, že společnost Comcast (CMCSA 0,76 %) zvažuje odkoupení společnosti Vizio (VZIO -4,51 %). Co to všechno znamená? Pojďme si to všechno rozebrat.

Zdroj: ROku

Roku oznámí výsledky za druhé čtvrtletí po čtvrtečním uzavření trhu, takže negativní pozornost analytiků, kteří společnost bedlivě sledují, není dobrým znamením. Snížení ratingu Supina ze společnosti Wolfe Research vyplývá z jeho snížené prognózy čistého přírůstku uživatelů. Domnívá se, že problémy s dodavatelským řetězcem, které zkomplikovaly výrobu streamovacích zařízení Roku, inflační tlaky na spotřebitele, aby omezili své výdaje, a špatné vyhlídky na přeměnu prodeje hardwaru na nové registrace budou mít vliv na její krátkodobé výsledky. Problematické budou i vysoké náklady na úspěšnou expanzi platformy do zahraničí a budování katalogu obsahu. Jeho cílová cena 77 USD je těsně pod úterním závěrem, a to při 8% poklesu.

Kessler ze společnosti Raymond James nemá cílovou cenu pro akcie, ale převzal pokrytí Roku s hodnocením ho-hum market perform. Vidí krátkodobý protivítr, který ovlivňuje reklamní trh. Je povzbuzen přesunem výdajů marketérů z lineární televize na připojenou televizi, ale potřeba Roku investovat do růstu svého podnikání by měla poškodit hospodářský výsledek.

Úterní znepokojivé poznámky analytiků následovaly po tom, co Cory Carpenter z JPMorgan v pátek minulý týden snížil cílovou cenu akcií. Pozitivní zprávou je, že je stále nakloněn akciím, ale snížení jeho cílové ceny ze 175 na 150 USD není necelý týden před aktualizací finančních výsledků Roku příliš povzbudivé.

Zdroj: Unsplash

Carpenter také koncem minulého týdne snížil cílovou cenu pro Vizio, a to nás přivádí k novým informacím o odkupu a jeho dopadu na Roku. Vizio se potýká s problémy. Tržby klesly v několika čtvrtletích po sobě, protože zisky z prodeje streamovací platformy podobné Roku se nevyrovnaly poklesu prodeje chytrých televizorů.

SmartCast společnosti Vizio není Roku. Má čtvrtinu diváků a generuje o něco více než polovinu průměrných příjmů na uživatele. Společnost Comcast je díky svým stěžejním podnikům v oblasti širokopásmového připojení a kabelové televize monstrem, kterému se daří získávat hotovost, ale její pokusy stát se silnou silou v oblasti streamování zatím selhávají. Koupě společnosti Vizio by pro Comcast znamenala způsob, jak se stát významnějším hráčem v této oblasti, což by vysvětlovalo, proč investoři Roku nejsou z potenciálního vývoje nadšeni.