AMD překonává Intel v tržní kapitalizaci. Čím výrobce čipů ovládnul trh?

Společnost AMD překonala konkurenčního výrobce čipů Intel, pokud jde o tržní kapitalizaci.

Společnost AMD v pátek překonala tržní kapitalizaci konkurenční společnosti Intel.

Akcie AMD za den vzrostly o více než 3 % a tržní kapitalizace výrobce čipů tak dosáhla 153 miliard dolarů. Intel klesl o téměř 9 %, den po katastrofálních výsledcích, které nesplnily očekávání ohledně zisku a ukázaly pokles tržeb. Tržní kapitalizace společnosti Intel činila na konci pátečního obchodování 148 miliard USD.

Tato změna je převážně symbolická, ale znamená mnohem větší konkurenci na trhu s čipy pro osobní počítače a servery, kde si obě společnosti přímo konkurují.

Zdroj: Shutterstock

Tento milník také naznačuje, že investoři mohou ocenit výrobce čipů s nízkou hodnotou aktiv před výrobcem, který investuje velké prostředky do výroby. AMD zadává výrobu externím „fabům“ neboli továrnám na čipy, zatímco Intel uvedl, že plánuje pokračovat ve výstavbě a provozu továren.

V posledních letech se čipy AMD staly mnohem konkurenceschopnějšími vůči produktům Intelu, pokud jde o výkon, a v některých aplikacích dokonce překonaly jejich rychlost a efektivitu.

Společnost Intel ve čtvrtek uvedla, že její neuspokojivá zpráva odráží problémy s realizací a snížila svůj odhad celoročního zisku na akcii z 2,30 USD na 3,60 USD. Společnost Intel rovněž obvinila ze svého nesplnění očekávání zpomalující trh s osobními počítači a makroekonomické podmínky.

Generální ředitel společnosti Intel Pat Gelsinger v pátečním rozhovoru pro CNBC přirovnal strategii návratu společnosti k výstupu na horu Kilimandžáro.

Společnost AMD oznámí výsledky za druhé fiskální čtvrtletí v úterý, kdy budou investoři sledovat, zda čelí stejným makroekonomickým problémům jako Intel, protože prodeje osobních počítačů po celém světě klesají.