Tesla prodala své bitcoiny, měli byste i vy? Nebo je čas na pravý opak?

Minulý týden se Tesla (TSLA) dostala na titulní strany novin, když její generální ředitel Elon Musk zveřejnil, že společnost prodala 75 % svých bitcoinů (BTC), které původně nakoupila v lednu 2021.

Musk tehdy na Twitteru oznámil, že společnost nakoupila 1,5 miliardy dolarů v bitcoinech jako alternativu k držení hotovosti. Nyní však byl tentýž Bitcoin prodán, protože Tesla čelila nejistému výrobnímu prostředí na svých čínských trzích.

Kvůli dlouhodobým výlukám COVID-19 v továrně v Šanghaji byla ve druhém čtvrtletí vážně poškozena výroba společnosti Tesla. Uprostřed výluk vedení společnosti Tesla netušilo, kdy skončí a kdy se zaměstnanci budou moci vrátit do práce. V důsledku toho společnost potřebovala dodatečnou hotovost, aby zajistila, že zvládne všechny překážky související s výlukami. Aby si společnost vytvořila rezervu hotovosti, rozhodla se prodat tři čtvrtiny svých podílů v bitcoinech.

Zdroj: Getty Images

Na základě informací ve zprávě o příjmech to vypadá, že Tesla prodala někdy v květnu, kdy se cena bitcoinu pohybovala kolem 30 000 dolarů. Tím, že Tesla prodala tehdy, a ne na dně ceny Bitcoinu, která klesla až na 19 000 USD, omezila ztráty, které by jí vznikly, kdyby čekala déle.

Prodej zvýšil rozvahu společnosti Tesla o téměř 950 milionů dolarů. Pokud by společnost prodávala blíže k ceně bitcoinu 20 000 dolarů, mohlo by se toto číslo snížit o 30 % na nějakých 650 milionů dolarů. V době, kdy záleží na každém dolaru, se Tesla vyhnula nejhoršímu poklesu Bitcoinu a vytvořila si polštář hotovosti pro případ, že by se situace v Číně zhoršila.

Proč byste tentokrát neměli Elona následovat

Pokud nemáte dostatek hotovosti a nepotřebujete provozovat mezinárodní podnik jako Tesla, nedoporučuji bitcoiny prodávat. Pokud něco, může to být skvělý čas na nákup.

Jedním z nejspolehlivějších technických ukazatelů bitcoinu je 200týdenní klouzavý průměr (WMA). Pouze dvakrát se cena bitcoinu propadla pod linii 200 WMA – na podzim roku 2015 a při propadu COVID-19 v březnu 2020. Při zpětném pohledu obě tato období představovala nákupní příležitosti, které se objevují jen velmi často. Nyní se Bitcoin nachází na podobném území jako v letech 2015 a 2020. Přibližně v polovině června se cena propadla pod 200 WMA a zůstala tam téměř měsíc. Teprve nedávno se dostala nad ni, ale jen na několik dní, než se pod ni opět ponořila.

Zdroj: Unsplash

Pokud vám technické ukazatele nestačí k tomu, abyste si bitcoiny ponechali, můžeme se dále podívat na komentáře, které Musk pronesl v rámci stejného hovoru k výsledkům hospodaření. Po komentáři k prodeji Musk upřesnil, že toto rozhodnutí „by nemělo být bráno jako nějaký rozsudek nad Bitcoinem“ a že společnost bude v budoucnu usilovat o zvýšení podílu Bitcoinu.

Zdá se, že Musk a Tesla mají stále zájem. Ačkoli současné faktory, které se kolem společnosti točí, možná nedovolí Tesle hned přidat zbývajících 10 000 bitcoinů, Muskovy komentáře naznačují, že v původní kryptoměnu zřejmě stále věří.