Akcie Amazonu je třeba vlastnit i ve vašem portfoliu. Analytik vysvětluje proč

Podle analytika společnosti R5 Capital Scotta Mushkina je Amazon.com (AMZN) pro investory po překonání zisku za druhé čtvrtletí nezbytnou akcií.

„Amazon podle našeho názoru opět dokázal, jak jedinečný je jeho obchodní model a proč investoři musí vlastnit jeho akcie,“ napsal Mushkin ve své výzkumné zprávě.

Konkurenční výhoda společnosti spočívá v její distribuční a logistické síti, která „není replikovatelná“, napsal Mushkin. Zákazníci se stále více spoléhají na doručovací služby Amazonu do druhého dne nebo do stejného dne, takže členství v Prime je „nutností, nikoliv přáním“, dodal. Díky tomu se zvýšení cen členských poplatků mezi zákazníky poměrně dobře snáší, jak dokládají výsledky společnosti Amazon za druhé čtvrtletí.

„Jsme spokojeni s výsledky, které vidíme v programu Prime,“ řekl finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky v telefonátu s investory. „Počet členů programu Prime a jejich udržení je stále silné. Myslím, že tato změna pozitivně předčila naše očekávání.“

Zdroj: Getty Images

Tržby ve čtvrtletí vzrostly o 7 % na 121,2 miliardy dolarů, což je nad konsensuálními odhady Wall Street i nad výhledovým rozmezím společnosti. Příjmy z reklamy ve výši 8,7 miliardy dolarů se ve čtvrtletí udržely na stejné úrovni, a to i přesto, že obava z toho, jak by recese mohla ovlivnit rozpočty na reklamu, otřásla i jinými technologickými giganty. Mushkin věří, že reklamní služby Amazonu jsou další výhodou oproti konkurenci, vzhledem k jeho vlastnímu výzkumu účinnosti fo reklamy na této platformě.

Časopis Barron’s vyzdvihl růst příjmů z reklamy společnosti Amazon na začátku tohoto roku, když ji označil za nejlepší volbu pro rok 2022. Barron’s také tvrdil, že cloudové služby Amazonu by mohly být v příštích letech hlavním motorem růstu.

Přesto bude společnost stále pociťovat tlak rostoucích makroekonomických protivítrů, napsal Mushkin, což analytika vedlo ke snížení výhledu ziskovosti a marží pro zbytek roku. Stále však ponechal rating Buy a cílovou cenu 173 USD. Z 53 analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti, ji 94 % hodnotí jako „Buy“, 4 % jako „Hold“ a 2 % jako „Sell“, uvádí FactSet.

Amazon v pondělí mírně rostl na 135,08 USD.