Proč akcie NIO dnes rostou? Jaká je budoucnost čínské automobilky?

Jednou z akcií, které jsou dnes v hledáčku mnoha investorů, je čínský výrobce elektromobilů Nio (NYSE:NIO). Akcie NIO v úvodu obchodování rostou o 4,5 % poté, co automobilka zveřejnila údaje o dodávkách za červenec.

Údaje o dodávkách společnosti Nio za červenec
V minulém měsíci se dodávky společnosti zvýšily o 27 % oproti stejnému období předchozího roku na 10 052 elektromobilů. Ve srovnání s předchozím měsícem se však její dodávky propadly o 22 %. V roce 2022 zatím dodávky společnosti Nio meziročně vzrostly o 22 % na 60 879 elektromobilů.

„Dodávky tvořilo 7 579 prémiových elektrických SUV Smart a 2 473 prémiových elektrických sedanů Smart,“ uvedl výrobce elektromobilů.

Zdroj: Shutterstock

Výzvy společnosti Nio

Automobilka oznámila, že v červenci byla výroba jejích elektromobilů omezena nedostatkem odlitků.

Společnost Nio uvedla, že „úzce spolupracuje s partnery z dodavatelského řetězce a očekává, že se jí podaří urychlit výrobu vozidel „během zbytku třetího čtvrtletí tohoto roku“.

Barron’s poznamenal, že prodeje vozidel v létě obvykle klesají. Publikace však dodala, že letos v létě byly dodávky vozidel v Číně silnější než obvykle.

Barron’s tento nepoměr přisuzuje opatřením proti kovaříkům 19, která Peking zavedl na jaře. Tato omezení omezila výrobu v minulém čtvrtletí, což způsobilo, že mnoho kupujících nemohlo až do nedávné doby obdržet vozidla, která si zakoupili v minulém čtvrtletí.

Pohled analytika na akcie NIO

Dne 30. června analytik banky HSBC Yuqian Ding zvýšil cílovou cenu akcií NIO z 26 na 28 USD. Ding předpověděl, že měsíční objem automobilky se bude neustále zlepšovat‘ protože její výroba v posledních šesti měsících roku roste. Dodal, že se očekává, že společnost uvede na trh nové elektromobily od roku 2023, a analytik ponechal pro tento název rating „koupit“.

V posledních třech měsících akcie společnosti stouply o 18 %, ale v roce 2022 zatím klesly o 35 %.