Společnosti s malou tržní kapitalizací jsou v době hrozící recese vhodnou koupí

Akcie s velkou tržní kapitalizací jsou obvykle považovány za bezpečnou sázku v obdobích volatility, ale řada profesionálů z Wall Street si myslí, že s rostoucím rizikem recese jsou malé akcie stále atraktivnější.

Akcie s malou tržní kapitalizací se často těší menší oblibě než jejich větší protějšky vzhledem k jejich vnímané volatilitě zisků, většímu domácímu zaměření a menší viditelnosti. Často se jim také vyhýbají v době volatility trhu ve prospěch stabilnějších možností.

Historie však naznačuje, že by se investoři mohli mýlit.

„Z historického hlediska byly recese obvykle dobrou příležitostí k nákupu akcií s malou tržní kapitalizací,“ uvedla Lori Calvasina, vedoucí americké akciové strategie ve společnosti RBC Capital Markets. „Zdá se nám také, že malé společnosti s kapitalizací se již nyní pečou ve velkých ekonomických bolestech.“

Zdroj: Getty Images

Makléřská společnost se domnívá, že akcie s malou tržní kapitalizací jsou „velmi blízko“ ocenění recese, což je „poměrně jasně“ vidět na ocenění. Poznamenala, že akcie s malou tržní kapitalizací nyní vypadají historicky levně v porovnání s protějšky s velkou tržní kapitalizací, přičemž index Russell 2000 s malou tržní kapitalizací se obchoduje v pásmu poměru ceny k zisku, které „má tendenci označovat jeho dno“.

Podle Christiana Galipeaua, hlavního tržního stratéga společnosti Putnam Investments, se akciím s malou tržní kapitalizací daří lépe nejen v době recese, ale také po delší dobu poté, co se ekonomika dostane z krize.

Pozoroval, že akcie s malou kapitalizací mají tendenci dosahovat horších výsledků než akcie s velkou kapitalizací v měsících předcházejících recesi a během ní, jakož i „po dobu následujících tří let“, kdy ekonomika opouští recesi.

Citigroup poznamenala, že akcie s malou kapitalizací byly první, které oslabily, když se prosadily inflační tlaky, a nyní by naopak mohly být „první, které se zotaví“.

Uvedla, že ocenění akcií s malou tržní kapitalizací naznačuje, že jsou „značně zbaveny rizika“, a oceňuje obavy z recese.

„Obchodování s akciemi s malou a velkou kapitalizací je blízko minim po finanční krizi a relativní ocenění není daleko od svého dvacetiletého dna,“ napsali stratégové Citigroup pod vedením Scotta Chronerta ve zprávě investorům.

Zdroj: Getty Images

Nejlepší nápady na akcie Bank of America
Podle Bank of America se od začátku letošního roku „hodně změnilo“ vzhledem k několika událostem: Politika Fedu, geopolitika, volatilita trhu, prudká inflace a obavy z recese.

„Volatilita a změny režimu však představují příležitosti a my nadále vidíme příznivé prostředí pro výběr akcií,“ napsala v nedávné zprávě Jill Hallová, stratégka Bank of America.

Poznamenala, že v prostředí rostoucích úrokových sazeb a inflace byly odměňovány akcie s obhajitelnými maržemi a cenovou silou. Bance se líbí poskytovatel služeb rozvozu jídla DoorDash, který podle ní není přímo vystaven inflaci cen surovin a potravin vzhledem k tomu, že je platformou třetí strany.

Banka má pro akcie, které v pondělí uzavřely na 72 dolarech, cílovou cenu 90 dolarů, což představuje potenciální růst o 20 %.

Bank of America se rovněž líbí společnost Option Care Health se sídlem v Illinois, která je nejméně vystavena tlakům na náklady práce v oblasti domácí péče. Podle Halla by společnost mohla zaznamenat další nárůst, když využije lepší volné peněžní toky.

Cílová cena 38 USD pro akcie banky znamená potenciální růst o 11,8 % oproti uzavírací ceně akcií ve výši přibližně 34 USD.

Na seznam se dostal také floridský výrobce elektroniky Jabil. Společnost je zaměřena na koncové trhy, které zaznamenávají sekulární růst, a také na odvětví, jako je zdravotnictví, které banka považuje za „obecně odolné vůči recesi“. Její akcie uzavřely na hodnotě přibližně 59 USD, což znamená nárůst o 40 % oproti cílové ceně 82 USD, kterou banka pro akcie stanovila.

Bank of America se rovněž líbí výrobce čipů ON Semiconductor, a to pro jeho silný potenciál k obratu, vynikající produkt a expozici vůči hyperrůstovým trendům v oblasti elektrických vozidel. Banka přisoudila cílovou cenu 80 USD, což představuje potenciální nárůst o 25 % oproti uzavírací ceně akcií kolem 64 USD.

Barclays rovněž jmenovala řadu akcií s nízkou tržní kapitalizací s nadváhou „high conviction“, které podle ní nabízejí potenciál pro vyšší výnosy s ohledem na riziko. Banka vybrala například kyberbezpečnostní společnost CyberArk, biofarmaceutickou firmu Sarepta Therapeutics a stavitele domů Skyline Champion.