Velký zisk nyní definitivně zpečetil dohodu o akciích společnosti Exxon Mobil

Investoři do společnosti Exxon Mobil (NYSE:XOM) mají dobré zprávy, protože energetická společnost právě zveřejnila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2022. Obchodníci na dlouhé straně mají k dispozici řadu pozitivních údajů, které podporují jejich býčí argumentaci pro akcie XOM. Kromě toho by navrhovaný zákon o snížení inflace mohl potenciálně přinést velké vítězství pro společnost Exxon Mobil.

V době, kdy jsou toky fosilních paliv z Ruska a Blízkého východu nejisté, vyzývají země produkující ropu domácí těžaře k navýšení produkce. Mezi tyto těžaře patří i společnost Exxon Mobil a čerstvá aktualizace společnosti naznačuje, že společnost skutečně přistoupila k navýšení produkce.

Vedla zpráva o výsledcích společnosti Exxon Mobil k překonání ulice? Zůstaňte s námi, protože čísla jsou již k dispozici a vypadají převážně pozitivně. Kromě toho by společnosti Exxon Mobil mohl pomoci k dosažení jejích ambiciózních cílů v oblasti zachycování oxidu uhličitého návrh zákona, který prochází Kongresem.

Zdroj: Unsplash

Co se děje s akciemi XOM?

S budoucím ročním dividendovým výnosem ve výši 3,84 % je Exxon Mobil dividendovým králem mezi energetickými společnostmi. Bez zhodnocení ceny akcií by však investoři byli jistě frustrováni.

Naštěstí akcie XOM v letošním roce rostou, i když některé jiné akcie s megakapitálem klesají. Akcie začínaly letošní rok na ceně kolem 63 dolarů a nedávno byly viděny při obchodování v rozmezí 90 dolarů.

Jaký katalyzátor by mohl pomoci pokračovat v býčí jízdě? Právě teď je v Kongresu návrh zákona, který by zvýhodnil podniky investující do nízkouhlíkových technologií, jako je Exxon Mobil.

Jmenuje se Inflation Reduction Act a nedávno získal podporu senátora Joea Manchina. Dalo by se říci, že jde o zeštíhlenou verzi návrhu zákona Build Back Better. Pokud bude zákon o snižování inflace schválen, mohl by do roku 2030 snížit emise uhlíku v USA o 40 %.

Návrh zákona by rozšířil daňové úlevy na specifické zachycování a ukládání uhlíku. Podle analytika společnosti MKM Partners Lea Marianiho by se úvěr na trvale uložený uhlík mohl zvýšit z 50 na 85 dolarů za tunu.

Zdroj: Getty Images

Společnost Exxon Mobil usiluje o vybudování řady středisek pro zachycování uhlíku v průmyslových oblastech. Podle odhadu společnosti Exxon Mobil by jen jeden z plánovaných projektů společnosti poblíž Houstonu mohl zachytit 100 milionů tun uhlíku ročně. Manchinův návrh zákona tak může být pro společnost Exxon Mobil a její zainteresované strany nečekaným přínosem.

Více produkce, více příjmů

Manchinův návrh zákona je potenciálním impulsem pro akcie společnosti XOM, ale nepřehlédněme ještě jednu vlivnou událost z poslední doby. Konkrétně společnost Exxon Mobil právě zveřejnila údaje o svých čtvrtletních příjmech.

Během druhého čtvrtletí roku 2022 vydělala společnost Exxon Mobil 17,9 miliardy USD, měřeno podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Společnost tento výsledek přičítá mimo jiné zvýšené produkci.

Analytici na Wall Street očekávali, že Exxon Mobil vykáže čistý zisk pouze 15,2 miliardy USD, takže společnost rozhodně uspěla. Bude však společnost Exxon Mobil pokračovat v náročném plánu výroby? Darren Woods, předseda představenstva a generální ředitel společnosti, naznačil, že Exxon Mobil výzvu k akci vyslyší:

Pomáháme také uspokojit zvýšenou poptávku tím, že v prvním čtvrtletí roku 2023 rozšíříme naši rafinérskou kapacitu o přibližně 250 000 barelů denně, což představuje největší jednorázové navýšení kapacity v USA od roku 2012.

Co můžete udělat nyní

Je zřejmé, že společnost Exxon Mobil výrazně investuje jak do výroby fosilních paliv, tak do technologie zachycování uhlíku. Společnost tak řeší potřeby současnosti i budoucnosti.

Zároveň společnost Exxon Mobil prokazuje svou schopnost profitovat z včasného náběhu výroby. Je tedy skvělá doba uvažovat o vlastnictví akcií XOM jak kvůli dividendám, tak kvůli potenciálu růstu ceny akcií.