2 akcie Nasdaq, které je třeba ještě dnes koupit a držet ideálně navždy

Nasdaq má pověst burzy agresivních hyperrůstových společností – firem, které mohou během roku vzrůst pětkrát nebo desetkrát a někdy se stejně rychle propadnout. Většina investorů si pravděpodobně nedokáže představit, že by si navždy vytvořila portfolio typu „kup a drž“ plné akcií Nasdaqu.

Nasdaq však ve skutečnosti nabízí velkou rozmanitost. Přestože se na něm nachází mnoho spekulativních, volatilních akcií, je zde také spousta vysoce kvalitních jmen, která vybudovala podniky, jež vydrží desítky let nebo déle.

Alphabet (GOOGL)

Jak jsme viděli v uplynulém roce, společnosti se mohou prakticky přes noc dostat ze světového vrcholu do koše na odpadky. Několik bývalých špiček FAANG je nyní na dně. Z velkých technologických titánů se však zdá, že Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) má nejpříznivější pozici pro dlouhodobé držení.

Zdroj: Unsplash

To je dáno dvěma hlavními faktory. Zaprvé, hlavní vyhledávací činnost společnosti Alphabet je zakořeněná napříč různými zařízeními, platformami a způsoby použití. Díky tomu je strašně těžké ho narušit. Konstelace Androidu, Gmailu, Dokumentů, Chromu a různých dalších služeb by měla udržet Alphabet v silné pozici po mnoho dalších let.

Mezitím by se investorům měly časem vyplatit alespoň některé z moonshotů společnosti Alphabet. Ať už se jedná o umělou inteligenci, samořídící vozidla, zdravotní péči nové generace nebo kdo ví co ještě, je velká šance, že Alphabet v průběhu let rozjede další skvělé podniky. Mezitím se akcie GOOGL po letošním velkém výprodeji nyní prodávají za atraktivní výchozí ocenění.

Starbucks (SBUX)

Společnost Starbucks (NASDAQ:SBUX) měla v uplynulém roce trochu smůlu. Její rozsáhlé investice do čínských prodejen narazily na dočasné problémy vzhledem k přetrvávajícímu Covid-19 a souvisejícím karanténám na tomto trhu. Mezitím rostoucí snaha o odborovou organizovanost vyvolává obavy o mzdové náklady společnosti ve Spojených státech.

Pro dlouhodobější investory by však toto momentální oslabení mohlo být skvělou příležitostí k nákupu.

Zdroj: Shutterstock

Starbucks je ve svém oboru bezkonkurenční značkou. A společnost má fantastickou jednotkovou ekonomiku. Výroba kávy a sladkých nápojů je levná a spotřebitelé se o cenu příliš nestarají. Starbucks již dříve prošel recesí a jednotkové tržby se udržely. Akcie SBUX se za poslední rok propadly o 32 %, ale mohly by se opět zvednout.