I přes nedávný značný neúspěch nebrzděte s akciemi Lucid Motors

V posledních několika měsících akcie společnosti Lucid Group (NASDAQ:LCID) klesaly a klesaly. Krátce se pohybovaly nad 20 USD za akcii, aby vzápětí klesly zpět pod 20 USD za akcii. V posledních dnech se tato situace opakuje. Poté, co se akcie LCID před zveřejněním výsledků hospodaření vyšplhaly nad 20 USD za akcii, se po jejich zveřejnění propadly.

Proč? Svou roli sehrály neuspokojivé výsledky, ale hlavním viníkem byla odrazující aktualizace výhledů. Kvůli překážkám v dodavatelském řetězci a logistice musel management výrazně snížit svou prognózu výroby v roce 2022.

Investoři, kteří se do akcií ponořili před jejich posledním dočasným růstem, se ocitli zpět na začátku. A co hůř, nyní se zdá, že „příběh“ s Lucidem se může odehrát mnohem déle. Nepředpokládejte však, že má nyní malou šanci, že se nakonec odehraje. S tím se ponořme dovnitř a zjistěme proč.

Akcie LCID a jejich pokles po výnosech

Dne 3. srpna zveřejnila společnost Lucid Group výsledky za červnové čtvrtletí spolu s aktualizací výhledů. Výsledky opět nebyly povzbudivé. Tržby ve výši 97,3 milionu USD zaostaly za odhady. Analytici na straně prodejců očekávali čtvrtletní tržby ve výši 145,49 milionu USD.

Ještě horší je, že aktualizace výhledů vedení naznačuje, že provozní výsledky společnosti čekají další zklamání. Výše zmíněné problémy s dodavatelským řetězcem a logistikou vedly k tomu, že společnost snížila svůj výrobní cíl na rok 2022. Dříve předpokládala výrobu v roce 2022 ve výši 12 000-14 000 vozů. Po aktualizaci byl tento cíl snížen na pouhých 6 000-7 000 vozů.

Zdroj: Lucidmotors

Když si to všechno spojíme dohromady, snadno pochopíme, proč trh po této zprávě rychle poslal akcie LCID o dvouciferné číslo dolů. Výsledky v roce 2022 se ani zdaleka nepřiblíží odhadům, které vedení společnosti předložilo investorům při prvním zveřejnění. Dosažení desítek miliard tržeb a miliardových zisků do poloviny roku 2020 může nyní vypadat přinejlepším jako nesplnitelný cíl.

Přestože jsou její čísla v krátkodobém horizontu nevýrazná, neznamená to, že by růstový příběh zcela zkrachoval. Především proto, že v jejím rohu zůstává pevně zakotven důležitý faktor.

Silná poptávka nezmizela

Při čtení pouhých titulků se může zdát, že skeptici ohledně akcií LCID měli celou dobu pravdu. To znamená, že tento začínající výrobce elektromobilů je převážně humbuk a málo podstatný. Její vedení dalo velké sliby, ale zatím je nedokázalo splnit.

Podívejte se však na situaci blíže. Je zřejmé, že problémy společnosti jsou nyní pouhým zádrhelem. Až se zmírní problémy s dodavatelským řetězcem a logistikou, má dobré předpoklady k tomu, aby se výroba opět rozběhla. Jakmile se tak stane, bude mít k dispozici robustní poptávku, kterou bude moci prodávat.

Na luxusní sedan Lucid Air EV je již více než 37 000 rezervací. Možná už jen rok nebo dva chybí k tomu, aby se roční tržby dostaly vysoko nad hranici 1 miliardy dolarů. Automobiloví kritici si všímají výhod modelu Air oproti srovnatelné nabídce Modelu S společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA), takže Lucid má velkou šanci ukořistit současnému dominantnímu výrobci luxusních elektromobilů velký podíl na trhu. Vysoké ceny benzínu by také mohly nepřímo pomoci zvýšit poptávku.

Tento začínající výrobce je již na cestě k tomu, aby do poloviny roku 2020 zvýšil svou roční výrobní kapacitu na 500 000 kusů. Stát se v této oblasti významným konkurentem je stále dosažitelné.

Zdroj: Lucidmotors

Verdikt ohledně akcií LCID

Akcie společnosti Lucid mají v současné době v mém Portfolio Graderu hodnocení „C“. Nejnovější prognóza produkce společnosti by ji mohla v krátkodobém horizontu udržet na snížených cenách. Dnešní úzká místa však nebudou trvat věčně. Mezi potenciálními zákazníky jejích vozů nadále panuje vysoká poptávka, zájem a nadšení. Je příliš brzy na to, abychom tohoto aspiranta na „zabijáka Tesly“ odepisovali.

Pokud bude zmíněná poptávka i nadále silná, může se během tohoto desetiletí právě ona dostat k miliardovým tržbám a ziskům. Už jen signál, že je na cestě k tomu, aby se tak stalo, bude pro akcie velkým impulsem k oživení.

Jak si možná vzpomínáte, ještě na začátku prosince se tato akcie obchodovala za ceny na sever od 50 dolarů za akcii. Není vyloučeno, že v příštích letech opět dosáhne tak vysokých cen.

Může to trvat dlouho, ale akcie LCID mají stále silný potenciál k dlouhodobému růstu.