Akcie Apple jsou výhodné takřka za jakoukoli cenu. Kupte si je a držte navždy

Společnost Apple (NASDAQ:AAPL) se stejně jako ostatní technologické akcie v posledních týdnech odrazila ode dna. Důvodem jsou především rostoucí spekulace, že Federální rezervní systém v roce 2023 sníží úrokové sazby, aby minimalizoval dopady recese. Nižší úrokové sazby jsou pro růstově orientované tituly, jako jsou akcie AAPL, pozitivní. Nižší sazby zvyšují současnou hodnotu budoucích zisků.

Je příliš brzy na to, abychom mohli říci, že snížení sazeb v příštím roce je hotovou věcí. Proto někteří komentátoři naznačují, že prodej do síly je ten správný krok, který je třeba udělat s akciemi Apple. Další vývoj by mohl signalizovat, že Fed plánuje zůstat jestřábím po tak dlouhou dobu, dokud bude potřeba bojovat s vysokou inflací. To může vyústit v další výprodej technologických produktů.

Je tedy vyplacení peněz tím nejlepším krokem? Ne tak rychle.

Lepším postupem zde zůstává nákup a držení.

Akcie společnosti AAPL: Proč byste teď neměli vybírat peníze?

Je lákavé pokusit se načasovat trh, ale snadněji se to řekne, než udělá. Ve skutečnosti je to téměř nemožné, a to i pro profesionály z Wall Street. Spousta z nich se pokoušela předvídat krátkodobé pohyby cen jen proto, aby zjistili, že nakupují vysoko a prodávají nízko. Tím přicházejí o většinu zisků akcií.

Zdroj: Unsplash

To je klíčové riziko, které podstupujete, když dnes prodáváte akcie AAPL, zatímco vnější nejistota trvá. Vyplatit dnes peníze a vyčkat, až dojde k dalšímu velkému poklesu, se může na papíře zdát jako spolehlivá strategie. Ale stejně jako není zdaleka jisté, že úleva pro růstové akcie je za rohem, není ani jisté, že se blíží další velký výprodej technologických akcií.

Jednoduše řečeno, pokud jste dlouhodobě nakloněni společnosti Apple, nevyplácejte peníze v naději, že budete moci znovu vstoupit za nižší cenu. Taková příležitost se nemusí naskytnout. Místo stažení zpět by rally mohla pokračovat.

Není důvod plýtvat úsilím a energií ve snaze obchodovat kolem této akcie. Místo toho je přístup „set it and forget“ plodnější cestou k potenciálním ziskům.

Apple má dostatečnou dlouhodobou dráhu

Co mám na mysli, když říkám „nastavit a zapomenout“ v případě akcií AAPL? Pokud ji již vlastníte, držte se své pozice. Pokud ji ještě nevlastníte, uzamkněte si pozici při současných tržních cenách, místo abyste seděli stranou, dokud neklesne zpět na své 52týdenní minimum. Dělit se o vstupní cenu nemá smysl.

Proč? Je pravděpodobné, že většina zisků společnosti Apple odtud bude přicházet postupně v následujících letech. Akcie se mohou posunout výše, až se vyjasní makroekonomické obavy, které je dnes brzdí. Už jen díky tomuto faktoru by se akcie mohly dostat na cenu 200 dolarů za akcii nebo blízko ní. V delším časovém horizontu by ji mohly specifické katalyzátory společnosti katapultovat na ještě vyšší ceny.

Zdroj: Gettyimages

Pomůže například obrat k tomu, aby větší část příjmů technologického giganta byla založena na předplatném. Podle jednoho z analytiků na straně prodejců by dosažení tohoto cíle mohlo k již tak mnohamiliardové tržní kapitalizaci společnosti Apple přidat další 1 bilion dolarů.

V pohybu je také katalyzátor pro elektromobily bez řidičů, další potenciální hybatel jehly. Nezapomínejte ani na to, že je tu metaversum, kde může Apple navázat na svůj dosavadní úspěch.

Verdikt

V současné době získávají akcie AAPL v mém Portfolio Graderu hodnocení B. Není jasné, zda se akcie budou v nejbližší době dále zvedat. Přesto by investoři, kteří dnes tuto akcii drží nebo ji chtějí přidat do svého portfolia, neměli dopustit, aby krátkodobá volatilita stála v cestě dlouhodobému zhodnocení.

Zisky odtud mohou přicházet postupně, ale dojezdová dráha je dostatečná. Přestože se její ocenění již pohybuje v bilionech, nenarazila na růstovou zeď.

Přechod na model příjmů založený na předplatném by mohl přinést významnou hodnotu pro akcionáře. Její přechod na samořídící elektromobily a metaverse by mohl také podstatně zvýšit hodnotu společnosti.

Existuje více faktorů, které jí dávají velkou šanci znovu dosáhnout svého minulého maxima a vystoupat na ještě vyšší ceny. Dnes akcie AAPL nevyplácejte ani nevyčkávejte. Držet ji jako dlouhodobou pozici je lepší krok.