Stal se Michael Saylor „generálním ředitelem Bitcoinu“, nikoli MicroStrategy?

Michael Saylor ze společnosti MicroStrategy je i nadále věrný především Bitcoinu (BTC-USD)… Zatímco věrní Solaně (SOL-USD) jsou podrobeni velké zkoušce. Pojďme se ponořit do dnešních hlavních zpráv v novém digitálním světě.

Vzestupný trend Technický graf Bitcoinu (BTC-USD) ve futuristickém pojetí, BITI ETF je Bitcoin short fond pro investory sázející proti Bitcoinu.

Michael Saylor rezignuje na funkci generálního ředitele společnosti MicroStrategy – nikoli však na Bitcoin

Když političtí typové volají po změnách v síti Bitcoin – například aby byla šetrnější k životnímu prostředí – stalo se interním vtipem napsat na Twitter něco sarkastického, jako např: „Jistě, nechte mě to probrat s generálním ředitelem Bitcoinu.“ Právě proto mají fanoušci BTC tak rádi a tolik mu důvěřují: Žádný takový neexistuje.

Zdroj: Shutterstock

Ale pokud by někdo tento titul dostal, asi bych musel říct, že Michael Saylor ze společnosti MicroStrategy (NASDAQ:MSTR). Vždyť Saylor do rozvahy své starší softwarové společnosti vložil 3 miliardy dolarů v BTC! Díky tomu je MSTR zástupnou investicí pro bitcoin a Saylor hrdinou „bitcoinového maximalismu“.

Navíc Saylor byl, doslova, generálním ředitelem… Až do včerejška.

Ironicky: Zrovna když se BTC otočil z úrovně pod 20 000 dolarů směrem k 24 000 dolarů… MicroStrategy po 33 letech odvolává Saylora z funkce generálního ředitele – ačkoli zůstane předsedou představenstva.

Ještě ironičtější je, že Způsob, jakým to bylo provedeno, by mohl znamenat, že Saylor se ještě více kvalifikuje na titul „CEO Bitcoinu“. Zde je, jak Saylor zarámoval svou novou roli, jako „výkonný předseda“, když vedl úterní večerní hovor o zisku:

„Zaměřím se na naši firemní strategii, naše inovační úsilí, naši strategii Bitcoin a související Bitcoin propagační a vzdělávací iniciativy, jako je moje práce s Bitcoin Mining Council.

„Budu i nadále působit jako nadšený mluvčí společnosti MicroStrategy a náš vyslanec v globální Bitcoin komunitě,“ ujistil Saylor. „S tím, jak se zrychluje celosvětové přijímání digitálních aktiv, se tato práce stává stále rozsáhlejší.“

Zdroj: Shutterstock

Nerozšiřuje se: USD, což představuje meziroční pokles o -2,6 %. Ale to není tak špatné, vzhledem k tomu, jak se vyvíjí druhé čtvrtletí v celé ekonomice…

Co bylo opravdu bolestivé, byly náklady na znehodnocení bitcoinů ve výši 918 mil. USD, takže „kvůli volatilitě ceny bitcoinu“ MSTR nakonec vykázal ztrátu -94,01 USD na akcii. (Ve 2. čtvrtletí loňského roku to bylo -30,71 USD).

Reakce: Akcie MSTR po této velké zprávě v den zveřejnění vzrostly o +12 %! Za celý rok jsou stále v minusu -44 %, podobně jako ostatní „kryptoakcie“.

Ale vzhledem k tomu, jak dobrá byla pro MSTR v letech 2020 a 2021 bitcoinová strategie, se společnost stále mohla pochlubit dvouletým růstem akcií o +123 %. To byl minimálně dvojnásobek výkonnosti jakýchkoli velkých technologických akcií… pětinásobek S&P 500… a dokonce lepší než samotný bitcoin – který má od srpna 2020 stále +93 %.

Bezpečnost kryptoměnových peněženek v centru pozornosti, protože útočníci ukradli 8 milionů dolarů Solana
Solana (SOL-USD) si dnes nevede zrovna nejlépe: Zatímco BTC a Ethereum (ETH-USD) nadále stoupají, SOL je na -4 % poté, co z „přibližně 8 000 peněženek [byly] odčerpány] finanční prostředky, přičemž zloději si odnesli zhruba 8 milionů dolarů z aktiv SOL!

Nicméně: „Zdá se, že to bylo způsobeno chybou v určitém softwaru peněženek, nikoli v samotném blockchainu Solana,“ jak uvedli forenzní vyšetřovatelé ze společnosti Elliptic pro agenturu Bloomberg. Zdá se, že všechny významné hlasy na kryptografickém Twitteru souhlasí. Jako například Muneeb Ali ze společnosti Stacks (STX-USD), který pracuje v ekosystému bitcoinu:

Ledger chce, abyste se poučili: Přesuňte své krypto a NFT do jedné z jejich peněženek „cold storage“. A upřímně řečeno, to nikdy není špatný nápad.