Akcie společnosti Block klesají, protože s Bitcoinem je to stále bouřlivé

Akcie společnosti Block (NYSE:SQ), dříve známé jako Square, přes noc klesly o 6 %, přestože zisk překonal odhady analytiků. Společnost vykázala ztrátu 208 milionů USD, tj. 36 centů na akcii, při tržbách 4,4 miliardy USD.

Problémem byl Bitcoin (BTC-USD). Generální ředitel společnosti Block Jack Dorsey je velkým zastáncem kryptoměn a aktivně obchoduje prostřednictvím aplikace Cash společnosti. Jeho spread z obchodování s bitcoiny klesl o 24 % na 41 milionů dolarů.

Akcie SQ a kryptoměna Winter

Dorsey si získal pochvalu analytiků tím, že společnost již snižuje počet zaměstnanců a snižuje svůj investiční cíl na rok 2022 o 250 milionů dolarů. Cena Bitcoinu se během čtvrtletí propadla asi o 35 %, ale v posledním měsíci se zotavila.

Mimo Bitcoinu byly zprávy dobré. Afterpay, platforma „buy now, pay later“ (BNPL), kterou společnost získala v loňském roce, přidala během čtvrtletí 150 milionů USD hrubého zisku. Cash App, původně vytvořená jako pomoc malým obchodníkům při správě jejich peněz, ale nyní kompletní bankovní a obchodní balík, zaznamenala 29% nárůst zisku. Někteří analytici označují akcie za podhodnocené.

Zdroj: Square

Během roku 2022 se Block obchodoval méně jako zpracovatelé transakcí, jako je Visa (NYSE:V), nebo banky vydávající kreditní karty, jako je Capital One (NYSE:COF), a více jako fintechové hry, jako je Paypal (NASDAQ:PYPL), který ztratil polovinu své hodnoty. Akcie se začaly zotavovat v polovině července, přičemž cena vzrostla z 62 dolarů na téměř 90 dolarů před dosažením zisku. Dnes akcie otevřely kolem 84 dolarů. Analytici na TipRanks ji stále hodnotí jako „silně kupovanou“, 29 z 37 ji má na svém nákupním seznamu a pouze jeden ji označuje za prodávanou.

Co se stane teď?

Investoři se musí rozhodnout, zda Dorseyho fixace na Bitcoin stojí za riziko pro jinak zdravou společnost. Příjmy se od roku 2019 zčtyřnásobily, ale čistý zisk klesl. Zpomalení nových investic by mělo v příštích několika čtvrtletích znamenat vyšší čistý příjem, i když to bude na úkor růstu.