Akcie GE je možné v současnosti koupit, protože se blíží propad ekonomiky

Takže General Electric, kdysi pravděpodobně největší americká společnost, přestane existovat, přinejmenším jako průmyslový titán, kterým kdysi byla.

Po více než dvaceti letech úpadku vstupuje společnost do závěrečné fáze procesu, v jehož rámci se stará General Electric pomalu rozpadá – korporátní velmoc založená Thomasem Edisonem už nevyrábí ani žárovky – až z ní zbydou jen tři části. Brzy se tyto jednotky – letectví, energetika a zdravotnictví – oddělí do samostatných společností, počínaje GE Healthcare, která by se mohla oddělit na začátku roku 2023. Je to smutný konec pro giganta, který byl ponížen chybnými kroky.

Každý konec je však zároveň novým začátkem. Nezatíženy minulostí – a minulými chybami – mají tyto tři společnosti potenciál konkurovat silněji, než by to dokázal starý těžkopádný kolos. Navíc by měly samostatně dosáhnout vyššího ocenění na burze než jako součást těžkopádného konglomerátu.

Zdroj: Shutterstock

Pro investory je čas přestat přemýšlet o tom, čím GE byla, a místo toho se dívat dopředu na to, čím bude. Jakmile vymění své akcie GE za akcie tří samostatných společností, mohli by investoři začít zaznamenávat pěkné zisky.

„Lidé se dostatečně nesoustředí na novou GE,“ říká analytik BofA Securities Andrew Obin, který má na akcie (ticker: GE) rating Buy. „Investoři vedou poslední válku.“

Těžko se jim divit. Ještě v osmdesátých a devadesátých letech minulého století vynášely akcie GE v průměru více než 25 % ročně. A 100 dolarů investovaných do společnosti na začátku 80. let se během těchto dvou desetiletí proměnilo ve více než 9 000 dolarů, což je více než trojnásobek 2 700 dolarů investovaných do indexu S&P 500SPX -0,16 %. Taková výkonnost dala vedení společnosti volnou ruku k tomu, aby si dělalo, co chce, a z generálního ředitele Jacka Welche udělala hvězdu.

V roce 2000 se však začaly objevovat trhliny. Zadlužení GE se zvětšilo, její podniky byly méně efektivní a Welch si vybral ideální čas k odchodu. Jeho nástupcem se stal Jeffrey Immelt, jehož obchodování vedlo k růstu GE Healthcare a k některým nebezpečným událostem: expanzi GE Capital, která byla během finanční krize v letech 2008-2009 postižena špatnými sázkami, a katastrofální akvizici energetických podniků francouzské společnosti Alstom.

Do konce roku 2018 se tržní kapitalizace GE propadla na méně než 70 miliard dolarů ze zhruba 500 miliard dolarů na začátku Immeltovy éry a společnost již dávno přepustila pozici největší průmyslové akcie. Pokles GE byl obzvláště bolestivý pro akcionáře, kteří v letech 2000 až 2018 ztráceli 7 % ročně, i když index S&P 500 ve stejném období dosahoval průměrného ročního výnosu 5 %.