Rally dolaru vyvolaná výsledky NFP se na začátku týdne zastavuje

Americký dolarový index (DXY), podpořený optimistickou červencovou zprávou o zaměstnanosti, si v pátek připsal 0,8 % a nakonec přerušil dvoutýdenní sérii ztrát. Na začátku pondělí zůstávají trhy relativně klidné a DXY konsoliduje páteční zisky. V rámci evropského ekonomického programu budou zveřejněny údaje o indexu důvěry investorů Sentix za srpen. Ze Spojených států nebudou zveřejněny žádné údaje s velkým dopadem a vnímání rizika by mohlo určovat dění na trhu v druhé polovině dne. Futures na americké akciové indexy v Evropě dopoledne mírně rostou, což ukazuje na neutrální náladu na trhu.

Statistický úřad práce USA v pátek oznámil, že počet zaměstnanců mimo zemědělství v červenci vzrostl o 528 000, čímž výrazně překonal tržní očekávání ve výši 250 000 osob. Podle nástroje FedWatch skupiny CME pravděpodobnost zvýšení sazeb Fedu o 75 bazických bodů v září nyní činí 68,5 %, zatímco před týdnem to bylo 29 %. Vzhledem k tomu, že na trzích převažují jestřábí sázky na Fed, vystoupil výnos referenčního desetiletého amerického státního dluhopisu nad 2,8 %. Guvernérka Fedu Michelle Bowmanová během víkendového vystoupení před Kansaskou asociací bankéřů uvedla, že rozhodně podporuje supervelké zvyšování sazeb v boji proti inflaci.

Čína mezitím údajně v pondělí pokračuje ve vojenských cvičeních na mořích a obloze kolem Tchaj-wanu. Před víkendem čínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že bude sankcionovat předsedkyni Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou kvůli její návštěvě Tchaj-wanu.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Údaje z Číny ukázaly, že přebytek obchodní bilance se v červenci zvýšil na 101,26 miliardy USD z červnových 97,94 miliardy USD. V meziročním srovnání se vývoz v tomto období zvýšil o 18 %, což překonalo odhad analytiků ve výši 15 %.

Během asijského obchodování se očekávaná inflace novozélandské rezervní banky pro třetí čtvrtletí snížila na 3,07 % z 3,29 % v předchozím čtvrtletí. Reakce NZD/USD na tento údaj však byla poměrně nevýrazná a pár se naposledy obchodoval na úrovni 0,6240, kde si na denní bázi připsal 0,24 %.

EUR/USD po páteční zprávě o zaměstnanosti v USA klesl pod 1,0250, ale podařilo se mu část denních ztrát smazat. Přesto se pár na začátku týdne nadále obchoduje pod úrovní 1,0200.

Poté, co přerušil dvoutýdenní vítěznou sérii, se GBP/USD na začátku pondělí obchoduje v poměrně úzkém pásmu pod 1,2100.

USD/JPY, poháněný prudkým růstem výnosů a široce založenou silou dolaru, si v pátek připsal více než 200 pipů. V evropském dopoledni se pár nadále pohybuje výše směrem k 135,50.