Je Solana dalším zabijákem Etherea, nebo odsouzeným altcoinem?

Špatné zprávy sítě Solana (SOL-USD) se stále zhoršují. Projekt je již zapleten do soudního sporu a tento týden čelil hackerskému útoku v hodnotě několika milionů dolarů. Dnešní zpráva by však mohla být zatím nejhorší. Jak se ukázalo, jedna osoba masivně uměle nafukovala aktivitu na řetězci a investoři se musí ptát, zda byl nějaký pozitivní katalyzátor sítě z loňského podzimu legitimní.

Zatímco krach kryptoměn rozhodně nebyl k Solaně laskavý, vlastní personalizované potíže sítě začaly teprve minulý měsíc. Skupina investorů zahájila proti projektu hromadnou žalobu s několika velkými obviněními. Žaloba tvrdí, že došlo k obchodování zasvěcených osob i k neregistrované nabídce cenných papírů, kterou umožnilo „vysoce centralizované“ vývojové jádro sítě.

Zdroj: Shutterstock

Kromě této žaloby se pak síť stala také jednou z největších sítí vrstvy 1, která se stala obětí hackerského útoku. Tento týden se zlému aktérovi podařilo získat přístup k tisícům peněženek Solana a ukrást tokeny SOL a další tokeny Solana v hodnotě milionů dolarů. Několikadenní operace vytváří i velkou záhadu, protože analytici stále přesně nevědí, jakým způsobem bylo toto schéma spácháno.

Neštěstí pro Solanu se dnes díky zdrcující zprávě s laskavým svolením CoinDesk nadále hromadí. Zatímco uživatelé sítě si loni na podzim mysleli, že se rozrůstá masivní síť protokolů DeFi, zdá se, že tomu tak není. Jedna osoba se maskovala za téměř desítku různých vývojářů.

Tento uživatel, který vyráběl celý ekosystém projektů v řetězci Solana, dokázal vytvořit znatelný vliv na celkovou uzamčenou hodnotu (TVL) v řetězci. Toto schéma je zase jedním z důvodů nárůstu ceny SOL na její historické maximum.

Zdroj: Unsplash

Vývojář Solany uměle zvýšil hodnotu kryptoměny SOL

Zpráva CoinDesk zveřejňuje dříve soukromý příspěvek na blogu Iana Macalinaa, pachatele této lsti. Macalinao se vydával za 11 různých vývojářů a budoval ekosystém, který by nafoukl hodnotu TVL v síti. Projekt pak uměle zvyšoval hodnoty kryptoměn SOL.

Přibližně v době, kdy SOL nabila na své historické maximum 260 dolarů, rostla Solana organicky, jistě. Macalinao však usilovně pracovala na tom, aby tento býčí impulz umocnila nelegitimními prostředky. Na Solaně vybudoval více než 20 projektů DeFi, přičemž se vydával za tuto komunitu vývojářů. Prostřednictvím své sítě Macalinao přispěl 7,5 miliardami dolarů z 10,5 miliard TVL Solany v době, kdy byla síť na svém historickém vrcholu.

Macalinao využíval vlastnosti výpočtu TVL. Pokud projekty existují jeden nad druhým, mohou sítě neúmyslně zdvojnásobit nebo dokonce ztrojnásobit vklady. Tím uměle nafoukne TVL řetězce na, aby lépe konkuroval Ethereu (ETH-USD), který podle něj také dvojnásobně započítává svůj TVL.

Projekt Macalinao již z velké části zanikl, ale tato zpráva má masivní negativní vliv na legitimitu Solany. Skutečnost, že tak velká část TVL sítě byla podvodná, nechává člověka přemýšlet, zda byly nějaké zisky kryptografické sítě SOL z loňského podzimu organické.

Tato zpráva také tlačí DeFi Llama k tomu, aby přestala automaticky přidávat dvojí započítávání do TVL řetězců. Uživatelé nyní musí při pohledu na tuto metriku přepnout na dvojí započítávání. V tuto chvíli je skutečný TVL Solany necelé 2 miliardy dolarů; se zapnutým dvojím započítáním toto číslo vyskočí na sever k 2,5 miliardám dolarů.