Britská libra může v příštím měsíci klesnout pod 1,20 USD, tvrdí stratég SocGen

Podle stratéga společnosti Societe Generale SA Oliviera Korbera libra pravděpodobně klesne na nejnižší úroveň od pandemického krachu, protože Federální rezervní systém pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb před Bank of England.

Nedávné varování BOE před recesí v kombinaci s rostoucím očekáváním dalšího zvýšení úrokových sazeb v USA o 75 bazických bodů může způsobit, že libře hrozí pokles pod 1,20 USD „ve velmi blízké době“, napsal Korber ve své poznámce.

Britská měna koncem července rostla v důsledku očekávání, že se Fed odvrátí od agresivního zpřísňování. Tento měsíc však bylo toto oživení přerušeno, protože američtí představitelé zněli více jestřábí a BOE předložila chmurný ekonomický výhled, který zastínil zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Sterling se od počátku roku vůči dolaru propadl o 10 %, čímž se zařadil na poslední tři příčky mezi zeměmi G-10, protože Federální rezervní systém předstihl BOE ve zvyšování sazeb.

„Obavy z recese v USA nyní ustupují a začala debata o tom, zda dojde k druhému zvýšení sazeb Fedu o 75 bb v řadě,“ uvedl Korber.

Swapové kontrakty odkazující na termíny zasedání Fedu se přecenily na úrovně, které naznačují, že další zvýšení o 75 bazických bodů v září je pravděpodobnější po pátečních údajích o zaměstnanosti, které byly silnější, než se očekávalo.

Pokud medvědí výhled na libru přetrvá, Korber předpokládá, že kabel za měsíc klesne na 1,14 až 1,20 USD.