Středoevropské měny jsou pod tlakem kvůli klesajícímu euru

Hlavní středoevropské měny, které již trpí válkou na nedaleké Ukrajině, dostanou další ránu v podobě hrozící recese v eurozóně.

Podle údajů shromážděných agenturou Bloomberg jsou obchodníci vůči maďarskému forintu, polskému zlotému a české koruně více medvědí než vůči jakékoli jiné měně rozvojové země s výjimkou ruského rublu a turecké liry. A společnosti Goldman Sachs Group Inc. a Fidelity International a InTouch Capital Markets vidí, že střední Evropa utrpí v případě oslabení eura více než ostatní rozvíjející se trhy.

Tyto tři měny jsou považovány za obzvláště zranitelné vůči kolísající poptávce ze strany devatenácti zemí zóny jednotné měny, která nakupuje přibližně 60 % vývozu každé země. Od únorové ruské invaze na Ukrajinu se také stále více obchodují v souladu s eurem.

„Jsme opatrní a negativní vůči středoevropským měnám,“ řekl Paul Greer, peněžní manažer společnosti Fidelity International v Londýně, který sází na další pokles zlotého a koruny vůči dolaru. Tento region „je nejzranitelnějším blokem v rámci rozvíjejících se trhů v oblasti měn,“ řekl.

Zatímco Mezinárodní měnový fond v červenci varoval, že světová ekonomika se může brzy ocitnout na prahu recese, vyhlídky eurozóny vypadají obzvláště špatně. Rekordní inflace a zvýšená pravděpodobnost odříznutí ruské energetiky hrozí, že způsobí propad v klubu jednotné měny.

Zdroj: Unsplash

Středoevropské měny pravděpodobně zaznamenají největší pokles na rozvíjejících se trzích, pokud euro dlouhodobě klesne pod dolarovou paritu, a to vzhledem k jejich expozici vůči poptávce v eurozóně a přerušení dodávek plynu, uvedli stratégové Goldman Sachs. Koncem července americká banka snížila svůj tříměsíční eurový cíl z 1,05 USD na 0,99 USD.

„Evropa je v této fázi mnohem zranitelnější, takže je rozumné předpokládat, že měny střední a východní Evropy budou vykazovat horší výsledky, zejména pokud euro-dolar klesne,“ uvedl Piotr Matys, hlavní měnový analytik společnosti InTouch Capital Markets.

Dvouciferné poklesy

Měny tohoto regionu patřily mezi měny, které byly nejvíce zasaženy důsledky únorové ruské invaze na Ukrajinu. Od začátku války oslabil forint vůči dolaru o 17 % a vůči euru o 8,2 %. Zlotý v tomto období ztratil vůči americké měně 12 %, zatímco koruna se propadla o 9,5 %.

Zdroj: Pixabay

Rostoucí vazba těchto měn na euro podtrhuje potenciál dalšího dopadu případného oslabení společné měny. Na páru s dolarem mají všechny tři měny inverzní korelaci s eurem přibližně minus 0,8, přičemž minus 1 by znamenalo, že by se pohybovaly v souladu s eurem.

Rychlé zpřísňování měnové politiky v Maďarsku prozatím pomohlo stabilizovat forint poté, co se v červenci propadl na rekordní minimum vůči euru. Na měnu působí také skutečnost, že vláda premiéra Viktora Orbána si dosud nezajistila přístup k pandemickému fondu Evropské unie na obnovu ekonomiky.

V Polsku dosáhly úřady většího pokroku v jednáních s exekutivou EU o přístupu k fondům na obnovu. Mezitím se tamní centrální banka blíží ke konci cyklu zpřísňování měnové politiky, díky němuž její klíčová sazba klesla na 6,5 % oproti 10,75 % v Maďarsku.

Česká koruna je nejstabilnější, a to především díky měnovým intervencím centrální banky. Měnová autorita minulý týden ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 7 %, čímž naplnila plán nového guvernéra Aleše Michla zastavit agresivní zpřísňování měnové politiky. Tvůrci měnové politiky tak získají čas na vyhodnocení ekonomického vývoje a dopadu současné úrovně výpůjčních nákladů, napsal ve svém týdenním novinovém sloupku.

Zdroj: Unsplash

Výhled pro tento region je smíšený, uvedl Oliver Harvey, který v Deutsche Bank AG vede měnový výzkum pro střední a východní Evropu, Blízký východ, Afriku a Latinskou Ameriku. Obavy o maďarskou ekonomiku byly oceněny, zatímco koruna pravděpodobně začne zaostávat za svými regionálními protějšky, protože Česká republika ztrácí konkurenceschopnost a tempo intervencí se snižuje, uvedl.

Pokles eura pod paritu by však mohl osud těchto tří měn zpečetit.

„Pokud by byl pohyb pod paritu způsoben faktory specifickými pro euro – tj. dalším zhoršením konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a přeléváním do ekonomiky eurozóny -, CE3 by se vyvíjela hůře,“ řekl Harvey.