Co je to vlastně Bitcoin? Pojďme se na to podívat úplně od začátku

Bitcoin, který byl spuštěn v roce 2009, je první peer-to-peer kryptoměna na světě. Funguje na decentralizované, vzájemně propojené účetní knize, která nepotřebuje žádnou banku.

-Bitcoinem to všechno začalo.

Byla to první kryptoměna a odstartovala odvětví, které dnes zahrnuje tisíce. Kdo ji ale vymyslel, jak funguje a proč je tak důležitá?

Co je bitcoin?

Bitcoin (BTC) je peer-to-peer kryptoměna. Představte si ji jako digitální token. Bitcoinu se nemůžete fyzicky dotknout ani ho držet a všechny bitcoinové transakce se zaznamenávají do veřejné, decentralizované a neměnné účetní knihy.

Zdroj: Reuters

Věděli jste, že?

První oficiální nákup pomocí Bitcoinu se uskutečnil v květnu 2010 za pizzu. Dvě pizzy od Papa John’s byly vyměněny za 10 000 BTC. Dvaadvacátý květen je nyní známý jako Den bitcoinové pizzy.

Pro mnoho lidí byl Bitcoin přitažlivý, protože představoval nový způsob placení za zboží a služby, který nebyl závislý na centralizované bance, vládě nebo poskytovateli úvěru. V dnešní době probíhají debaty o tom, zda Bitcoin skutečně funguje jako každodenní peníze, nebo spíše jako uchovatel hodnoty (tzv. „digitální zlato“).

Kdo vynalezl Bitcoin?

To nikdo s jistotou neví. Ale osoba (nebo osoby), která je za něj přímo zodpovědná, použila pseudonym Satoshi Nakamoto, když v říjnu 2008 sepsala bílou knihu s názvem „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Byla zveřejněna na malé e-mailové konferenci pro fanoušky kryptografie.

V lednu 2009 byl zveřejněn software pro vytvoření měny a krátce poté byl vydán vůbec první blok vytěžený v síti, známý jako blok Genesis.

První identifikovatelnou osobou, která se do Bitcoinu zapojila, byl programátor Hal Finney, který si stáhl software potřebný k jeho provozu a 12. ledna 2009 obdržel 10 bitcoinů – vůbec první bitcoinovou transakci.

Zdroj: Unsplash

Satoshi Nakamoto a několik dalších lidí nějakou dobu v síti těžili měnu (více o tom, jak těžba funguje, se dočtete v našem průvodci těžbou), než záhadně zmizeli a předali kontrolu jinému programátorovi jménem Gavin Andresen.

Co je na Bitcoinu tak zvláštního?

Bitcoin měl vlastnosti, které žádná jiná forma digitálních peněz nikdy neměla:

Decentralizovaný: Žádná osoba ani skupina jej nevlastnila ani neovládala.Peer-to-peer: Žádná třetí strana (např. banka) nepotřebovala potvrzovat a schvalovat transakce.Bez hranic: Bitcoin bylo možné snadno převádět po celém světě, za menší poplatky a rychleji než tradiční převody peněz.Nezměnitelný: Je téměř nemožné změnit nebo zfalšovat transakce v blockchainu.Zabraňuje dvojí útratě: To byl problém, který se předtím snažilo rozlousknout mnoho předchozích digitálních měn.

Přibližně 25 % všech bitcoinů bylo ztraceno kvůli tomu, že lidé ztratili své „klíče“, které si můžete představit jako přístupové kódy. V listopadu 2013 jeden IT konzultant omylem vyhodil pevný disk se soukromými klíči k 7 500 bitcoinům. Ups.

Jak Bitcoin vzniká?

Představte si zlato pod zemí. Víme, že tam je, ale jeho hodnota je skrytá, dokud ho těžař nevykope. Ve světě Bitcoinu těžař vykopává Bitcoiny tak, že pomocí drahých počítačů řeší v reálném čase kryptografické hádanky, které „dolují“ svazky transakčních záznamů („bloků“) do blockchainu.

Těžaři jsou za své úsilí odměňováni malým množstvím nových bitcoinů a odměna za těžbu se každé čtyři roky snižuje na polovinu jako opatření ke zpomalení tvorby nových bitcoinů. V bílé knize Satoshiho Nakamota se uvádí, že vždy bude možné vytěžit pouze 21 milionů bitcoinů – takže při současném tempu budou všechny bitcoiny vytěženy někdy kolem roku 2140.

Jak Bitcoiny získáte?

Bitcoiny lze získat dvěma způsoby:

Můžete si je koupit za fiat měny (například za $, £ nebo €) na kryptoměnových burzách. Budete potřebovat digitální peněženku a získáte sadu klíčů, které budete používat k přístupu ke svému majetku.Těžařem se můžete stát zakoupením těžební platformy, i když zařízení je velmi drahé a chvíli trvá, než se stane ziskovým.

Co můžete s bitcoiny dělat?

Provádět nákupy: Stále více běžných společností přijímá platby v bitcoinech.Sázet: Pokud máte štěstí, celá řada hazardních stránek přijímá bitcoiny.Správa digitálních práv: Bitcoin a protokol blockchain, na kterém je postaven, lze využít k tomu, aby hudebníci a umělci mohli kontrolovat, kdo má přístup k jejich duševnímu vlastnictví.Ochrana identity: Díky jedinečnému systému dvojitého klíče, který se používá v peněženkách Bitcoin, lze blockchain Bitcoin použít jako způsob ověření vaší identity online.