Dolar klesá; aktivitu omezuje čekání na zveřejnění amerického CPI

Americký dolar se v úterý na začátku evropského obchodování snížil a před zveřejněním klíčových údajů o spotřebitelské inflaci v USA vyčkával.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 106,188, čímž dále klesl z pátečního maxima 106,93, nejsilnější úrovně od 28. července.

Páteční silná červencová zpráva o zaměstnanosti v USA zvýšila očekávání, že americký Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivním zpřísňování měnové politiky dalším zvýšením o 75 bazických bodů v září.

„Jednoznačně silná zpráva o červencových pracovních místech v USA zveřejněná v pátek do jisté míry uklidnila obavy z recese a dodala důvěryhodnost výtkám Fedu z minulého týdne, že s utahováním měnové politiky ještě zdaleka neskončil,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Tím se středeční zveřejnění indexu spotřebitelských cen v USA dostává do centra pozornosti, přičemž je pravděpodobné, že toto zvýšení upevní další vysoké číslo.

Očekává se, že červencový údaj o indexu spotřebitelských cen meziročně zmírní na 8,7 % z předchozích 9,1 %, avšak průzkum newyorského Fedu ukázal, že inflační očekávání spotřebitelů v červenci prudce poklesla, což možná nabízí další potenciál pro snížení tohoto údaje.

Výrazný pokles zveřejněného CPI by mohl poskytnout dostatečný důkaz, že inflace dosáhla svého vrcholu, a přesvědčit tak Fed, aby zmírnil svou agresivní cestu zpřísňování, a dolar se před tímto číslem v úzkém obchodním pásmu snížil.

EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0206, USD/JPY klesl o 0,1 % na 134,90, zatímco rizikový AUD/USD se snížil o 0,2 % na 0,6976.

GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,2086, přičemž obchodníci se sterlingy se soustředili na páteční zveřejnění britského HDP za červen, které by mělo vykázat prudké zpomalení o 1,2 % v porovnání s předchozím měsícem, neboť země se potýká s rostoucími úrokovými sazbami a prudce rostoucí inflací.

„Slabší aktivita zvýrazní výzvu BoE, že Spojené království vstoupí do recese ve 4Q22 a během následujících pěti čtvrtletí poklesne o 2 %,“ uvedla ING.

„Sterling se pravděpodobně neprodával více, protože investoři neví, co si počít s rezervní měnou, která bude podpořena sazbami na úrovni 2,25 %, pokud se s naším výrokem BoE na zářijovém zasedání nemýlíme.“