Analytik je i přes obavy z recese nadále nakloněn akciím z oblasti ropy

Ceny ropy klesají kvůli obavám z recese, ale jeden z analytiků je nadále nakloněn zásobám ropy a tvrdí, že pokles pravděpodobně příliš neoslabí poptávku.

Dan Pickering, investiční ředitel společnosti Pickering Energy Partners, uvedl, že některá energetická odvětví vykázala ve druhém čtvrtletí vysoké zisky, například rafinérie, průzkumné a těžební společnosti a služby v oblasti těžby ropy.

Tyto společnosti mají „dramatické peněžní toky … většina z nich se vrací investorům prostřednictvím dividend, variabilních dividend, zpětného odkupu akcií a splácení dluhu,“ řekl pro CNBC.

Pickering tvrdil, že rozvahy některých firem jsou „tak zdravé, jako nebyly za poslední desetiletí“, zatímco ocenění vypadá „levně“, i kdyby ropa klesla na 70 dolarů za barel – což je spodní hranice očekávaných cen v případě mírné recese, řekl Pickering.

Zdroj: Getty Images

Futures na mezinárodní referenční ropu Brent se v pondělí obchodovaly kolem 94 dolarů za barel, zatímco futures na americkou ropu West Texas Intermediate se pohybovaly kolem 88 dolarů. Obě tyto ceny prudce klesly z červnových maxim přes 120 dolarů za barel, i když v meziročním srovnání zůstávají v plusu.

Výběr akcií
Mezi Pickeringovy oblíbené akcie patří Devon Energy, Diamondback Energy a Antero Resources v sektoru průzkumu a těžby a Schlumberger v oblasti služeb pro ropná pole.

Není jediným optimistou, pokud jde o energetické akcie: Goldman Sachs v červenci klientům sdělil, že Diamondback Energy, EQT a Chesapeake Energy jsou z hlediska poměru rizika a výnosu pro investory solidní sázkou.

Podle údajů společnosti FactSet z 8. srpna činil poměr ceny k zisku energetického sektoru S&P 500 za posledních 12 měsíců 12,52násobek, zatímco u širšího indexu se pohyboval kolem 19násobku. Nižší poměr ceny k zisku je pro investory atraktivní.

Pickering uvedl, že ačkoli se obvykle v období recese růst poptávky po ropě zpomaluje, „obvykle se nedostáváme do záporných hodnot, pokud se nejedná o opravdu špatnou ekonomickou událost, jako byla globální finanční krize v letech 2008, 2009 nebo Covid v roce 2020“.

„Skutečnost je taková, že máme stále skutečně napjatý trh, zejména proto, že jsme vytlačili Rusy na straně nabídky,“ řekl Pickering 4. srpna v pořadu „Squawk Box Asia“ televize CNBC.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu na začátku tohoto roku zakázaly Spojené státy dovoz ruské ropy, zatímco Evropská unie plánuje postupné ukončení dovozu ruské ropy.

A navzdory nedávným poklesům Pickering očekává, že se ceny ropy do konce roku vrátí k hranici kolem 100 USD.

„Pravděpodobně to nebude 200 dolarů. Ale myslím, že bude i nadále vyšší, než by si většina lidí přála, a pro energetický sektor docela dobrá,“ řekl Pickering.