Je pro investory obecně lepší nakupovat před nebo po rozdělení akcií?

V posledních letech provedlo rozdělení akcií několik významných společností, například Tesla (NASDAQ:TSLA) a Alphabet (NASDAQ:GOOG, GOOGL). Ačkoli rozdělení akcií nic zásadního na společnosti nemění, obvykle vyjadřuje, že společnost je finančně zdravá. V důsledku rozdělení akcií se také zvyšuje počet akcií v oběhu.

Kromě toho rozdělení akcií také zpřístupňuje akcie drobným investorům díky nižší ceně. Obchodování s opčními kontrakty je také levnější, což dále zvyšuje dostupnost.

Pokud jde o nadcházející rozdělení akcií TSLA v poměru 3:1, vysvětlila analytička eToro Callie Coxová:

Vlastnit celou akcii může být méně komplikované a více posilující, a tyto společnosti to vědí […] Na tomto trhu je zjevně základní touha každé společnosti učinit své akcie co nejdostupnějšími. A investoři na to zatím reagují.

Je tedy lepší nakupovat před nebo po rozdělení akcií?

Zdroj: Pixabay

Měli byste nakupovat před nebo po rozdělení akcií?

Obecně platí, že po oznámení rozdělení akcií se cena akcií pohybuje výše. V ideálním světě by toho investoři mohli využít, ale bohužel obchodování na základě znalosti rozdělení akcií před jeho zveřejněním je klasifikováno jako obchodování s důvěrnými informacemi.

Kromě toho se rozdělení akcií obvykle oznamuje několik měsíců předtím, než k němu skutečně dojde. V důsledku toho je případné zhodnocení ceny započítáno do ceny akcie v době, kdy k rozdělení dojde.

Pokud platí široce diskutovaná hypotéza efektivního trhu (EMH), pak obchodování při rozdělení akcií neposkytuje alfa. EMH tvrdí, že aktuální ceny odrážejí všechny dostupné informace. V důsledku toho není možné konzistentní generování alfa.

V konečném důsledku by investoři měli investovat do společností, o kterých se domnívají, že mají vynikající růstový potenciál. Ačkoli jsou rozdělení akcií obecně považována za pozitivum, neměla by být ústředním bodem investičního rozhodnutí. Nakonec se obchodování na základě rozdělení akcií nezdá být životaschopnou investiční strategií.