3 klíčové věci, které je třeba sledovat při vyhlášení hospodářských výsledků Coinbase

Coinbase (NASDAQ:COIN) je v centru pozornosti, protože společnost dnes po uzavření trhu oznámí výsledky za druhé čtvrtletí. Rok 2022 byl pro kryptoměny a související společnosti, jako jsou akcie COIN, volatilní, což podtrhl pád tokenu LUNA a bankrot společnosti Voyager (OTCMKTS:VYGVF). Mezitím cena bitcoinu (BTC-USD) klesla pod 20 000 USD, ale od té doby se zotavila na vyšší úrovně.

O podíl na trhu s kryptoměnami bojují i makléřské společnosti. Společnost Interactive Brokers (NASDAQ:IBKR) dnes oznámila, že bude podporovat nepřetržitý přístup k obchodování s kryptoměnami. Obchodování bude podporováno prostřednictvím „vylepšené webové aplikace“ od společnosti Paxos Trust.

Objem obchodování s kryptoměnami na platformě se snížil, zatímco konkurenti svou nabídku zvýšili. V březnu měla Coinbase průměrný objem obchodů 3 miliardy dolarů denně. Během července se objem smrskl níže na 1,7 miliardy dolarů. K 31. březnu měla platforma více než 98 milionů ověřených uživatelů a 256 miliard dolarů v držení zákaznických aktiv.

S ohledem na to se podívejme na tři ukazatele, které by investoři měli sledovat, až Coinbase oznámí výsledky hospodaření.

Zdroj: Getty Images

Akcie COIN: 3 metriky, které je třeba sledovat při výnosech

Za prvé, investoři budou chtít sledovat tržby za 2. čtvrtletí. Konsensuální odhad analytiků pro tržby činí 868,39 milionu USD. To by znamenalo meziroční ztrátu 61 %. Nejnižší odhad klesá na 729,9 milionu USD, zatímco nejvyšší odhad činí 1,17 miliardy USD. Není překvapením, že Coinbase vykáže meziročně klesající tržby, protože zájem a ceny na trhu s kryptoměnami klesly.

Další na řadě je zisk na akcii, neboli EPS. Analytici očekávají ztrátu na akcii ve výši 1,23 USD, přičemž nejnižší a nejvyšší odhad činí 2,12 USD a 38 centů. Kromě toho analytici předpovídají, že Coinbase vykáže kladný EPS v prvním čtvrtletí roku 2023.

A konečně poslední – a pravděpodobně nejdůležitější – metrikou, kterou je třeba sledovat, je guidance. Pro 3. čtvrtletí analytici předpovídají tržby ve výši 806,05 milionu dolarů a ztrátu na akcii ve výši 1,08 dolaru. Za celý rok se očekávají tržby ve výši 3,76 miliardy dolarů a ztráta na akcii ve výši 3,59 dolaru.

Investoři rovněž očekávají aktuální informace související s obviněním Komise pro cenné papíry (SEC) z insider tradingu proti bývalému produktovému manažerovi společnosti Coinbase. SEC uvedla, že manažer dal tip dvěma přátelům na připravovanou kryptoměnu, kterou se platforma chystá uvést na burzu.

Spor se zde však vede o to, zda se některé tokeny kvalifikují jako cenné papíry. Pokud ano, pak by manažer mohl být shledán vinným z obchodování zasvěcených osob. Na druhou stranu společnost Coinbase tvrdí, že tokeny se jako cenné papíry nekvalifikují. Právní ředitel společnosti Paul Grewal tvrdí: „Coinbase cenné papíry neeviduje. Konec příběhu.“