Mohou nové investice společnosti pomoci akciím Micron (MU) k obratu?

Akcie čipů v posledních týdnech výrazně posílily díky Kongresu. Velký plán politiků na návrat výroby čipů do USA přinese na trh miliardy. To vede k velkému utrácení za čipy a společnost Micron Technology (NASDAQ:MU) se do této akce zapojuje. Společnost však není v oblasti čipů zcela optimistická. Bude tedy tato zpráva tím, co je potřeba k nastartování růstu akcií MU?

Prezident Joe Biden dnes podepsal zákon o čipech CHIPS. Tento zákon bude dotovat výrobu nových zařízení na výrobu čipů po celých Spojených státech. Řada výrobců čipů připravuje plány na otevření nových závodů v zemi, a to jak společnosti americké provenience, jako je Intel (NASDAQ:INTC), tak i ty se sídlem v zámoří, jako je Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM).

Kdo tyto dotace získá, je zatím ve hvězdách, ale investoři se chytají příležitosti pořídit si akcie čipů dříve, než nastane výrobní boom. Jedním z nich je Micron, který dnes oznámil investici do výroby čipů ve výši 40 miliard dolarů. Společnost, která je známá především výrobou počítačových pamětí a úložišť, využije tuto investici k posílení svých kapacit na výrobu čipů.

Zdroj: Getty Images

Společnost Micron uvádí, že další podrobnosti oznámí v nadcházejících dnech. Víme jen to, že tato investice bude financována až do roku 2030 a vytvoří 40 000 amerických pracovních míst, včetně 5 000 pozic specialistů. Dodává, že výroba bude zahájena v druhé polovině tohoto desetiletí.

Pomůže výroba čipů akciím MU?

Tato zpráva je pro Micron, který se potýká s problémy, velmi důležitá. Akcie MU jsou totiž na hony vzdáleny svým cenám z počátku roku 2022 a hledají nové katalyzátory. Společnost však nepočítá s tím, že by tato zpráva byla jediným dílkem skládačky. Micron dnes jasně říká, že investuje do výroby čipů v období turbulencí v odvětví.

S tím, jak společnost přichází se svým masivním plánem v hodnotě 40 miliard dolarů, Micron také uznává, že trh s čipy je ve složité situaci. Společnost tvrdí, že poptávka po čipech ve skutečnosti klesá, a to i po zprávách o zákonu CHIPS. Upozorňuje investory, že ve čtvrtém čtvrtletí budou odhady tržeb nižší než předchozí prognózy a tržby nebudou splněny.

Zdroj: Getty Images

Společnost toto tvrzení dokládá tím, že od poslední aktualizace před měsícem se objednávky zmenšily. Dodává, že tento pokles objednávek nepochází pouze z odvětví osobních počítačů, ale také z datových center, průmyslových a automobilových trhů. Tato varování přicházejí těsně poté, co společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA), AMD (NASDAQ:AMD) a Intel upravily svá očekávání pro zbytek roku tak, aby odrážela pokles poptávky.

Je zřejmé, že investice společnosti Micron je spíše dlouhodobým plánem než rychlým shrábnutím peněz v souvislosti s humbukem kolem zákona CHIPS. Přesto akcie MU trpí údery a při uzavření trhu klesly o 4 %. Investoři se však rychle vrhají na slevu; objem prudce stoupá na sever k 32 milionům akcií, což je značný nárůst oproti průměrnému dennímu objemu obchodování s 18 miliony akcií.