Za nedávným vzestupem akcií GeoVax Labs stojí mnohem víc než nadšení

Akcie společnosti GeoVax Labs (NASDAQ:GOVX) vyletěly parabolicky vzhůru a je snadné pochopit proč.

Vzhledem k tomu, že rozsah epidemie opičích neštovic v roce 2022 se stále zhoršuje, je tento virus stále na předních místech novinových titulků. Je také hnacím motorem titulků ve finančních médiích.

Společnosti jako GOVX, které mohou z vlny očkování proti opičím neštovicím těžit, se v poslední době těší zvýšené pozornosti.

Akcie této biotechnologické firmy od konce minulého měsíce vyskočily téměř 5x. Vzhledem k tomu, že takovéto epické cenové pohyby byly běžné v loňském roce během „fenoménu meme stock“, můžete si myslet, že turbo rally této akcie je pouze posledním příkladem „meme stock mánie“.

Opatrnost je sice na místě, ale rychle bych to nezatracoval. Podívejte se na podrobnosti. Vedle humbuku je tu i dostatek obsahu. Ponořme se do toho a podívejme se, proč může mít akcie navzdory velkému skoku, který už zažila, ještě další potenciál k růstu.

Zdroj: Towfiqu barbhuiya na Unsplash

Akcie GOVX a opičí neštovice

Opičí neštovice (virová infekce), které byly dlouho vzácným onemocněním s omezeným geografickým výskytem, se od května rozšířily po celém světě. Je důležité poznamenat, že celkový počet případů se v současné době pohybuje jen těsně nad hranicí 25 000. Vzhledem k povaze jejího přenosu se pravděpodobně nerozšíří v takovém rozsahu jako viry typu Covid-19.

Přesto je epidemie znepokojující. Bidenova administrativa ji vyhlásila za stav ohrožení veřejného zdraví. Stále častěji se také hovoří o zvýšení výroby/distribuce vakcín proti opičím neštovicím. V této souvislosti přicházejí ke slovu akcie společnosti GOVX.

Vyhlášení této epidemie za stav ohrožení veřejného zdraví zvyšuje šanci, že federální vláda USA pomůže urychlit zavádění kandidátských vakcín. Jak minulý měsíc uvedl Chris MacDonald z InvestorPlace, společnost GeoVax Labs má ve svém portfoliu vakcín jednu, která prokázala svou životaschopnost proti tomuto viru.

Proto byl extrémní cenový pohyb této akcie minulý měsíc oprávněný. Nebyl způsoben nulovými zprávami ani přehnanou reakcí maloobchodních obchodníků. I když se jedná o velký nárůst v krátkém časovém horizontu, stále může existovat dostatečný potenciál k růstu. Samozřejmě za předpokladu, že tato epidemie bude pokračovat a tlak na široce dostupné vakcíny bude stále sílit.

Zdroj: Shutterstock

Co může očkovací vlna znamenat pro GeoVax

Předně, když říkám „vlna očkování“, nemyslím tím něco na úrovni plošného očkování proti Covidu, ke kterému došlo v roce 2021 a na začátku tohoto roku. Podle čísel Centra pro kontrolu nemocí (neboli CDC) je vysokým rizikem nákazy ohroženo pouze 1,6 až 1,7 milionu Američanů.

Také, i když jeho kandidát prokázal životaschopnost proti opičím neštovicím, je třeba dalšího hodnocení. Stále ještě musí získat povolení regulačních orgánů k použití jako vakcína proti tomuto viru v USA. Přesto to neznamená, že se jedná o dlouhou šanci pro akcie společnosti GOVX, která i v případě, že se osvědčí, jen málo přispěje k dalšímu posunu.

Vzhledem k tomu, že americká vláda se opět aktivněji zapojila do boje s tímto virem, mohlo by k regulačnímu schválení dojít dříve, než se očekávalo. Vládní finanční podpora by mohla přispět k rychlému zahájení masové výroby/distribuce ve Státech. Konkurenční vakcíny již mají rozpracované smlouvy na dodávky v hodnotě stovek milionů dolarů.

To sice bledne ve srovnání s příjmy z vakcín Covid-19, ale devítimístné příjmy by pro tuto společnost byly velkou událostí. Její tržní hodnota je pouhých 80 milionů dolarů, a to i po pětinásobném nárůstu.

Verdikt

Katalyzátor opičích neštovic společnosti GeoVax by mohl být nakonec jednorázovou událostí. I kdyby společnost dosáhla stamilionových tržeb z vakcíny proti tomuto viru, mohla by se ocitnout zpět ve fázi před dosažením příjmů. Jednorázový neočekávaný zisk by jí však umožnil pokročit ve zbytku připravované vakcíny.

Kromě kandidáta na vakcínu proti tomuto viru má společnost také kandidáta na posilovací vakcínu proti viru Covid-19, jakož i proti virům ebola, malárie a zika. Pracuje také na dvou terapiích rakoviny. Dostat je na další úroveň by mohlo znamenat, že se akcie po cestě opět „srovnají“.

Ačkoli další pětinásobný pohyb nemusí být v plánu, akcie GOVX by mohly dále stoupat. Vzhledem k šanci na další růst, pokud dokážete unést riziko, můžete zvážit její přidání do svého portfolia.