„Věštec z Omahy“ neboli legendární investor Warren Buffett: Cesta k bohatství

Warren Edward Buffett, legendární hodnotový investor, proměnil churavějící textilku ve finanční motor, který poháněl nejúspěšnější holdingovou společnost na světě.

Buffett, známý jako „věštec z Omahy“, nashromáždil podle časopisu Forbes osobní jmění přesahující 100 miliard dolarů.

Inspiruje zástupy věrných fanoušků, kteří se každoročně vydávají na cestu do Omahy, aby si mohli poslechnout jeho projev na výročním zasedání společnosti Berkshire, události ironicky nazývané „Woodstock kapitalismu“.

První roky

Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Omaze ve státě Nebraska Howardu a Leile Buffettovým. Byl druhým ze tří dětí a jediným chlapcem. Jeho otec byl burzovní makléř a čtyřnásobný kongresman Spojených států. Howard byl poslancem nepřetržitě po sobě jdoucích volebních období za republikány, ale zastával libertariánské názory.

Zdroj: Unsplash

Vydělávání peněz Buffetta, který prodával nealkoholické nápoje a prodával noviny, zajímalo už od malička. Když mu bylo 14 let, investoval výdělky z těchto aktivit do 40 akrů půdy, kterou pak se ziskem pronajal. Na otcovo naléhání se přihlásil na Pensylvánskou univerzitu a byl přijat. Po dvou letech Buffett odešel a přestoupil na univerzitu v Nebrasce. Po ukončení studia ho otec znovu přesvědčil o hodnotě vzdělání a povzbudil ho, aby pokračoval v postgraduálním studiu. Harvard Buffetta odmítl, ale Kolumbijská univerzita ho přijala. Buffett studoval pod vedením Benjamina Grahama, otce hodnotového investování, a studium na Kolumbijské univerzitě mu připravilo půdu pro bohatou kariéru, i když s pomalým rozjezdem.

Po ukončení studia Graham odmítl Buffetta zaměstnat a dokonce mu navrhl, aby se vyhnul kariéře na Wall Street. Buffettův otec s Grahamem souhlasil a Buffett se vrátil do Omahy, aby pracoval v otcově makléřské firmě. Oženil se se Susan Thompsonovou a založili rodinu. Krátce nato Graham změnil názor a nabídl Buffettovi práci v New Yorku.

Základ hodnoty

Po příjezdu do New Yorku měl Buffett možnost navázat na investiční teorie, které se naučil od Grahama na Kolumbijské univerzitě. Hodnotové investování podle Grahama spočívalo ve vyhledávání akcií, které se prodávaly s mimořádnou slevou oproti hodnotě podkladových aktiv, kterou nazýval „vnitřní hodnotou“. Buffett si tento koncept osvojil, ale měl zájem posunout ho o krok dál. Na rozdíl od Grahama se chtěl dívat dál než na čísla a zaměřit se na manažerský tým společnosti a konkurenční výhodu jejího produktu na trhu.

Zdroj: Berkshire

V roce 1956 se vrátil do Omahy, založil společnost Buffett Associates, Ltd., a koupil si dům. V roce 1962 mu bylo 30 let a byl již milionářem, když spojil své síly s Charliem Mungerem. Jejich spolupráce nakonec vyústila ve vytvoření investiční filozofie založené na Buffettově myšlence pohlížet na hodnotové investování jako na něco víc než jen na snahu vytřískat z umírajících podniků posledních pár dolarů.

Cestou koupili Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A), skomírající textilku. To, co začalo jako klasická Grahamova hodnotová hra, se stalo dlouhodobější investicí, když podnik vykazoval určité známky života. Peněžní toky z textilního podniku byly použity na financování dalších investic. Nakonec byl původní podnik zastíněn ostatními akciemi. V roce 1985 Buffett textilní podnik uzavřel, ale nadále používal jeho jméno.

Buffettova investiční filozofie je založena na principu získávání akcií společností, které jsou podle něj dobře řízené a podhodnocené. Při nákupu má v úmyslu držet tyto cenné papíry po neomezenou dobu. Coca Cola, American Express a Gillette Company splňovaly jeho kritéria a zůstaly v portfoliu Berkshire Hathaway po mnoho let. V mnoha případech tyto společnosti koupil přímo a nadále nechal jejich manažerské týmy řídit každodenní činnost. Mezi známější firmy, které spadají do této kategorie, patří například See’s Candies, Fruit of the Loom, Dairy Queen, The Pampered Chef a GEICO Auto Insurance.

Zdroj: Getty Images

Buffettova mystika zůstala nedotčena, dokud se nestaly populárními technologické akcie. Buffett, který byl přesvědčeným technofobem, vynechal neuvěřitelný vzestup technologických akcií na konci 90. let. Tím, že se držel svého a odmítal investovat do společností, které nesplňovaly jeho zadání, si Buffett vysloužil opovržení odborníků z Wall Street a mnozí ho odepisovali jako člověka, jehož doba už minula. Technologický krach, který nastal po splasknutí dotcomové bubliny, přivedl mnoho z těchto odborníků na mizinu. Buffettovy zisky se zdvojnásobily.

Osobní stránka

Navzdory miliardovému majetku je Warren Buffett legendárně skromný. Stále bydlí v domě s pěti ložnicemi, který koupil v roce 1958 za 31 000 dolarů, pije Coca Colu a obědvá v místních restauracích, kde si nejraději dává hamburger nebo steak. Dlouhá léta se vyhýbal myšlenkám na nákup firemního letadla. Když si ho konečně pořídil, pojmenoval ho „Neobhajitelný“ – veřejné uznání jeho kritiky peněz utracených za tryskáče.

Po svatbě v roce 1952 zůstal více než 50 let ženatý se Susan Thompsonovou. Měli tři děti: Susie, Howarda a Petera. Buffett a Susan se rozešli v roce 1977 a zůstali manželé až do její smrti v roce 2004. Před svou smrtí ho Susan seznámila s Astrid Menksovou, servírkou. Buffett a Menksová spolu začali žít v roce 1978 a v srpnu 2006 se vzali.

Zdroj: Getty Images

Odkaz

Co děláte se svými penězi, když jste nejúspěšnějším investorem na světě? Pokud jste Warren Buffett, rozdáte je. Buffett v červnu 2006 ohromil svět, když oznámil, že většinu svého majetku věnuje Nadaci Billa a Melindy Gatesových, která se zaměřuje na světové zdravotnictví, americké knihovny a světové školy. Jedná se o jednu z největších transparentních charitativních organizací na světě.

Buffettův dar bude mít podobu akcií třídy B společnosti Berkshire Hathaway. Jeho celkový dar Nadaci Gatesových činí 10 milionů akcií. Bude rozdáván v 5% přírůstcích až do Buffettovy smrti nebo do doby, kdy nadace nesplní podmínku výdajů nebo podmínku, že Bill nebo Melinda Gatesovi zůstanou aktivně zapojeni do činnosti nadace. Buffettův dar z roku 2006 činil 500 000 akcií v hodnotě přibližně 1,5 miliardy dolarů.

Podle hodnoty akcií z června 2008 má celý dar Gatesově nadaci hodnotu přibližně 37 miliard dolarů. Buffett očekává, že zhodnocení akcií tuto částku časem zvýší. Další akciový dar ve výši více než 1 milionu akcií bude rovnoměrně rozdělen mezi tři charitativní organizace vedené Buffettovými dětmi. Další 1 milion akcií půjde nadaci vedené na počest jeho první manželky.

Zdroj: Reuters

Přestože dar Gatesově nadaci byl jistě velkým překvapením, Buffettovy charitativní aktivity nejsou ničím novým. Prostřednictvím Buffettovy nadace, přejmenované na Nadaci Susan Thompsonové Buffettové, rozdával peníze již 40 let. Tato nadace podporuje záměry podporující plánování rodiny a snaží se zabránit šíření jaderných zbraní.

Buffett vždy plánoval věnovat většinu svého majetku na dobročinné účely, ale trval na tom, že se tak stane až posmrtně. Tato změna názoru je pro Buffetta typická – racionální, rozhodný, svérázný a razící si vlastní cestu. „Vím, co chci dělat, a má smysl se do toho pustit,“ je známý svými výroky.

Podtrženo, sečteno

Zdá se, že v budoucnu se objem peněz, které bude Buffett nadále věnovat, zvýší. Podle jeho vlastních slov: „Nejsem nadšencem dynastického bohatství, zvláště když alternativou je, že šest miliard lidí, kteří mají v životě mnohem chudší ruce než my, má šanci z těchto peněz těžit.“