Česká koruna dnes stagnovala, čeká na výši červencové inflace

Kurz koruny vůči oběma hlavním světovým měnám se dnes měnil jen minimálně. K euru ztratila česká měna jeden haléř na 24,53 Kč/EUR, vůči dolaru oslabila rovněž o haléř na 24 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Výraznější pohyb koruny čekají analytici po středečním oznámení inflace za červenec.

„Česká koruna se stále pohybuje v úzkém pásmu 24,50 až 24,60 Kč/EUR, kde ji drží Česká národní banka za vydatné pomoci devizových intervencí,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Intervence ČNB už letos dosáhly 11,1 miliardy eur (zhruba 276 miliard korun).

Významněji může pozici české měny ovlivnit údaj o růstu spotřebitelských cen za první prázdninový měsíc, který statistici zveřejní ve středu ráno. Červencová inflace se podle odhadů může přiblížit 19 procentům a na přelomu léta a podzimu překonat i dvacetiprocentní hranici.

Bankovní rada centrální banky poprvé v čele s novým guvernérem ČNB Alešem Michlem minulý týden podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Další mírný růst sazeb by podle ekonomů mohl přijít na podzim.