3 nejlépe hodnocené dividendové akcie: Chytřejší způsob, jak zvýšit svůj důchodový příjem

Zvláštní, ale pravdivé: senioři se bojí smrti méně než toho, že jim v důchodu dojdou peníze.

A bohužel i důchodci, kteří si vytvořili hnízdo, mají dobrý důvod k obavám – při tradičních přístupech k plánování důchodu se může stát, že příjmy již nepokryjí výdaje. To znamená, že důchodci sahají do jistiny, aby se uživili, a začínají tak závodit s časem mezi snižujícími se investičními zůstatky a prodlužující se délkou života.

Osvědčený přístup k investování do důchodu ze včerejška dnes nefunguje.

V minulosti mohli investoři, kteří odcházeli do důchodu, investovat do dluhopisů a spoléhat se na atraktivní výnosy, které jim přinášely stabilní a spolehlivé příjmy pro financování předvídatelného důchodu. Sazby desetiletých státních dluhopisů se na konci 90. let pohybovaly kolem 6,50 %, zatímco současné sazby jsou mnohem nižší.

I když se toto snížení výnosu nemusí zdát drastické, v součtu to znamená, že při investici 1 milionu USD do desetiletých státních dluhopisů znamená pokles sazby rozdíl ve výnosu více než 1 milion USD.

A nižší výnosy dluhopisů nejsou jediným potenciálním problémem, kterému senioři čelí. Dnešní důchodci se necítí tak jistí jako kdysi ani v oblasti sociálního zabezpečení. V dohledné budoucnosti budou dávky stále přicházet, ale podle současných odhadů dojdou ve fondech sociálního zabezpečení peníze v roce 2035.

Zdroj: Getty Images

Co má tedy důchodce dělat? Může omezit své výdaje na minimum a riskovat, že se jeho šeky sociálního zabezpečení nesníží. Nebo si můžete najít alternativní investici, která vám zajistí stabilní příjem s vyšším úrokem a nahradí tak klesající výnosy z dluhopisů.

Investujte do dividendových akcií

Domníváme se, že tyto akcie vyplácející dividendy – pokud jsou od vysoce kvalitních emitentů s nízkým rizikem – mohou investorům v důchodu poskytnout chytrou možnost, jak nahradit nízkoúročené státní dluhopisy (nebo jiné dluhopisy).

Hledejte akcie, které po léta (nebo desetiletí) vyplácejí stabilní a rostoucí dividendy a které své dividendy nesnižovaly ani v době recese.

Kromě těchto známých jmen můžete najít vynikající akcie vyplácející dividendy, pokud se budete řídit několika zásadami. Hledejte společnosti, které vyplácejí dividendový výnos kolem 3 % a mají pozitivní roční růst dividend. Míra růstu je klíčová, protože pomáhá bojovat s dopady inflace.

Zde jsou tři akcie vyplácející dividendy, které by měli důchodci zvážit pro své portfolio.

Federal Agricultural Mortgage (AGM) v současné době vyplácí dividendu ve výši 1,1 USD na akcii s dividendovým výnosem 3,23 %. V porovnání s výnosem v odvětví finančních – hypotečních a souvisejících služeb ve výši 0 % a výnosem indexu S&P 500 ve výši 1,79 %. Anualizovaný růst dividendy společnosti za poslední rok činil 15,79 %.

Společnost Amgen (AMGN) v současné době vyplácí dividendu ve výši 2,13 USD na akcii s dividendovým výnosem 3,93 % ve srovnání s výnosem odvětví Medical – Biomedical and Genetics ve výši 0 % a výnosem indexu S&P 500. Anualizovaný růst dividendy společnosti za poslední rok činil 9,79 %.

Společnost Axis Capital (AXS) v současné době vyplácí dividendu ve výši 0,44 USD na akcii a její dividendový výnos činí 3,34 %. To je ve srovnání s výnosem odvětví pojišťovnictví – majetek a úrazy ve výši 0,31 % a aktuálním výnosem indexu S&P 500. Anualizovaný růst dividendy společnosti za poslední rok činil 2,33 %.

Nejsou však akcie obecně rizikovější než dluhopisy?

Ano, to je pravda. Dluhopisy jako široká kategorie nesou menší riziko než akcie. Nicméně akcie, o kterých mluvíme – akcie vyplácející dividendy od vysoce kvalitních společností – mohou v průběhu času generovat příjem a také zmírnit celkovou volatilitu vašeho portfolia ve srovnání s akciovým trhem jako celkem.

Výhodou přidání dividendových akcií do vašeho penzijního portfolia je, že mohou pomoci zmírnit dopady inflace, protože mnoho společností vyplácejících dividendy (zejména blue chip akcie) své dividendy v průběhu času zpravidla zvyšuje.

Zdroj: Ilustrační foto

Přemýšlíte o podílových fondech nebo ETF zaměřených na dividendy? Dejte si pozor na poplatky.

Možná si říkáte: „Líbí se mi tato dividendová strategie, ale místo investování do jednotlivých akcií si najdu podílový fond nebo ETF zaměřený na dividendy.“ Možná si říkáte: „Líbí se mi tato strategie, ale místo investování do jednotlivých akcií si najdu podílový fond nebo ETF zaměřený na dividendy.“ Tento přístup může dávat smysl, ale mějte na paměti, že některé podílové fondy a specializované ETF nesou vysoké poplatky, které mohou snížit vaše dividendové zisky nebo výnosy a zmařit cíl tohoto přístupu k dividendovým investicím. Pokud chcete investovat do fondu, proveďte průzkum a najděte nejkvalitnější dividendové fondy s nejnižšími poplatky.

Podtrženo a sečteno

Uplatňování strategie dividendového investování může pomoci ochránit vaše penzijní portfolio. Ať už se rozhodnete investovat do akcií nebo prostřednictvím podílových fondů s nízkými poplatky či ETF, tento přístup vám může potenciálně pomoci dosáhnout bezpečnějšího a příjemnějšího důchodu.