Analytikům JPMorgan se v současnosti líbí tyto energetické akcie

Ne nadarmo se používá fráze „nakupuj nízko, prodávej vysoko“. Nejlepší příležitosti se často objevují po poklesu a investiční experti JPMorgan na ně rádi upozorňují.

Pozorně sledují trh s energiemi a v energetických společnostech vidí mnoho slibného. Bankovní gigant vykazuje pozitivní výhled na dvě konkrétní energetické akcie, přičemž tato dvojice nabízí odlišné hodnotové nabídky. Obě přitom v letošním roce nedosahují dostatečné výkonnosti trhu, ale analytici JPM jim předpovídají potenciální růst o 40 % a více oproti současným úrovním.

Tyto akcie jsme prověřili v databázi abychom získali také představu o celkovém pohledu ulice na tato jména. Podívejme se na podrobnosti.

Zdroj: Shutterstock

Bloom Energy (BE)

První na řadě je Bloom Energy, společnost působící v oblasti čisté energie, která pracuje na výrobě a skladování elektrické energie pomocí technologie palivových článků na bázi pevných oxidů. Palivové články na bázi pevných oxidů využívají chemickou reakci – oxidaci paliva – k přímé výrobě použitelné elektřiny. Články nabízejí řešení problémů odolnosti a udržitelnosti v oblasti čisté energie spolu se spolehlivými a předvídatelnými dodávkami elektřiny. Kromě toho Bloomovy články na bázi pevných oxidů produkují pouze jeden odpadní produkt, jednoduchý vodík, prvek, který neznečišťuje životní prostředí a je použitelný v energetice a palivářství. Palivové články poskytují účinnou energii bez spalování, aniž by produkovaly jakékoli emise uhlíku.

Platforma společnosti Bloom, energetický server, je navržena tak, aby poskytovala energii, která je vždy k dispozici na zavolání zákazníka, aniž by bylo nutné zapínat generátor. Server Energy Server lze škálovat přímo podle potřeb zákazníka, čímž poskytuje flexibilní zdroj energie pro jakýkoli účel. Společnost Bloom již začala spolupracovat s významnými společnostmi, jako je například firma Baker Hughes, která poskytuje služby v oblasti těžby ropy, aby poskytla alternativy čisté energie.

Zdroj: Bloom Energy

Společnost Bloom Energy zaznamenala svůj poslední vrchol v únoru letošního roku, ale od té doby akcie poklesly o více než 46 %, ačkoli tržby vykazují meziroční nárůst.

V poslední finanční zprávě za 1. čtvrtletí roku 23 společnost dosáhla nejvyššího příjmu 275 milionů dolarů, což je o téměř 37 % více než v předchozím roce a překonání prognózy o 19,1 milionu dolarů. Negativní stránkou je čistá ztráta; hodnota zisku na akcii mimo GAAP činila -0,22 USD, což je lepší výsledek než ztráta 32 centů vykázaná v 1Q22, ale o 1 cent horší, než se očekávalo. Meziročně se hrubá marže společnosti zlepšila z 15,8 % na 21,2 %. Společnost sice v 1. čtvrtletí spálila hotovost, když její likvidní aktiva poklesla o 28 milionů USD, ale stále má k dispozici hotovost a peněžní ekvivalenty ve výši 320 milionů USD.

Podle pětihvězdičkového analytika JPM Marka Strouseho to vše znamená, že společnost stojí za to, aby se na ni někdo podíval znovu. Strouse píše: „Domníváme se, že nedávný pokles od poloviny února je přehnaný a že investoři mohou využít volatility k doplnění pozic v akciích, které budou podle našeho názoru dlouhodobě profitovat z přechodu na energetiku… I když uznáváme, že EBITDA marže v 1. čtvrtletí byly nedostatečné, bylo to podle našeho názoru způsobeno především vyššími než očekávanými provozními náklady v důsledku načasování výdajů. Domníváme se, že trajektorie hrubé marže za posledních několik let je povzbudivá, přičemž výhled na rok 23 naznačuje rekordní hodnoty, a očekáváme další zlepšení, jakmile se normalizuje dodavatelský řetězec a společnost se vrátí ke své historické kadenci snižování nákladů o dvouciferná čísla ročně.“

„Podotýkáme, že rozvaha společnosti BE zůstává v dobrém stavu s čistou hotovostí ve výši 33 milionů USD k 1. čtvrtletí (320 milionů USD neomezené hotovosti minus 288 milionů USD regresního dluhu), což podle našeho názoru poskytuje komfort v současném prostředí kapitálových trhů,“ dodal Strouse. „Podle našeho názoru zlepšující se hrubé marže a relativní síla rozvahy umožňují další růstově orientované provozní investice, neboť časem dojde k využití provozní páky.“

Při pohledu do budoucna na základě těchto komentářů uděluje Strouse akciím BE rating Overweight (koupit) s cílovou cenou 20 USD, což naznačuje jednoletý potenciál růstu o 43 %.

Nyní přejděme ke zbytku ulice, kde akcie BE získávají od konsenzu analytiků mírné hodnocení „Buy“ (koupit) na základě dalších 4 hodnocení „Buys“ a 5 hodnocení „Holds“. Akcie se prodávají za 13,99 USD a jejich průměrná cílová cena 24,32 USD znamená 74% zisk v nadcházejícím roce.

PBF Energy (PBF)

U druhé akcie na našem seznamu krátkých akcií se od alt. energií obracíme k tradičnímu uhlovodíkovému energetickému sektoru. PBF Energy je jednou z největších nezávislých rafinérií ropy na americkém trhu, která vyrábí a distribuuje širokou škálu ropných produktů – včetně topného oleje, pohonných hmot pro dopravu, mazacích olejů a petrochemických surovin. Tyto produkty jsou distribuovány jako neznačková paliva, částečně prostřednictvím vlastních logistických operací společnosti PBF. Tyto operace zahrnují skladovací zařízení, námořní plavidla a cisterny – a také společnost Delaware Pipeline Company.

Rafinérie společnosti PBF jsou rozsáhlé a zahrnují rafinérie v Delaware City, DE; Paulsboro, NJ; Toledo, OH; New Orleans, LA; a Torrance a Martinez, obě v Kalifornii. Tato zařízení mají celkovou výrobní kapacitu 973 000 barelů denně.

Zdroj: Getty Images

Jedná se o velký byznys a v poslední čtvrtletní zprávě z 1Q23 společnost dosáhla nejvyššího obratu 9,29 miliardy USD, což je o 903 milionů USD více, než se očekávalo, a o 2 % více než v předchozím roce. Příjem firmy, vykázaný ve výši 2,86 USD na zředěnou akcii v ukazatelích bez GAAP, znamenal silný obrat oproti ztrátě 18 centů vykázané o rok dříve – a překonal prognózu o 26 centů. Společnost PBF navíc zvýšila své oprávnění ke zpětnému odkupu akcií z předchozích 500 milionů USD na 1,0 miliardy USD.

Před zavedením COVID společnost vyplácela pravidelnou dividendu – ta však skončila s výplatou v únoru 2020. V listopadu loňského roku však byla dividenda obnovena ve výši 20 centů na akcii. Společnost PBF ji znovu vyhlásila 5. května s výplatou 31. května. Jedná se o 3. čtvrtletí obnovené výplaty dividendy, která v ročním vyjádření činí 80 centů na kmenovou akcii a dává výnos 2 %, což je v souladu s tržními průměry.

Při tom všem akcie v posledních měsících stále klesají. Akcie PBF dosáhly svého vrcholu letos v březnu na úrovni zhruba 48 USD a od této úrovně klesly o 18 %.

Tento ústup akcií zaujal analytika Johna Royalla, který ve své poznámce pro JPM uvedl: „Domníváme se, že současné úrovně PBF jsou atraktivní, zejména po ukončení obchodování v roce 2023, vzhledem ke zlepšení rozvahy společnosti. Společnost vytvořila významnou hodnotu vlastního kapitálu prostřednictvím snížení čistého dluhu, zatímco významná přírůstková hodnota byla vytvořena prodejem polovičního podílu v projektu Chalmette RD ve výši více než 800 milionů USD (vzhledem k nákladům na projekt ve výši ~675 milionů USD na 100% bázi). Dále, vzhledem k tomu, že PBF nyní zpětně odkupuje akcie a vyplácí dividendu, nedostatečná návratnost kapitálu akcionářům již není negativem teze PBF, přičemž zpětný odkup by měl pokračovat i v méně konstruktivním prostředí trhlin.“

Při kvantifikaci svého postoje Royall stanovil rating Overweight (Buy) a cílovou cenu 56 USD, což znamená 43% růst v horizontu jednoho roku.

Opět se díváme na akcie s konsenzuálním hodnocením Moderate Buy, které vychází z celkového počtu 5 Buy a 4 Holds. Akcie PBF stojí 39,25 USD a průměrná cílová cena 47,56 USD naznačuje, že akcie v příštích 12 měsících posílí o 21 %.