Jak se nám v současnosti líbí akcie čínské Alibaby?

Cena akcií (nakonec) odráží spíše to, kam se společnost chystá, než to, kde byla někdy v minulosti.

Pokud se v současné době zdráháte vsadit na akcie čínské e-commerce velmoci Alibaba (BABA), je to jistě pochopitelné. Od roku 2021 se akciím nedaří, protože je pronásleduje nesčetné množství problémů, včetně brutálních regulačních zásahů a přetrvávající ekonomické slabosti na hlavním trhu. Akcie jsou stále na dohled od svého mnohaletého minima, kterého dosáhly koncem roku 2022.

Uvažovali jste však o tom, že příliš mnoho investorů je možná tak fixováno na neuspokojivou minulost Alibaby a nevšimli si, že budoucnost vypadá mnohem jasněji? Pokud je to pravda, znamená to, že akcie Alibaba je možné plně koupit?

Současné tržní výzvy pro Alibabu

Pokud čtete tento článek, pak jste se společností pravděpodobně již obeznámeni. Alibaba je samozřejmě mateřskou společností platforem Taobao a Tmall zaměřených na elektronické obchodování v Číně. Provozuje také logistickou firmu Cainiao, spolu s podnikem zabývajícím se cloud computingem, a vlastní několik firem zabývajících se digitální zábavou. Jejím hlavním zdrojem příjmů je však nabídka elektronického obchodu.

Co se tedy počínaje rokem 2021 pokazilo? Jak již bylo uvedeno, nepomohl tvrdý tlak Pekingu. Těžký oříšek představoval i rozmach online nakupování, který byl zaznamenán v roce 2020.

Čína také příliš dlouho držela koronavírového lockdownu, čímž způsobila své ekonomice větší dlouhodobější škody, než jaké utrpěly jiné části světa. Růst HDP země v loňském roce ve výši pouhých 5,2 % byl – s výjimkou prvních dnů pandemie – nejslabším hospodářským růstem, který Čína za poslední roky zaznamenala.

Nebylo by však správné nezmínit, že Alibaba od roku 2019, kdy její zakladatel Jack Ma odstoupil z funkce předsedy představenstva, prožívá určitou krizi identity a provozu. Společnost od té doby několikrát provedla zásadní manažerské změny a nyní dvakrát zrušila plány na vyčlenění významných divizí. Nejnovějším z nich je březnové rozhodnutí podržet si svou logistickou část a místo toho ji přebudovat tak, aby posílila své fungování v oblasti elektronického obchodu.

Tyto kroky mohou být nakonec správné, ale nerozhodnost nevzbuzuje důvěru.

Tato společnost, stejně jako ekonomické prostředí, ve kterém se pohybuje, však obě možná konečně obrátily k lepšímu. A to samé by brzy mohly udělat i akcie společnosti, která se potýká s problémy, vzhledem k jejich ocenění, které je nižší než desetinásobek jejich klouzavého a předpokládaného zisku na akcii.

Zdroj: Getty Images

Alibaba – a pozadí – na které jsme všichni čekali

Nevykládejte si zprávu špatně: Jistě je zde stále dost rizik. Ale potenciální odměna je také podceňována z několika důvodů.

Prvním z těchto důvodů je současný a předpokládaný hospodářský růst Číny. Mezinárodní měnový fond sice oproti loňskému podprůměrnému pokroku stále klesá, ale nedávno zvýšil výhled celoročního růstu země ze 4,6 % na zdravých 5 %. Ačkoli většinu této těžké práce odvedly národní průmyslové podniky, čínští spotřebitelé jsou ochotni a schopni přispět svým dílem. Maloobchodní výdaje v zemi od ledna 2023 každý měsíc meziročně rostly.

A tento vítr do zad vane v době, kdy společnost konečně vede tým, který ví, čím chce, aby Alibaba byla.

Ačkoli zrušení plánů na vyčlenění společnosti Cainiao i její odnože pro cloud computing ukazuje na znepokojivou míru nerozhodnosti, zdá se, že generální ředitel Eddie Wu po svém zářijovém nástupu do čela společnosti vyrukoval s přesvědčivou vizí. Jak tehdy komentoval předseda představenstva Joe Tsai (tuto funkci získal rovněž v září): „Eddieho vedení Alibaba Cloud i TTG [Taobao a Tmall Group] zajistí naprosté soustředění a významné a trvalé investice do našich dvou klíčových oblastí podnikání – cloud computingu a elektronického obchodu – a umožní TTG transformovat se prostřednictvím technologických inovací.“

Čtěte mezi řádky. Na tuto společnost a tým vedoucích pracovníků většina zasvěcených stran čekala. Například Wuovo rozhodnutí ponechat si logistickou část ve vlastní režii bude představovat výzvu, ale je to výzva, která přinese velké dividendy, pokud se podaří zvýšit prodejnost společností Tmall a Taobao. Alibaba si drží svůj cloudový byznys v naději, že bude moci využít silného růstu odvětví umělé inteligence.

Propojení bodů

Velkou ironií je, že akcie stále nedosahují dobrých výsledků hlavně proto, že investoři nevidí to, co analytici očekávají. To je solidní růst tržeb do roku 2026 spojený s ještě lepším růstem zisku na akcii.

Analytici také společně tvrdí, že ADR (American depository receipt) verze této akcie má o 40 % vyšší hodnotu, než je její současná cena. S tím možná souvisí i skutečnost, že cena akcií je nižší než desetinásobek jejich očekávaných zisků v roce 2024.

Proč se tedy akcie tolik potýkají s problémy?

Jak již bylo uvedeno, vypadá to na jeden z těch ne zcela vzácných případů, kdy je trh tak zvyklý na to, že se společnost potýká s problémy, že je těžké uvěřit, že by je tato organizace mohla někdy překonat. Ale je tomu tak a Alibaba to pravděpodobně dokázala. Jen bude potřeba ještě několik čtvrtletí úspěchů, aby to dokázal dostatek lidí, kteří by akcie zapálili. Jakmile se tak stane, nebuďte překvapeni, že se zformují značné a dlouhodobé zisky.

To by mohlo pomoci: Appaloosa Management miliardáře Davida Teppera získal během prvního čtvrtletí letošního roku 6,9 milionu akcií Alibaby, čímž více než zdvojnásobil velikost pozice a učinil z ní největší držbu tohoto fondu. Není špatné vsadit na to, že ví nebo vidí něco, co spoustě jiných lidí právě teď o Alibabě uniká.

Zdroj: Getty Images

Spojte si body. Ano, akcie Alibaby je zde vhodné koupit.

Nakoupit akcie Alibaba Group Holding Limited za $73.35 (-3.08%)