Tesla se dnes obchoduje hluboko pod svou tržní hodnotou

Navzdory nedávným problémům je Tesla díky svému strategickému směřování nepostradatelnou dlouhodobou investicí s opravdu obrovským potenciálem.

Investoři do společnosti Tesla (TSLA) to v posledních letech neměli lehké. Od roku 2021, kdy akcie dosáhly historického maxima 407 USD, to byla vyčerpávající cesta dolů.

I přes tento sestup však existuje několik důvodů, proč Tesla zůstává nejen nejlepší akcií elektromobilů (EV) pro investory současnosti, ale také nejlepší společností pro získání expozice vůči budoucnosti technologických inovací. Zde jsou důvody, proč – i když akcie klesly o více než 50 % ze svých historických maxim – stojí za to je koupit a držet navždy.

Katalyzátory na scéně EV, které stojí za zmínku

Vzhledem k tomu, že elektromobily tvoří většinu podnikání společnosti Tesla, je nezbytné zkoumat vyhlídky společnosti z hlediska současného stavu automobilového trhu. To je bohužel důvod, proč se tolik potýká s problémy. Vzhledem k vysokým úrokovým sazbám, které tlumí poptávku, to odneslo několik výrobců elektromobilů – nejen Tesla. To vyvrcholilo tím, že společnost zaznamenala první meziroční pokles dodávek od roku 2020.

Situaci ještě zhoršují klesající ziskové marže a série propouštění na začátku letošního roku. Její akcie sice některé ztráty obnovily, ale ještě před několika měsíci byla Tesla oproti svým maximům níže o více než 65 %.

Příliv se však možná začíná obracet. Centrální banky v Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Evropské unii nedávno poprvé od roku 2021 snížily úrokové sazby a je naděje, že Spojené státy budou další na řadě. S tím, jak se půjčky stanou dostupnějšími, se pravděpodobně zvýší investice spotřebitelů do nových vozidel, což může prodejům společnosti Tesla přinést výrazný impuls.

Snížení úrokových sazeb by sice Tesle v krátkodobém horizontu přálo, ale ve skutečnosti záleží na dlouhodobém horizontu. Naštěstí má stále dobrou pozici k tomu, aby těžila z celkového trendu rostoucího využívání elektromobilů. Analytici předpovídají, že do roku 2030 budou dva ze tří celosvětově prodaných automobilů elektromobily. Jako největší světový výrobce elektromobilů může Tesla z tohoto hnutí nesmírně těžit, protože rozšiřuje své globální působení.

Díky své dominanci v USA a pevnému postavení na evropském trhu společnost v současné době staví novou továrnu v Mexiku a je v počáteční fázi vstupu do Indie. Tato země představuje obrovskou příležitost, neboť analytici očekávají, že indický trh s elektromobily dosáhne do roku 2030 až 10 milionů kusů ročně, což je zhruba osmkrát více než současný americký trh s elektromobily.

Díky využití svých rozsáhlých zkušeností, špičkové úrovně výroby a optimalizovaného dodavatelského řetězce má společnost Tesla jedinečné předpoklady uspět na těchto rozvíjejících se trzích, které jsou zralé pro zavádění elektromobilů.

Zdroj: Shutterstock

Překračujeme hranice na poli elektromobilů

Elektromobily zůstanou hlavní součástí budoucnosti společnosti Tesla, ale je důležité zabývat se jednou otázkou. Akcie společnosti Tesla se obchodují s více než pětinásobným oceněním oproti další nejhodnotnější automobilce, Toyotě.

To činí investici do společnosti Tesla čistě kvůli jejímu potenciálu elektromobilů obtížně ospravedlnitelnou. Důvod tak vysokého ocenění ve srovnání se zbytkem odvětví elektromobilů spočívá v ambicích společnosti přesahujících rámec elektromobilů.

V budoucnu chce Tesla rozvíjet své podnikání v oblasti umělé inteligence (AI), samořídících vozidel a humanoidních robotů. Pokud vše půjde podle plánu, generální ředitel Elon Musk věří, že se jeho společnost stane nejhodnotnější na světě.

Tyto ambiciózní snahy se mohou zdát jako zbožné přání, ale přibývá důkazů, že Tesla je na dobré cestě k realizaci své budoucnosti poháněné umělou inteligencí. Tyto technologie umožňuje superpočítač Dojo společnosti Tesla.

Čím výkonnější bude Dojo, tím blíže bude Tesla k dosažení plné autonomie svých vozidel a k vytvoření pokročilejších robotů. A co je nejlepší, Dojo je stále výkonnější – od začátku roku 2023 se jeho výpočetní výkon téměř zdvojnásobil.

Pokud Tesla dokáže udržet tempo, nese úspěšná realizace jejích cílů nejen potenciál transformovat společnost, ale také posunout její finanční výsledky na další úroveň.

Kvantifikace tohoto potenciálu je náročná vzhledem k rodící se povaze technologie a neexistenci stávajících trhů pro autonomní vozidla a humanoidní roboty. Očekává se však, že příležitosti budou obrovské.

Existuje několik prognóz, které tento potenciál zdůrazňují. Například analýza společnosti ARK Invest týkající se dopadu autonomního řízení a zahájení podnikání v oblasti robotaxíků – podniku, který má podle Muska „kvazi-neomezenou poptávku“ – je objevná. Podle simulace Monte Carlo společnosti ARK by robotaxi mohly generovat příjmy ve výši 400 miliard dolarů, což je zhruba osmkrát více než v současnosti.

Humanoidní roboti jsou příležitostí, která bude podle Muska větší než elektromobily, a myslí si, že by se mohli začít dodávat do konce roku 2025. Když k tomu připočteme robotaxi, vypadá to, že Tesla bude v příštích letech stále růst a stane se něčím víc než jen společností vyrábějící elektromobily, o to pravděpodobněji.

Nezbytná výhrada

Jak už to při diskusích o spekulativních tématech tohoto druhu bývá, někteří lidé s odlišnými názory se mohou domnívat, že se tyto snahy nikdy neuskuteční. To je sice oprávněná obava, ale musíme si uvědomit, jak daleko Tesla došla.

To, co začalo jako nerentabilní start-up, z něhož vytékaly peníze, se vyvinulo v úspěšnou automobilku. Pokud Tesla dokáže zopakovat svůj úspěch v oblasti elektromobilů ve svých podnicích zaměřených na umělou inteligenci, stane se realizace jejích cílů spíše otázkou kdy než zda.

Jen málo společností dnes nabízí investorům s dlouhodobou perspektivou a tolerancí k riziku tak komplexní expozici vůči technologiím zítřka. Trh s elektromobily možná v krátkodobém až střednědobém horizontu nezaznamená explozivní růst, ale stále je na vzestupné trajektorii. V kombinaci s dopadem pokroku společnosti Tesla v oblasti umělé inteligence se důvody pro nákup jejích akcií a jejich držení navždy stávají ještě přesvědčivějšími.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $178.01 (-2.44%)

Zdroj: Shutterstock