Amazon a Alphabet jsou nyní pro investory relativně levné co do ceny i ocenění

K rozdělení akcií dochází, když společnost znásobí počet svých akcií, aby snížila cenu svých akcií, aniž by se změnila její tržní hodnota (celková hodnota všech akcií v oběhu). Tento proces sice nemění ocenění společnosti, ale může zvýšit atraktivitu akcií pro drobné investory, kteří jsou zastrašeni akciemi s vyšší cenou a/nebo nemusí mít přístup ke zlomkovým akciím.

Pro investory, kteří nechtějí založit svou investiční tezi pouze na tom, že cena rozdělených akcií je nyní rozumnější, existuje spousta dalších důvodů, proč by dvě nedávno rozdělené akcie, Amazon (AMZN) a Alphabet (GOOG) (GOOGL), mohly být právě teď skvělou koupí. Pojďme se na ně podívat blíže.

Zdroj: Unsplash

1. Amazon.com

6. června společnost Amazon provedla rozdělení akcií v poměru 20:1, čímž snížila cenu svých akcií na přibližně 122 USD za akcii. S tržní kapitalizací 1,25 bilionu dolarů je stále jednou z největších společností na světě. Masivní mezinárodní tlak a obnovené zaměření na streamování na vyžádání by však mohly investorům uvolnit ještě větší dlouhodobou hodnotu.

Společnost Amazon vděčí za svůj úspěch z velké části schopnosti přejít na nové faktory růstu. Nejdříve byl internetovým obchodem s knihami, poté gigantem v oblasti elektronického obchodu a nyní diverzifikovaným technologickým konglomerátem. Společnost má však v rukávu ještě několik dalších triků.

Podle magazínu Insider plánuje Amazon v příštím roce velkou mezinárodní expanzi, díky níž bude jeho platforma pro elektronické obchodování více zastoupena v Latinské Americe a Africe. Mezinárodní elektronický obchod se na tržbách Amazonu v prvním čtvrtletí podílel jen 26 % (126 miliard dolarů) a společnost v něm pravděpodobně vidí příležitost k dlouhodobému růstu. Ještě zajímavější však může být její expanze služby Prime video.

Podle deníku Wall Street Journal plánuje Amazon rozšířit svou službu streamování videa do dalších 200 zemí, čímž chce lépe konkurovat vedoucí společnosti Netflix, která v současnosti působí ve 190 zemích.

Zdroj: Getty Images

Globální streamování by navázalo na akvizici studia MGM za 8,5 miliardy dolarů, díky níž by Amazon získal větší knihovnu exkluzivního obsahu a talenty pro tvorbu dalších originálních produkcí. Jsme svědky toho, jak se videoslužba Amazonu mění ze ztrátové služby v samostatný motor růstu? Na to je ještě příliš brzy. Budoucnost však vypadá jasně, vezmeme-li v úvahu, že Amazon úspěšně expanduje do nových příležitostí.

2. Alphabet 

Tato akcie FAANG se také rozhodla pro rozdělení v poměru 20 ku 1, což mateřskou společnost Google, Alphabet, po dokončení rozdělení 15. července srazilo na pouhých 108 dolarů za akcii. A stejně jako Amazon je to stále obrovská společnost (s tržní kapitalizací 1,42 bilionu dolarů). Ale i přes svou velikost se Alphabet stále jeví jako dobrý obchod díky silnému ekonomickému příkopu a relativně nízkému ocenění.

Zdroj: Unsplash

Termín „ekonomický příkop“ popisuje schopnost společnosti udržet si výhodu oproti soupeřům. Společnost Alphabet má dvě nejnavštěvovanější webové stránky na internetu (Google a YouTube), a to v hojné míře. Podniky si udržují dominantní postavení díky rozsahu, který jim poskytuje rozpoznatelnost značky a více dat, s nimiž mohou pracovat při vývoji algoritmů pro zlepšení uživatelského zážitku a přiřazování reklam k zainteresovaným spotřebitelům.

Tržby za první čtvrtletí vzrostly o 23 % na 68 miliard dolarů, a to díky silnému postavení reklamy Google, která tvoří 80 % tržeb společnosti Alphabet. Cloud computing představuje malou, ale rychle rostoucí diverzifikaci – v daném období vyskočil o 44 % na 5,8 miliardy dolarů.

Stejně jako mnoho technologických společností zažívá Alphabet zpomalení po pandemii, které způsobilo pokles zisku o 8,4 % na 16,4 miliardy dolarů. S násobkem forwardové ceny vůči zisku (P/E) ve výši pouhých 19 je však Alphabet levnější než průměr technologického indexu Nasdaq-100, který činí zhruba 26. To se jeví jako dobrá hodnota vzhledem k vedoucí pozici společnosti v odvětví, pokračujícímu růstu nejvyššího obratu a potenciálu odrazit se ode dna, až se zlepší makroekonomické podmínky.

Zdroj: Unsplash

Sázka na technologické oživení

Index Nasdaq Composite se od začátku roku snížil o 24 %. Velká část tohoto poklesu je způsobena velkými technologickými společnostmi, jako jsou Alphabet a Amazon, protože pandemický nárůst se vytrácí. Může se však vyplatit být chamtivý, když se ostatní bojí. Obě společnosti nabízejí rozumné ocenění a přesvědčivé faktory dlouhodobého úspěchu. Nyní může být pro investory vhodná doba vsadit na tyto akcie obchodované se slevou oproti jejich historickým maximům.