Leon Cooperman očekává v příštím roce recesi a propad indexu S&P o 40 %

Miliardář a investor Leon Cooperman v úterý prohlásil, že buď prudký růst cen ropy, nebo agresivní zpřísňování Federálního rezervního systému uvrhne americkou ekonomiku v příštím roce do recese, což by mohlo znamenat pokles indexu S&P 500 o 40 % od vrcholu k dnu.

„Myslím, že nás čeká recese a zisky klesnou. V typické recesi klesne zisk o 20 %,“ řekl Cooperman v pořadu „Squawk Box“ na CNBC. „Myslím, že cena ropy nebo Fed nás do recese dotlačí někdy v příštím roce. Myslím si, že v systému je příliš mnoho likvidity na to, abychom letos zažili recesi.“

Předseda a generální ředitel Omega Family Office uvedl, že zůstává dlouhodobým medvědem kvůli „velmi nevhodné“ fiskální a měnové politice. Bezprecedentní stimuly podle něj táhly poptávku dopředu a vytvořily v ekonomice umělou situaci.

Investorský veterán očekává, že nízké výnosy by mohly být v dohledné budoucnosti normou, protože centrální banka pokračuje v boji proti prudkému růstu cen.

Zdroj: Getty Images

„Jsem investován více, než bych chtěl, takže jsem byl prodávajícím při síle a ne kupujícím při slabosti. Můj základní názor je, že 4 800 bodů indexu S&P bude pravděpodobně ještě nějakou dobu maximem. Myslím, že nás čeká dlouhé období nízkých výnosů, protože se snažíme tuto loď napravit,“ řekl Cooperman.

Index S&P 500 v pondělí klesl o téměř 4 % a dosáhl nového letošního minima na úrovni 3 749,63 bodu. Benchmark nyní ztrácí přibližně 21 % ze svého rekordu a vrací se do teritoria medvědího trhu poté, co se tam krátce obchodoval na intradenní bázi zhruba před třemi týdny.

„Pokud mám pravdu, že skončíme v recesi, tak ano, ale letos k tomu nedojde,“ odpověděl Cooperman na otázku, zda v případě příchodu recese klesne index S&P 500 o 40 %. „Myslím, že letošní minimum pravděpodobně nebude podstatně nižší než to, kde se nacházíme. … Myslím, že být konzervativní a opatrný je správný přístup. … Myslím, že dno ještě nenastalo.“

Artykuł Leon Cooperman očekává v příštím roce recesi a propad indexu S&P o 40 % pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *