Investoři do akcií Rivian by měli být opatrní a trpěliví. Je čas nakupovat?

Akcie společnosti Rivian (NASDAQ:RIVN) nemohou najít oporu a stále stanovují nižší minima. Původní investoři tak mají ze dne IPO velkou bolest. Úleva pro tyto „držitele pytlů“ pravděpodobně nepřijde dříve než za několik let, pokud vůbec. To však neznamená, že se do akcií RIVN nevyplatí investovat, protože společnost je atraktivní. Vždyť i takoví automobiloví experti, jako je Ford (NYSE:F), s ní přišli o peníze.

Než se budeme zabývat investicí do akcií RIVN, musíme je nejprve označit za spekulativní sázku. Není to proto, že bychom pochybovali o tom, že společnost může uspět. Ale proto, že pro mnohá tvrzení a úspěchy neexistují žádné finanční statistiky. Takový je život začínající společnosti, zejména té, která vstupuje na trh elektromobilů (EV).

Trh se spalovacími motory (ICE) je obrovský. Na světě se stále vyrábí přibližně 100 milionů strojů s ICE ročně. Nedávno výrobci automobilů prohlásili, že přichází změna. Elektromobily jsou nově vznikající vozidla, která chtějí převzít štafetu po fosilních palivech. Samozřejmě se objeví výzvy, především technologie baterií. Ale zatím jich máme dost na to, aby byl oslovitelný trh s elektromobily prakticky neomezený.

Akciím RIVN by se v tomto prostředí mělo dařit, protože názory na hlavní ulici jsou příznivé. Zrovna včera jeden můj rodinný příslušník znal někoho, kdo si koupil nákladní vůz Rivian a okamžitě ho přehodil za prémii 30 000 dolarů. Kromě toho, že upozorňuje na problém americké inflace, také říká, že poptávka nebude problém. Pokud se nákladní vozy postaví, kupci přijdou.

zdroj: Rivian

Akcie RIVN klesají spolu s ostatními

Období líbánek po IPO bylo příliš extrémní. Investoři si ji příliš zamilovali, což připravilo půdu pro přesně opačnou reakci. Problém byl v tom, že celý akciový trh zhruba ve stejnou dobu zkysnul. To se týkalo zejména startupů v sektoru elektromobilů. Většina ostatních významných jmen se pohybuje pod 5 USD za akcii. Vezměme si například Hyliion (NYSE:HYLN), Workhorse (NASDAQ:WKHS) a Lordstown (NASDAQ:RIDE). RIVN a Lucid (NASDAQ:LCID) to nakonec zvládnou. Nebude to však pro jejich akcie další jízda raketovou lodí jako dříve.

Místo odstavce, kde obvykle rozebírám finanční výsledky společností, si povíme o humbuk. Očekávání jsou vysoká, protože jsme viděli reklamy. Nákladní vozy Rivian jsou nápadné a mají několik skvělých funkcí. Teď je na mé ulici a upoutává pozornost. I když není pro mě, vidím jeho přitažlivost a potenciál, který bude mít. Pochybuji, že budou mít problémy s jejich prodejem.

Tím pádem je hlavním potenciálním zádrhelem kapacita. Soudě podle toho, kolik se teď utrácí, se vedení nedrží zpátky. V loňském roce měla společnost Rivian – 2,4 miliardy dolarů v hotovosti z provozní činnosti. To je potenciální problém, pokud Federální rezervní systém dosáhne svého s omezením hotovosti v USA. Půjčování se může stát obtížnějším, a to by mohlo pro společnost představovat problém, až se bude snažit realizovat své plány.

Zdroj: Rivian

Větším problémem může být nabídka

Již jsme naznačili, že poptávka pravděpodobně není potenciální překážkou, ale nabídka již ano. Snaha o rozjezd je již nyní obtížná, a když se objeví vnější problémy, je to téměř nemožné. Odstávky v důsledku pandemie vytvořily v mnoha odvětvích globální zádrhel. Jedním z hlavních problémů je nedostatek čipů, který tvrdě dopadá na výrobce automobilů. Ten se týká celého odvětví, nicméně akcie RIVN jím budou pravděpodobně nějakou dobu trpět.

Nemohou prodávat to, co nemají. A kupující nebudou čekat příliš dlouho, protože spotřebitelské výdaje v hoří. Čím déle se to bude táhnout, tím menší bude výhoda včasných investorů. Starší výrobci mají zdroje na to, aby dohnali a předehnali nově příchozí, jako je Rivian. Naštěstí mají jako spoluvlastníka společnost Amazon (NASDAQ:AMZN). Amazon by je mohl posílit, pokud budou potřebovat pomoc v budoucnu.

Investujte do akcií RIVN s maximální opatrností

Jsem přesvědčen, že společnost to nakonec zvládne. Pravděpodobně vyprodají své zásoby tak rychle, jak je dokáží vyrobit. Investoři však musí oddělit technologii od finanční zdatnosti. V současné době tam Wall Street ještě nemá žádný důkaz o úspěchu. To je nevýhoda, kterou startupy mají. Co ji ještě zhoršuje, je celkově hrozná nálada investorů. Index volatility CBOE (INDEXCBOE:VIX) je už příliš dlouho příliš vysoký. Všechny akcie jsou proto pod tlakem.

O tomto riziku jsem psal v únoru a upozorňoval jsem na nutnost opatrnosti, když byly akcie téměř třikrát vyšší. Znovu zde opakuji své obavy, že riziko poklesu je reálné. Jeho absolutní úroveň je však nyní dostatečně malá na to, aby opravňovala ke startu pozice. Ti, kteří touží investovat do budoucího elektromobilního giganta, mohou začít s malými pozicemi. Ani zde bych to nepovažoval za kandidáta na zprůměrování dolů.

Opční investoři, kteří chtějí nakonec vlastnit akcie, by měli místo toho zvážit prodej opcí. Tím by se jejich vstupní body ještě snížily, nebo by si při tom vytvořili hotovost.

Artykuł Investoři do akcií Rivian by měli být opatrní a trpěliví. Je čas nakupovat? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.