Ray Dalio říká, že snížení inflace bude mít velkou cenu a oslabí také ekonomiku

Ray Dalio v úterý na LinkedIn napsal, že je „naivní a v rozporu s tím, jak funguje ekonomický stroj“, myslet si, že zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem „povede k tomu, že se věci opět zlepší, jakmile dostane inflaci pod kontrolu“.

Zpřísnění sazeb sice vede k nižším spotřebitelským výdajům, což může snížit inflaci, ale věci se tím nezlepší, uvedl miliardář a zakladatel společnosti Bridgewater Associates LP. „Pouze přesouvá část ždímání lidí prostřednictvím inflace na ždímání prostřednictvím toho, že jim dává menší kupní sílu,“ dodal Dalio.

„Neexistuje nic, co by Fed mohl udělat pro boj s inflací, aniž by to způsobilo ekonomickou slabost,“ napsal Dalio ve svém závěru.

„Vzhledem k tomu, že dluhová aktiva a závazky jsou tak vysoké, jak jsou, a podle prognóz se budou zvyšovat kvůli vládnímu deficitu, a Fed navíc prodává vládní dluh, je pravděpodobné, že růst soukromých úvěrů se bude muset snížit, což oslabí ekonomiku,“ uvedl Dalio.

„V dlouhodobém horizontu Fed s největší pravděpodobností nastoupí střední cestu, která bude mít podobu stagflace,“ dodal.

Artykuł Ray Dalio říká, že snížení inflace bude mít velkou cenu a oslabí také ekonomiku pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.