Investoři se stále obávají ekonomické recese. Dnes vystoupí předseda Fedu

Bezpečný přístav dolar ve středu posílil oproti většině ostatních měn, protože investoři začali být opět nervózní ohledně vyhlídek globálního růstu, zatímco jen se dostal na nové 24leté minimum, protože zvýšené výnosy dluhopisů v USA a Evropě kontrastovaly s nízkými japonskými úrokovými sazbami.

Euro kleslo o 0,3 % na 1,0493 USD a šterlink po zveřejnění údajů o britských spotřebitelských cenách klesl o 0,4 % na 1,2228 USD.

Zvýšený údaj o indexu spotřebitelských cen by zvýšil další tlak na Bank of England, aby pokračovala ve zvyšování sazeb, protože Británie se stejně jako většina vyspělých ekonomik potýká s nebývale vysokou inflací.

Další hlavní středeční událostí je začátek dvoudenního svědectví předsedy amerického Federálního rezervního systému Jeroma Powella v Kongresu, přičemž investoři budou hledat další indicie o tom, zda na červencovém zasedání Fedu dojde k dalšímu zvýšení sazeb o 75 bazických bodů.

Dolarový index byl vyšší o 0,3 % na úrovni 104,7 bodu.

GBP/USD – Zdroj: Autochartist

Jen se naposledy pohyboval na úrovni 136,1 za dolar, což je denní zpevnění, když na začátku obchodování dosáhl hodnoty 136,71, což je nejnižší hodnota od října 1998.

Analytici nevidí okamžité ukončení výprodeje, v jehož důsledku jen letos zatím oslabil o 18 % z hodnoty 115,08 na konci roku 2021.

Měna oslabuje kvůli vyšším cenám energií, které vytvářejí tlak na běžný účet platební bilance Japonska, a kvůli stále se zvětšujícímu rozdílu mezi výnosy japonských státních dluhopisů a amerických státních dluhopisů.

Bank of Japan minulý týden zachovala ultra nízké úrokové sazby a slíbila, že bude hájit svou politiku kontroly výnosové křivky (YCC), která fakticky omezuje výnos desetiletého japonského státního dluhopisu na 0,25 %.

„Dolar/jen se nadále obchoduje podle výnosů státních dluhopisů, které jsou stabilní, ale desetiletý dluhopis zůstává nad úrovní 3,20 %, zatímco Bank of Japan udělala hodně pro obranu YCC,“ řekl Redmond Wong, tržní stratég Saxo Markets Hong Kong.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

Někteří investoři vsadili na to, že BOJ tuto politiku, která způsobuje rozvrat na japonském dluhopisovém trhu, změní, což by obvykle způsobilo posílení jenu a růst výnosů japonských státních dluhopisů.

Wong uvedl, že vzhledem k tomu, že BOJ na zasedání minulý týden svou politiku nezměnila, tyto pozice se nyní ruší nebo obracejí, přičemž někteří sázejí na to, že jen bude nadále oslabovat.

Australský dolar klesl o 0,7 % na 0,6919 USD, protože nízké ceny komodit, jako je železná ruda, nadále působily negativně a v rámci nálady na snižování rizika rovněž ztrácely půdu pod nohama.

Artykuł Investoři se stále obávají ekonomické recese. Dnes vystoupí předseda Fedu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.