Bitcoin by se mohl propadnout na hodnotu 13 000 dolarů, varuje jeden ze stratégů

Pokud jsou minulé kryptografické bubliny něčím výmluvné, bitcoin by se mohl propadnout ještě mnohem více.

Tvrdí to jeden ze stratégů, který varuje, že světová kryptoměna se pravděpodobně propadne až na 13 000 dolarů, což představuje téměř 40% pokles oproti současným úrovním.

„V tomto prostředí bychom tento druh kryptoměn stále prodávali,“ řekl v úterý v pořadu „Squawk Box Europe“ televize CNBC Ian Harnett, spoluzakladatel a investiční ředitel společnosti Absolute Strategy Research.

„Je to skutečně hra na likviditu. Zjistili jsme, že to není ani měna, ani komodita a už vůbec ne uchovatel hodnoty.“

Při vysvětlování svého medvědího názoru Harnett uvedl, že minulé kryptoměnové rally ukazují, že bitcoin má tendenci klesat zhruba o 80 % z historických maxim. Například v roce 2018 se tato kryptoměna propadla téměř na 3 000 USD poté, co koncem roku 2017 dosáhla vrcholu téměř 20 000 USD.

Zdroj: Getty Images

Takový pokles v roce 2022 „by vás zavedl zpět na úroveň kolem 13 000 USD“, což je podle Harnetta „klíčová oblast podpory“ tokenu. Na vrcholu kryptoměnového šílenství v roce 2021 se bitcoin vyšplhal na rekordní hodnotu téměř 69 000 USD.

„Ve světě, kde je dostatek likvidity, se bitcoinům tohoto světa daří dobře,“ řekl Harnett. „Když se tato likvidita odebere – a to právě centrální banky v současné době dělají – pak vidíte, že se tyto trhy dostávají pod extrémní tlak.“

Svět kryptoměn je na hraně, protože investoři se potýkají s dopadem vyšších úrokových sazeb na aktiva, která vzkvétala v éře ultra uvolněné měnové politiky.

Minulý týden Federální rezervní systém zvýšil svou základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů, což je největší jednorázové zvýšení od roku 1994. Po rozhodnutí Fedu následovaly podobné kroky Bank of England a Švýcarské národní banky.

To si vybralo svou daň na digitálních aktivech. Souhrnná hodnota všech kryptoměn se za poslední dva týdny propadla o více než 350 miliard dolarů. Bitcoin se v úterý obchodoval za cenu 21 393 USD, což představuje nárůst o 6 % za posledních 24 hodin, ale od začátku roku je stále o více než 50 % níže.

Zdroj: Shutterstock

Kryptotrh se nacházel na vratké půdě již před zvýšením sazeb Fedu minulý týden, kdy obchodníky rozkolísal pád populárního stablecoinu terraUSD a jeho sesterského tokenu luna v hodnotě 60 miliard dolarů.

Aby se situace ještě více zkomplikovala, pokles hodnoty derivátového tokenu, který byl navržen tak, aby byl jedna ku jedné směnitelný za ether, prohloubil finanční potíže hlavních hráčů v odvětví, jako jsou Celsius a Three Arrows Capital.

Artykuł Bitcoin by se mohl propadnout na hodnotu 13 000 dolarů, varuje jeden ze stratégů pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.