Dolar je stabilní, protože do popředí zájmu se dostávají sazby a zisky v USA

Po volatilitě z minulého týdne se dolar po mírném obchodování posunul výše vůči euru a jenu, přičemž trhy se řídily zprávami Fedu o zvyšování úrokových sazeb na delší dobu a posílením Wall Street před výsledky růstových společností s velkou tržní kapitalizací.

Kurz dolaru vůči jenu byl v pondělí stabilní, před pátečním přezkumem politiky Japonské centrální banky (BOJ) vzrostl o 0,08 % a obchodoval se na úrovni 154,75, což je jen kousek od 34letého minima 154,79 z minulého týdne a dostatečně blízko úrovně 155, která je další v hledáčku obchodníků pro případnou intervenci.

„Na zasedání BOJ bude kladen důraz, ale na změnu politiky je příliš brzy a trh změně sazeb nedává vůbec žádnou šanci,“ řekl Chris Weston, vedoucí výzkumu ve společnosti Pepperstone.

Obchodně vážený dolarový index vzrostl o 0,22 % na 106,33, ale zůstal mimo pětiměsíční maxima dosažená minulý týden poté, co komentáře představitelů Federálního rezervního systému a řada údajů o inflaci, které byly teplejší, než se očekávalo, přinutily omezit očekávání snížení sazeb v USA.

Zdroj: Canva

Ke zmírnění volatility přispělo také ochlazení napětí na Blízkém východě, které v pátek prudce zvýšilo kurz dolaru, zlata a ropy a zasáhlo akciové trhy. Teherán bagatelizoval izraelský odvetný útok bezpilotním letounem, což se zdálo být krokem, jehož cílem bylo zabránit regionální eskalaci.
„Zaměřujeme se na to, že akcie dnes trochu vzrostly, protože napětí trochu polevilo,“ uvedl John Doyle, viceprezident pro obchodování a dealing ve společnosti Monex USA ve Washingtonu. „Očekáváme poměrně klidný den, protože to tak trochu hodíme za hlavu a budeme se dívat na výsledkovou sezónu.“

Minulý týden vzrostl index volatility měnových kurzů Deutsche Bank o 9,7 % na nejvyšší hodnotu od února.

Kromě zasedání BOJ a výsledků, které mají v úterý vykázat ty největší společnosti na světě, jako jsou Tesla (NASDAQ:TSLA), ve středu Meta (NASDAQ:META) a ve čtvrtek Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Alphabet (NASDAQ:GOOG), se investoři ve čtvrtek dozvědí údaje o hrubém domácím produktu USA za první čtvrtletí a ukazatel inflace, na který se zaměřuje Fed, index cenových výdajů na osobní spotřebu (PCE).

„Forexový trh byl v posledních týdnech v centru pozornosti a tento týden by mohl ustoupit do pozadí, protože do popředí se dostanou výnosy,“ uvedla ředitelka výzkumu XTB Kathleen Brooksová.

Silný dolar převládal i na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky minulý týden ve Washingtonu a USA, Japonsko a Jižní Korea vydaly k této otázce vzácné společné prohlášení.

Ve svém projevu po zasedání finančních představitelů skupiny 20 (G20) ve Washingtonu guvernér BOJ Kazuo Ueda uvedl, že japonská centrální banka může opět zvýšit úrokové sazby, pokud pokles jenu výrazně zvýší inflaci, čímž zdůraznil dilema, kterým se slabá měna pro tvůrce politiky stala.

Přehodnocení uvolňování úrokových sazeb Fedu vedlo k celkovému přehodnocení harmonogramu snižování sazeb ve světě, ale očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) a Bank of England (BoE) začnou snižovat do poloviny roku, zůstávají nedotčena.

Euro, které směřuje k největšímu měsíčnímu poklesu vůči dolaru od ledna, kleslo o 0,27 % na 1,0628 USD, zatímco šterlink klesl o 0,54 % na 1,2302 USD.

Analytici nevidí příliš velký prostor pro další růst výnosů amerických státních dluhopisů vzhledem k tomu, že kalendář ekonomických údajů pro zbytek měsíce je nenáročný a že již vzrostly, protože investoři přehodnocují očekávání Fedu.

Bitcoin naposledy vzrostl o 2 % na 65 947 USD. Největší světová kryptoměna o víkendu dokončila svůj „halving“, což je jev, který se děje zhruba každé čtyři roky a jehož cílem je snížit rychlost, jakou bitcoiny vznikají.

Zdroj: Canva

Americký dolar zůstane „nad očekávání silnější“ – Goldman Sachs

Americký dolar je zatím jedním z úspěšných příběhů letošního roku a banka Goldman Sachs aktualizovala své prognózy a přiklání se k tomu, že americká měna bude „silnější po delší dobu“.

Vlivná investiční banka v poznámce z 19. dubna napsala, že s přechodem do druhého čtvrtletí dává pokračující zlepšování již tak silných prognóz amerického růstu FOMC luxus pozdější a pozvolnější úpravy měnové politiky.

Ekonomové banky stále očekávají, že tvůrci politik ve většině ostatních vyspělých tržních ekonomik zahájí cyklus dříve postupným snižováním sazeb.
„To otevírá určitou politickou divergenci v našem základním výhledu, který se přiklání směrem k ‚silnějšímu po delší dobu‘ americkému dolaru,“ uvedli analytici banky.

„Důležité pro FX je, že snížení sazeb, které očekáváme, pravděpodobně nebude pro dolar výrazně negativní, protože pravděpodobně nenaruší pozici dolaru jako měny s relativně vysokou mírou carry a bezpečného přístavu se silnými vyhlídkami na návratnost kapitálu.“

Banka také očekává, že nadcházející americké volby by měly začít více ovlivňovat i měnové trhy, přinejmenším omezením portfoliových toků do jiných jurisdikcí, když oba kandidáti navrhli větší fiskální podporu a obchodní omezení.

V důsledku toho banka provádí řadu úprav svých prognóz – včetně snížení prognózy EUR/USD na 1,05 USD za tři měsíce, 1,05 USD za šest měsíců a 1,08 USD za rok (z 1,08 USD, 1,10 USD a 1,12 USD).

Rovněž zvýšila své prognózy pro měnový pár USD/JPY na ¥155 za tři měsíce, ¥155 za šest měsíců a ¥150 za rok (z ¥155, ¥150 a ¥145) a snížila prognózy pro měnový pár AUD/USD na 0,63 USD za tři měsíce, 0,65 USD za šest měsíců a 0,67 USD za rok (z 0,68, 0,70 a 0,72 USD).

V 09:10 SEČ (13:10 h GMT) se měnový pár EUR/USD obchodoval za 1,0638 USD, měnový pár USD/JPY za 154,73 jenu a měnový pár AUD/USD za 0,6434 USD.