Dolar se propadá po reportu PMI, australská měna roste po výkazu inflace

Dolar si ve středu ošetřoval rány po velkých propadech vůči euru a libře šterlinků, ale jen zůstal na 34letých minimech, i když japonští představitelé zvýšili varování před intervencemi.

K rozsáhlým nočním ztrátám dolaru přispěla kombinace překvapivě silných údajů o evropské aktivitě a ochlazení růstu amerických podniků.

Australský dolar vytěžil z oslabené americké měny maximum, když rostl díky teplejším než očekávaným údajům o místních spotřebitelských cenách, což vedlo trhy k opuštění nadějí na jakékoli snížení sazeb ze strany Reserve Bank of Australia v nejbližší době.

Australská měna se v 5:00 SEČ vyšplhala o 0,45 % na 0,65185 USD poté, co se poprvé od 12. dubna vyšplhala až na 0,6530 USD. Po pátečním propadu na pětiměsíční minimum se měna za poslední dva dny odrazila již o více než 1 %.

„Toto překročení pravděpodobně odstraňuje jakoukoli šanci na snížení sazeb RBA v letošním roce,“ uvedl James Kniveton, senior corporate FX dealer ve společnosti Convera.

„Australský dolar těží z přehodnocení směru měnové politiky RBA, ale geopolitická rizika zůstávají.“

Zdroj: Shutterstock

Index amerického dolaru – který měří měnu vůči šesti hlavním srovnatelným měnám včetně eura, libry šterlinků a jenu – byl naposledy beze změny na úrovni 105,67 poté, co se dříve dotkl nejnižší hodnoty od 12. dubna 105,59. Přes noc se propadl o 0,4 %.

Euro se po úterním růstu o 0,45 % téměř nezměnilo a pohybovalo se na úrovni 1,0705 USD poté, co údaje ukázaly, že podnikatelská aktivita v eurozóně rostla nejrychlejším tempem za téměř rok, především díky oživení ve službách.

Sterling také těžil z nočních údajů, které ukázaly, že britské podniky zaznamenaly nejrychlejší růst aktivity za téměř rok, zatímco hlavní ekonom Bank of England Huw Pill uvedl, že snížení úrokových sazeb je stále ještě daleko. Sterling naposledy vzrostl o 0,06 % na 1,2455 USD, když v předchozí seanci vyskočil o 0,79 %.

Naopak podnikatelská aktivita ve Spojených státech v dubnu ochladla na čtyřměsíční minimum v důsledku slabší poptávky, zatímco míra inflace mírně poklesla, což naznačuje možnou úlevu pro Federální rezervní systém.

Důležitým testem bude v pátek zveřejnění Fedem preferovaného ukazatele spotřebitelské inflace, deflátoru PCE. Podle nástroje FedWatch společnosti CME trhy v současné době oceňují 73% šanci na první snížení sazeb do září.

„Stále platí, že americká ekonomika je poměrně odolná, a dokud máme americkou ekonomiku v této pozici – dokonce s možností dalšího zvýšení sazeb Fedu – jsou rizika pro americký dolar stále vychýlena směrem nahoru,“ řekl Kyle Rodda, senior analytik finančních trhů ve společnosti Capital.com

Dolarový index dosáhl minulý týden 5,5měsíčního maxima 106,51, protože přetrvávající inflace donutila představitele Fedu signalizovat, že s uvolněním politiky nespěchají.

Navzdory širším problémům dolaru v úterý se v jednu chvíli dolar přece jen posunul nahoru natolik, že zaznamenal nové 34leté maximum vůči jenu na úrovni 154,88.

Tento týden pár osciloval v extrémně úzkém pásmu mezi tímto maximem a minimem na úrovni 154,50, přičemž obchodníci se obávali, že posun nad 155 by mohl zvýšit riziko intervence japonských představitelů na prodej dolaru. Naposledy se dolar pohyboval bez větších změn na úrovni 154,835 jenu.

Zdroj: Shutterstock

Japonský ministr financí Shunichi Suzuki v úterý vydal dosud nejsilnější varování ohledně možnosti intervence a uvedl, že setkání s americkými a jihokorejskými protějšky z minulého týdne položilo základy pro to, aby Tokio mohlo zakročit proti nadměrnému pohybu jenu.

Všeobecně se očekává, že Bank of Japan ponechá na závěr dvoudenního zasedání v pátek nastavení své politiky a objem nákupu dluhopisů beze změny, přitom právě minulý měsíc poprvé od roku 2007 zvýšila úrokové sazby.

A přestože japonská centrální banka pravděpodobně naznačí, že je připravena v letošním roce opět zpřísnit měnovou politiku, její mimořádně opatrný přístup závislý na datech omezuje jakékoli posilování jenu.

„Kromě finančních nákladů by neúspěch devizové intervence mohl mít značný dopad na důvěryhodnost japonských úřadů,“ napsala ve zprávě pro klienty Jane Foleyová, stratégka Rabobank.

„Z historického hlediska je devizová intervence nejúspěšnější, pokud se fundamenty shodou okolností obracejí ve prospěch dané měny,“ dodala. „USD/JPY se může obrátit směrem dolů až v létě, a to za předpokladu, že Fed může v září snížit sazby.“