Dolar je před zveřejněním klíčových údajů neutrální, euro po zveřejnění PMI posiluje

Americký dolar se v úvodu úterního evropského obchodování stabilizoval, zatímco euru pomohl odraz od údajů o dubnové aktivitě v evropských službách.

V 5:25 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši 6 dalších měn, obchodoval beze změny na úrovni 105,915, tedy pod pětiměsíčním maximem z minulého týdne.

Bezpečný přístav v podobě dolaru ustupuje

Zmírnění napětí na Blízkém východě, kdy íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian naznačil, že Islámská republika nehodlá podniknout odvetu proti Izraeli za jeho úder z minulého týdne, způsobilo, že obchodníci vybírali zisky z nedávných zisků z bezpečného přístavu dolaru.

Americká národní měna přesto zůstává na vyšších úrovních poté, co série ekonomických údajů, které byly silnější, než se očekávalo, doprovázená jestřábími komentáři představitelů Federálního rezervního systému, donutila obchodníky omezit očekávání snížení sazeb v létě.

Podle nástroje CME FedWatch Tool trhy počítají se 46% pravděpodobností prvního snížení sazeb Fedu počínaje zářím, s 42% pravděpodobností v listopadu a červen je nyní považován za velmi nepravděpodobný.

Ekonomické údaje, které mají být zveřejněny v úterý, zahrnují prodeje nových domů za březen a údaje o PMI ve výrobě i ve službách od společnosti S&P Global za duben.

Hlavní pozornost se však bude soustředit na čtvrteční údaje o hrubém domácím produktu za první čtvrtletí a páteční index cenových výdajů na osobní spotřebu, Fedem preferovaný ukazatel inflace.

Zdroj: Canva

Euru pomohly silné údaje o PMI v eurozóně

V Evropě měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0664, k čemuž přispěly údaje, podle nichž celková podnikatelská aktivita v eurozóně tento měsíc rostla nejrychlejším tempem za téměř rok.

Souhrnný index nákupních manažerů v bloku, sestavovaný společností S&P Global, se tento měsíc odrazil od březnových 50,3 bodu na 51,4 bodu a již druhý měsíc se pohybuje nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

Index PMI ve službách vzrostl na 52,9 bodu z 51,5 bodu minulý měsíc, čímž vykompenzoval pokles PMI ve výrobě na 45,6 bodu ze 46,1 bodu.
Navzdory tomuto odrazu údajů o aktivitě se stále očekává, že Evropská centrální banka sníží úrokové sazby dříve než Federální rezervní systém, což zatíží euro.

GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,2359, k čemuž přispěly údaje, které tento měsíc ukázaly nejrychlejší růst britské podnikatelské aktivity za téměř rok, což naznačuje oživení po loňské mělké recesi.

Složený index nákupních manažerů S&P Global UK pro sektor služeb a zpracovatelský průmysl v dubnu vyskočil na jedenáctiměsíční maximum 54,0 z březnových 52,8 bodu, v čele s nárůstem indexu ve službách na 54,9 z 53,1 bodu.

Ve výrobním sektoru nečekaně klesl na 48,7 z 50,3, což jej posunulo pod 50, a dostal se tak do kontrakčního pásma.

Očekává se, že Bank of England v letošním roce sníží sazby nejméně o půl procentního bodu, přičemž k prvnímu snížení dojde v červnu nebo v srpnu.

Jen čeká na zasedání BOJ

V Asii se kurz USD/JPY snížil na 154,81, těsně pod nová 34letá maxima nad úrovní 155, což vyvolalo rostoucí spekulace o tom, kdy přesně japonská vláda zasáhne na měnových trzích.

V pátek se koná poslední zasedání Bank of Japan, na kterém se všeobecně očekává, že centrální banka ponechá sazby v platnosti poté, co je v březnu poprvé po 17 letech zvýšila.

USD/CNY se zvýšil o 0,1 % na 7,2469 a zůstal tak blízko pětiměsíčních maxim nad psychologicky důležitou úrovní 7,2.

Asijský devizový trh před dalšími signály o sazbách nevýrazný; jen se zbavil obav z intervencí.

Většina asijských měn se v úterý pohybovala jen málo, i když slábnoucí poptávka po bezpečných přístavech vedla k mírnému oslabení dolaru, ačkoli očekávání dalších signálů o americké ekonomice a úrokových sazbách udržovalo obchodníky nakloněné americkému dolaru.

Regionální měny ještě v průběhu minulého týdne vůči dolaru těžce ztrácely, protože jestřábí signály ze strany Federálního rezervního systému a slábnoucí chuť riskovat vyhnaly dolar na více než pětiměsíční maxima.

Očekává se, že tyto faktory zůstanou ve hře i v nadcházejícím týdnu.

Japonský jenový pár USDJPY se v úterý pohyboval jen málo, ale zůstal těsně na dohled od nových 34letých maxim nad úrovní 155 bodů.

Oslabení jenu přišlo navzdory rostoucím spekulacím o tom, kdy přesně japonská vláda zasáhne na měnových trzích. Obchodníci sledují, zda USDJPY dosáhne úrovně 155 a vyvolá intervenci vlády.

Pokles jenu přichází jen několik dní před zasedáním Bank of Japan, na kterém se všeobecně očekává, že centrální banka ponechá sazby v platnosti poté, co je v březnu poprvé po 17 letech zvýšila. Centrální banka však může potenciálně prezentovat více jestřábí postoj, aby podpořila japonskou měnu.

Úterní údaje o indexu nákupních manažerů ukázaly zlepšení v japonském výrobním sektoru a sektoru služeb do dubna. Posílení ekonomiky dává BOJ větší prostor pro prezentaci jestřábího postoje.

Dolarový index a futures na dolarové indexy se v úterý během asijského obchodování příliš nepohnuly, přičemž pozornost se soustředila na nadcházející údaje o inflaci a hospodářském růstu.

Zdroj: Canva

Nakoupit měny EUR/USD za $1.07 (0.14%)