Akcie platformy SoFi odmění trpělivé investory. Je nejlepší čas toho využít.

Akcie SoFi (NASDAQ:SOFI) měly celý rok pekelně těžké hledání trakce. To by se nakonec mělo změnit, protože to není zcela vina managementu. Akciové trhy jsou také již několik měsíců pod palbou. Medvědi už nějakou dobu vládnou, takže býkům zbývá jen málo prostoru k tomu, aby našli oporu. Akcie SOFI letos klesly o 60 %, zatímco index S&P 500 o 20 %.

Kupci měli sporadicky štěstí, ale nebyli schopni udržet rally. Akcie jako SOFI se tak potýkají s problémy a hledají dno. Dnes představím argumenty, že se SOFI není nic špatného a že je životaschopná. Podle Yahoo! Finance je celý sektor již delší dobu pod palbou. Cenová akce tedy nemusí nutně představovat konkrétní slabost SOFI. Ve skutečnosti se jí daří relativně lépe než společnostem Affirm (NASDAQ:AFRM) a Upstart (NASDAQ:UPST).

Nepomáhá ani to, že SoFi je na Wall Street stále mladou společností. Dokonce i starší hvězdy sektoru, jako je Block (NYSE:SQ) a PayPal (NASDAQ:PYPL), utrpěly stejně. Akcie SQ a PYPL letos klesly přibližně o stejné procento. To dává letošní ztrátu SoFi do perspektivy.

Vedení společnosti dobře hospodaří

Pro společnost pracuje to, že se jedná o akcie s nízkou dolarovou cenou. To vybízí k tomu, aby se do ní pustil investor jakékoli velikosti. Nedávno jsem vstoupil do startovací pozice prostřednictvím opcí. Pozice si zatím vede dobře, ale můj cíl je dlouhodobý. Věřím, že fundamenty jsou solidní stejně jako nyní. To, co ji nejvíce trápí, jsou převládající chybné názory, nikoli špatná fakta.

Zdroj: Sofi

Společnost zatím plní plány dostatečně dobře. Neberte mě za slovo. Podle Yahoo! Finance za poslední čtyři roky zčtyřnásobila své zisky. V této fázi ale potřebují utrácet, což se letos investorům nelíbí. Wall Street se růstovým společnostem vyhýbá, protože se obává jejich nízkých marží.

V tomto sektoru se také objevují obavy z možného nesplácení úvěrů v budoucnu. Společnost Upstart se při poslední zprávě o výsledcích propadla o 60 %, přestože její podnikání vzrostlo o 150 %. Debakl z roku 2008 je stále dostatečně čerstvě v paměti, takže nabídky na akcie SOFI zmizely. Navíc nedostatečná historie veřejné společnosti také ztěžuje přilákání potenciálních kupců.

Nakonec své obavy překonají, ale čím dříve, tím lépe. Akcie SOFI zatím pokrývá 11 analytiků s převažujícím hodnocením „mírný nákup“. Jejich průměrná cílová cena je navíc o 46,5 % vyšší, než jaká je nyní. Pokud se trhy v budoucnu dostanou výše, je pravděpodobné, že akcie SOFI svým trpělivým investorům také vydělají. To bude trvat nějakou dobu, takže čím delší časový horizont, tím lépe.

Zdroj: Sofi

Dlouhodobé investování není mrtvé, jen s ním musíme být trochu ostřejší. Uvědomuji si, že možná budu muset obchodovat kolem své pozice, a jsem ochoten to udělat. Proto jsem se rozhodl využít opce, kde nyní investuji méně z vlastní kapsy. To mi dává možnost přidávat další, jakmile se o akciích dozvím více.

Je tu také otázka, co se snaží americký Federální rezervní systém udělat pro ekonomiku. Pustili se do války, aby porazili inflaci, kterou loni vytvořili. Bohužel při tom ničí ekonomiku. Odborníci předpovídají, že USA do tří měsíců zaznamenají recesi. Horší je, že ji naplánovali záměrně, aby napravili svou loňskou chybu. Z tohoto důvodu musím ve všech svých předpokladech ponechat prostor pro pochybnosti. Investoři by neměli být absolutně přesvědčeni o svých tezích, bez ohledu na to, jak jsou pevné.