5 důvodů, proč si pořídit akcie společnosti Rivian, když Tim Cook přichází

Jako dlouhodobý růstový investor rád nakupuji krátkodobé poklesy dlouhodobých vítězů.

Kdybyste byli předplatiteli Innovation Investor – mé elitní služby investičního výzkumu – dostali byste předem upozornění na nákup krátkodobého poklesu dlouhodobého vítěze EV společnosti Rivian (RIVN).

Od té doby akcie Rivian rychle vyskočily o 11 % oproti méně než dvouprocentnímu růstu indexu S&P 500, takže investice se zatím vyplácí:

Myslím si však, že s akciemi společnosti Rivian to teprve začíná.

Zdroj: Shutterstock

Možná jste slyšeli, že – navzdory všem řečem o nedostatku čipů a rostoucích cenách lithia – společnost Rivian dodala v minulém čtvrtletí 4 467 vozidel. To je oproti prvnímu čtvrtletí ohromující nárůst o 264 %.

Možná jste také slyšeli, že společnost Rivian potvrdila svůj cíl vyrobit v letošním roce 25 000 vozů, a to i navzdory dramaticky zpomalující ekonomice. A očekává se, že dodávky vzrostou o dalších 65 % v příštím čtvrtletí a o 23 % ve čtvrtletí následujícím.

A možná jste slyšeli, že se generální ředitel společnosti Apple (AAPL) Tim Cook o uplynulém víkendu svezl v pickupu R1T společnosti Rivian na konferenci Sun Valley v Idahu. Je to v podstatě „letní tábor pro miliardáře“, takže víte, že všichni velcí hráči si Cookovy volby elektromobilu všimli.

Přátelé, v Rivianu to začíná vřít. Tento převratný výrobce elektromobilů je na prahu obrovského růstu v několika následujících čtvrtletích. Spolu s tímto růstem plně očekávám, že akcie společnosti Rivian se budou i nadále razantně zvedat.

Zde je hlubší pohled.

Stručný přehled společnosti Rivian

Výrobní závod společnosti Rivian (RIVN). Společnost Rivian vyvíjí vozidla, produkty a služby související s udržitelnou dopravou.
Zdroj: RIVIAN, s. r. o: James Yarbrough / Shutterstock.com
Než se budu dále věnovat tomu, proč jsou akcie společnosti Rivian skvělou hrou pro nákup elektromobilů v dnešní době, zopakujme si základní údaje o společnosti Rivian.

Jako startup v oblasti elektromobilů, který navrhuje, vyrábí a prodává špičková elektrická SUV a pick-upy, je Rivian všeobecně považován za jednoho z technologicky nejvyspělejších a nejslibnějších výrobců čistě elektrických vozidel na světě v současnosti.

Společnost začala dodávat kusy svého prvního modelu – R1T – v roce 2021. Jedná se o elektrický pick-up, který má pět míst k sezení, postel o rozměrech 54 × 50 palců a dojezd zhruba 300 kilometrů na jedno nabití. Může táhnout až 11 000 liber a z 0 na 100 km/h zrychlí za pouhé tři sekundy. Interiér tvoří veganská kůže, panoramatická celoskleněná střecha a na zakázku vylepšený audiosystém.

Jedná se o velmi kvalitní elektrický pick-up, jehož cena v současné době začíná na 67 500 dolarech. Společnost Rivian dodala v roce 2021 téměř 1 000 těchto vozů a letos je na cestě dodat více než 20 000 vozů R1T.

Zdroj: Rivian

Obrázek modrého elektrického pick-upu; Rivian R1T

Druhým modelem společnosti Rivian je elektrické SUV označované jako R1S. Jedná se o velkoprostorové SUV, do kterého se pohodlně vejde až sedm cestujících a jejich vybavení. Také on má dojezd zhruba 300 mil na jedno nabití a dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za pouhé tři sekundy. Má pohon všech kol a je vybaven stejnou výbavou interiéru jako R1T: veganským koženým interiérem, celoskleněnou panoramatickou střechou a na zakázku vylepšeným zvukovým systémem.

Dodávky modelu R1S sotva začaly, společnost dodává modely pouze zaměstnancům. Očekává se, že dodávky veřejnosti budou zahájeny v srpnu nebo v září. Startovací cena je 72 500 dolarů.

Společnost Rivian vstoupila na burzu v rámci očekávaného a krátce superúspěšného IPO v loňském roce. Od té doby se akcie po krátkém horkém období potýkají s problémy. Dnes má společnost hodnotu 27 miliard dolarů. A při tomto ocenění jsou akcie společnosti Rivian naprostou krádeží.

Dlouhodobá býčí teze o akciích Rivian

Dlouhodobě se domníváme, že kvalitní akcie elektromobilů jsou skvělou víceletou investicí, protože podíl elektromobilů na prodejích automobilů vzroste z dnešních ~10 % na více než 50 % do roku 2030.

V oblasti vysoce kvalitních elektromobilů patří akcie společnosti Rivian k našim favoritům. Proč? Naše víceletá býčí teze se dá rozdělit do pěti hlavních bodů:

Lídr v silně poptávaném segmentu rozvíjejícího se odvětví elektromobilů. Víme, že výklenek automobilového trhu v oblasti nákladní dopravy je velmi rozsáhlý a má velmi trvanlivé a silné hnací síly poptávky. Je pravděpodobné, že s elektrifikací této části automobilového trhu vznikne stejně velký trh elektrických nákladních vozidel. V současné době není na tomto trhu žádný jasný lídr. Společnost Rivian má však slibný začátek s fantastickým nákladním vozem, který byl uveden na trh jako první a který má jedny z nejlepších specifikací v oboru. Tento trh s elektrickými nákladními vozidly bude podporovat více vítězů a my jsme přesvědčeni, že Rivian bude jedním z nich.Skvělá pověst značky se silnou technologií a fantastickým prvním produktem. Společnost Rivian zavedla výjimečnou luxusní značku a vyvinula špičkovou technologii baterií a točivého momentu pro elektromobily. To jsou dvě věci, které jsou velmi důležité pro vytvoření skvělého elektrického nákladního vozu. R1T je skutečně pravděpodobně nejvýkonnějším elektrickým pick-upem na současném trhu. A měl by jím zůstat i v dohledné budoucnosti.Silné první signály poptávky. Společnost Rivian eviduje v USA a Kanadě více než 90 000 čistých předobjednávek na vozy R1S a R1T, což dokládá, že zákazníci tyto vozy chtějí.Velká podpora a partnerství. Společnost Rivian má také velmi jedinečné a slibné partnerství se společností Amazon (AMZN). Tento maloobchodní gigant nakoupí od společnosti Rivian nejméně 100 000 elektrických dodávkových vozidel. Rozsah tohoto partnerství obecně naznačuje, že si Amazon v podstatě vybral společnost Rivian jako svého „koně“ v závodě o elektromobily. A ve velkém měřítku přestaví celou svou doručovací flotilu na vozy Rivian. To představuje obrovskou dlouhodobou příležitost.Rozvaha mamutí velikosti. Nejlepší na společnosti Rivian je, že má v rozvaze téměř 20 miliard dolarů v hotovosti. A to jí poskytuje téměř nespravedlivou výhodu oproti ostatním společnostem. Společnost Rivian plánuje v příštích dvou až třech letech využít v podstatě každý cent z této hotovosti na vývoj špičkové technologie, zajištění špičkových dodavatelských smluv a vytvoření špičkové výrobní kapacity. Dvacet miliard dolarů by společnosti Rivian mělo umožnit vytvořit do roku 2025 impérium elektromobilů.Z těchto pěti důvodů se domníváme, že se Rivian do roku 2030 stane jedním z největších výrobců elektromobilů. To z ní do té doby učiní jednu z nejhodnotnějších automobilových společností na světě.

Podle našich výpočtů by Rivian mohl dosáhnout milníku milionu dodaných vozů ročně koncem roku 2020. Při průměrné prodejní ceně 70 000 USD to znamená celkové tržby ve výši 70 miliard USD. Za předpokladu podobného profilu marží jako u společnosti Tesla (TSLA) – 30 % hrubé marže a 20 % provozní marže – by to vedlo k provoznímu zisku 14 miliard dolarů. To je asi 10 miliard dolarů čistého zisku po zdanění.

Jednoduchý 20násobný násobek poměru ceny k zisku (P/E) z toho vyplývá potenciální cílová hodnota společnosti Rivian na konci roku 2020 ve výši 200 miliard USD. To je téměř desetinásobek současné tržní kapitalizace, což znamená, že akcie společnosti Rivian považujeme za potenciální desetinásobek.