2 cloudové akcie ve slevě, které je vhodné koupit na medvědím trhu Nasdaq

Technologický index Nasdaq Composite se od listopadu loňského roku, kdy dosáhl svého historického maxima, propadl o 29 %. Dokonce i ti z nás, kteří investují dostatečně dlouho na to, aby si pamatovali krach dot-com na přelomu století, si stále nevěřícně protírají oči.

Tentokrát byly silně zasaženy akcie již ziskových společností z rychle rostoucího odvětví cloudových služeb, přestože se jedná o rychle rostoucí odvětví. Společnost Gartner, která se specializuje na technologický výzkum, odhadla v loňském roce celosvětové výdaje na cloudové služby na 411 miliard dolarů a očekává, že v roce 2023 dosáhnou 600 miliard dolarů.

Zdroj: Unsplash

V loňském roce, kdy se tyto cloudové akcie obchodovaly za vysoké ceny, vypadaly jako chytré nákupy, protože jejich podnikání rostlo závratnou rychlostí. Stále rostou a nyní, když ceny jejich akcií klesly o 40 % a více oproti jejich předchozím maximům, vypadají jako výkřiky koupě.

Amazon

Většina Američanů si Amazon (AMZN) představuje jako společnost zabývající se elektronickým obchodem, ale to není způsob, jakým v současnosti vydělává většinu svých peněz. V prvním čtvrtletí roku 2022 tržby ze služeb skutečně převýšily tržby z prodeje produktů. Ziskové marže z cloudových služeb jsou obecně mnohem vyšší než marže v oblasti elektronického obchodování.

V letech 2020 a 2021 společnost Amazon investovala velké prostředky, aby efektivně zdvojnásobila velikost své distribuční sítě. Nyní, když většina z nás může opět nakupovat osobně, vedla tato větší síť skladů v prvním čtvrtletí k čisté ztrátě 3,8 miliardy dolarů, která by byla mnohem horší, kdyby Amazon Web Services nepřispěla provozním ziskem 6,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Unsplash

Podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodování se v minulosti potýkalo s menšími ztrátami v důsledku rychlé expanze a domnívám se, že je jen otázkou času, kdy bude opět vysoce ziskové. Při posledních cenách se akcie obchodují na úrovni pouhého 2,4násobku tržeb, což je méně než čtyřnásobek tržeb na vrcholu v loňském roce. Díky dalším vysoce maržovým příjmům z podnikání v oblasti cloudových služeb by zisky mohly v roce 2023 prudce vzrůst a vynést akcie do nových výšin.

DigitalOcean

Zatímco Amazon zůstává hlavním poskytovatelem cloudových služeb pro zavedené firmy, uvedené služby nejsou vždy dostupné pro individuální vývojáře, datové vědce nebo amatérské uživatele. DigitalOcean (DOCN) umožňuje každému, kdo má kreditní kartu, začít vytvářet vlastní aplikace za 0 dolarů měsíčně.

Tím, že DigitalOcean umožňuje přístup k výkonným nástrojům téměř zadarmo, si získává velké množství vývojářů. Klienti společnosti sice začínají jako malí, ale mnozí z nich se rozrůstají spolu s výší příjmů, kterými přispívají. Tržby za první čtvrtletí meziročně vzrostly o 36 % na 127 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že přibližně 84 % zákazníků utrácí méně než 50 dolarů měsíčně, je jasné, že většina menších vývojářů zůstává v malém.

Zdroj: Digital Ocean

DigitalOcean je skvělá akcie, kterou lze koupit nyní a držet ji dlouhodobě, protože je velmi nepravděpodobné, že by jednotliví zákazníci, kteří budou provozovat seriózní podniky zaměřené na své aplikace, změnili dodavatele. To můžeme vidět na posledních výsledcích. V prvním čtvrtletí společnost vykázala čistou dolarovou míru udržení 118 % u zákazníků, kteří utrácejí více než 50 USD měsíčně.

V prvním čtvrtletí se průměrný příjem na uživatele meziročně zvýšil o 28 % na 68,90 USD ročně. To se nemusí zdát jako mnoho, ale už to stačí na vysoké ziskové marže. V roce 2022 společnost očekává, že volný peněžní tok bude činit přibližně 9 % příjmů.

Díky armádě individuálních vývojářů, kteří vytvářejí aplikace, by peněžní toky této společnosti mohly v příštích letech explodovat. V současné době můžete akcie DigitalOcean koupit za devítinásobek klouzavých tržeb. To je velmi atraktivní cena pro společnost s evidentně ziskovým obchodním modelem, která ročně zvyšuje tržby o přibližně 35 %.