Nyní je ideální čas na vybudování pozice v akciích společnosti Microsoft

Stejně jako ostatní velké technologické akcie se i Microsoft (NASDAQ:MSFT) stále nachází v krizi. Přestože se akcie MSFT odrazily od svého 52týdenního minima, od začátku roku stále klesly o 25 %. Stejné faktory související s trhem, které vyvíjejí tlak na zbytek technologických společností, vyvíjejí tlak i na softwarový kolos.

Hlavní výzvou pro Microsoft jsou nyní obavy z hospodářského poklesu díky vysoké inflaci a rostoucím úrokovým sazbám. Po velkém zrychlení růstu během pandemie by výsledky v příštím roce mohly být mnohem méně působivé.

Znamená to však, že je čas vyplatit peníze z Microsoftu, pokud jej vlastníte, a vyhnout se mu, pokud jej nevlastníte? Ne tak docela. Pokud jste dlouhodobým investorem do akcií Microsoftu, není důvod je nyní vybírat. Pokud akcie MSFT v současnosti nevlastníte, může být nyní vhodná doba začít budovat pozici.

Podívejme se blíže na důvody, proč tomu tak je.

Zdroj: Shutterstock

Blízké období by mohlo být pro akcie MSFT nadále frustrující

Připouštím, že v krátkodobém horizontu by akcie mohly i nadále dosahovat průměrné výkonnosti, protože se budou nadále projevovat výše uvedené faktory ovlivňující tuto akcii a její kolegy.

Růst technologických odvětví již nabírá dech. Dovedete si představit, jak špatně by mohlo být, kdybychom se od obav z recese dostali k jejímu skutečnému vstupu. Podnikové výdaje na IT by mohly utrpět vážný zásah, což by poškodilo poptávku po nabídce této společnosti ve všech oblastech.

Co by to mohlo znamenat pro Microsoft? Jak nedávno uvedl Keith Weiss z Morgan Stanley, i když by se společnosti mohlo dařit lépe než ostatním, není vůči poklesu imunní. Weiss, který má na akcie býčí náladu a dává jim rating odpovídající „buy“ a cílovou cenu 354 USD na akcii, poznamenal, že existuje možnost, že zisk za tento fiskální rok (končící v červnu 2023) bude o 1 USD na akcii nižší než současné odhady.

Nicméně i kdyby k tomu došlo, může to být již dobře zohledněno v současné ceně akcií MSFT. To však neznamená, že by akcie dosáhly svého dna. Akcie by mohly ještě předtím pokračovat v poklesu. Přesto, pokud máte dlouhý časový horizont, není to důvod, proč se držet stranou.

V dlouhodobém horizontu je to jiný příběh

V následujících měsících mohou přijít další špatné zprávy a další zklamání pro Microsoft. I kdyby se akcie odtud neposunuly níže, mohly by se pohybovat na současných cenových úrovních nebo blízko nich, dokud se do jejich ocenění plně nezapočítá stále pravděpodobnější pokles.

Stručně řečeno, není důvod nakupovat v naději na rychlé zotavení. Je to však důvod, proč ji dnes začít kupovat jako dlouhodobou pozici. Nikdo nedokáže předpovědět, kdy akcie MSFT nebo jakákoli jiná akcie dosáhne v době poklesu svého dna. Trh nelze načasovat (to nedokáže nikdo). Místo toho je nejlepší začít s akumulací, dokud ještě zažívá slabost, před pravděpodobným zotavením v budoucnu.

Proč si myslím, že se Microsoft časem zotaví? Problémy, které ho dnes trápí, jsou krátkodobé povahy. Recese netrvají věčně. Po skončení poklesu se ekonomická aktivita vrátí do normálu. Výdaje na IT se opět zvýší. To je dobrou předzvěstí pro další růst jeho cloudové výpočetní platformy Azure.

Jak jsem již dříve uvedl, společnost se také přesouvá do dalších rychle rostoucích oblastí, jako je kybernetická bezpečnost a řízení vztahů se zákazníky (CRM). Ačkoli by se růst v tomto fiskálním roce mohl zpomalit, mohl by se opět rychle zrychlit.

Zdroj: Shutterstock

Verdikt ohledně akcií MSFT

V současné době mají akcie společnosti Microsoft v mém Portfolio Graderu hodnocení „B“. Až se růst opět zrychlí, akcie se pravděpodobně zotaví. Znovu dosáhnou úrovně, které naposledy dosáhly na konci roku 2021, a budou pokračovat v dosahování nových maxim.

Proto nemá smysl akcie prodávat, pokud je již vlastníte. Neriskujte, že přijdete o zotavení jen proto, že vás znervózňují krátkodobé protivětry. Pokud jste ji ještě nekoupili, pak je nyní skvělá příležitost tak učinit. Současný negativní sentiment na akcie Microsoftu působí vysoce ve váš prospěch.

Díky negativní náladě se dnes akcie MSFT obchodují za příznivé ocenění. V následujících měsících můžete postupně budovat pozici. Ta by se nakonec mohla proměnit v pozici, která by mohla v následujících letech přinést vašemu portfoliu solidní výnosy. Jako takovou ji doporučuji k nákupu buď nyní, nebo při dalším oslabení.