Dobré zprávy pro krypto, opět pokořilo hranici 1 bilionu USD tržní hodnoty

Není dobrá zpráva jako dobrá zpráva… A právě ty pro vás dnes máme v Novém digitálním světě – z Bitcoinu (BTC-USD), dalších hlavních kryptoměn a z oblasti rizikového kapitálu. Pojďme se do toho ponořit.

Vzpomínáte si, jak to loni byla velká událost, když kryptoměny (dohromady) dosáhly tržní kapitalizace 1 bilionu dolarů? Vzápětí jste si uvědomili, že trh s kryptoměnami dosáhl 2 bilionů dolarů… Pak se vrátil na 1,5 bilionu dolarů… Pak na téměř 3 biliony dolarů… Ale květnový/červnový propad trhu s kryptoměnami ho dostal zpět na nějakých 800 miliard dolarů. (To je ale jízda za 18 měsíců!)

No, každopádně dnes krypto znovu získalo 1 bilion dolarů.

Zdroj: Unsplash

„Tržní kapitalizace kryptoměn má nyní téměř stejnou hodnotu jako všechno stříbro na planetě,“ uvádí Cointelegraph. (Což je asi nejvíc vzrušující pro ty z nás, kteří se zajímají o vikingské pořady v televizi).

Celkově vzato, hromada hlavních kryptoměn za posledních 7 dní vzrostla o dvouciferná čísla:

Binance (BNB-USD) je +11 %.Solana (SOL-USD) je +15 %. (Navzdory tomu, že na podzim musela k soudu!).Polygon (MATIC-USD) zůstává zdaleka nejvýkonnější z velkých kryptoměn. MATIC je za posledních 7 dní +54 %… A za poslední měsíc se zdvojnásobil. „Jaký medvědí trh?“

Bitcoin se vrátil na 22 000 dolarů, ETH prorazí ven

Vidíme, jak je BTC zpět na vrcholu svého měsíčního rozpětí (modrá čára). Mezitím ETH – který se v květnu a červnu propadal mnohem silněji – prudce prorazil nad své vlastní nedávné rozpětí (hnědá linie).

Glassnode se do tohoto pohybu bitcoinu ponořil hlouběji… A poté, co prošel více než 10 indikátorů, Glassnode shrnuje týden On-Chain slovy: „Společným znakem téměř všech výše prozkoumaných ukazatelů je trend připomínající většinu minim medvědího trhu v minulosti, i když postrádá složku trvání.“

Např: Realizovaná cena bitcoinu (neboli nákladová základna všech BTC v oběhu) je nyní na úrovni 22 092 USD. 35 dní se BTC obchodoval většinou pod touto hodnotou. Podíváme-li se na předchozí pády kryptoměn: „Doba strávená pod realizovanou cenou se pohybuje od 7 dní v březnu 2020 až po 301 dní v roce 2015.“

Předpokládejme, že tento medvědí trh dopadne nejvíce podobně jako například v letech 2018-2019. Tehdy BTC strávil pod svou realizovanou cenou 134 dní. Zbývalo by nám tedy něco kolem tří měsíců.

Otázka zní: Budeme u bitcoinu pokračovat v „konsolidaci“ mezi 18 000 a 22 000 dolary? Nebo prorazíme pod toto rozmezí? Později v tomto článku se dozvíme, proč se naši kryptografičtí experti z InvestorPlace – Charlie Shrem a Luke Lango – přiklánějí k 22 000 USD… přinejmenším!

Crunchbase – obrovská databáze získávání finančních prostředků pro startupy od venture kapitalistů – právě oznámila čísla kryptofinancování za první pololetí roku 2022: „asi 9,3 miliardy dolarů“.

Na jedné straně: To je asi o 25 % méně „než rekordních 12,5 miliardy dolarů investovaných během loňského prvního pololetí“, poznamenává páteční zpráva.

Na druhou stranu: Vzhledem k, ehm, finančním potížím na kryptotrhu… „Novinkou není, že financování letos kleslo, ale že nekleslo více,“ píše Crunchbase!

V květnu jsem poznamenal, že mám pocit, že se stále uzavírá spousta obchodů – jen jsou menší. To se ve zprávě Crunchbase skutečně odrazilo:

„Tok transakcí se zvýšil, neboť v prvním pololetí letošního roku bylo oznámeno 534 transakcí, zatímco v prvním pololetí loňského roku jich bylo pouze 456… Je zřejmé, že velké firmy rizikového kapitálu stále vidí v kryptoměnách velké příležitosti“, uzavírá Crunchbase.