Zisky a příjmy společnosti Goldman Sachs výrazně překonaly očekávání

Akcie globální investiční bankovní a finanční společnosti Goldman Sachs Group (NYSE: GS) během předobchodní seance v době psaní tohoto článku vzrostly o více než 4 %. Firma zveřejnila výrazně lepší než očekávané výsledky za druhé čtvrtletí, a to jak na straně zisku, tak na straně tržeb.

Od začátku roku GS obsadila první místo v celosvětovém počtu oznámených a dokončených fúzí a akvizic (M&A) a v celosvětovém počtu nabídek akcií a kmenových akcií.

Kromě toho firma dokonce zvýšila čtvrtletní hotovostní dividendu na 2,50 USD na akcii, která bude vyplacena ve třetím čtvrtletí, což představuje dividendový výnos 3,4 %.

Výsledky za 2. čtvrtletí překonaly očekávání

Společnost GS vykázala zředěný zisk ve výši 7,73 USD na akcii, čímž výrazně překonala odhady analytiků o 1,04 USD na akcii. Tento údaj je však nižší jak sekvenčně, tak ve srovnání s 2. čtvrtletím roku 21, kdy vykázala zředěný zisk ve výši 15,02 USD na akcii.

Pozoruhodné je, že čisté tržby ve výši 11,86 miliardy dolarů byly mnohem vyšší než odhady analytiků ve výši 10,7 miliardy dolarů. Tržby však meziročně klesly o 23 % a meziročně o 8 %.

Zdroj: Reuters

Čisté výnosy v segmentu investičního bankovnictví mezitím poklesly o 41 % v důsledku zpomalení v celém odvětví upisování akcií i dluhopisů ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy tyto činnosti zažívaly vrchol.

Nicméně čisté výnosy v segmentu globálních trhů meziročně vzrostly o 32 %, a to díky dobrým výsledkům v oblasti pevných výnosů, měn a komodit (FICC) i akcií, zejména v oblasti financování.

Kromě toho čisté výnosy v segmentu Consumer & Wealth Management meziročně rovněž vyskočily o 25 %, což odráželo vyšší objem spravovaných aktiv, vyšší objem úvěrů a vkladů a vyšší zůstatky na kreditních kartách.

Čisté výnosy v segmentu správy aktiv však meziročně poklesly o 79 %, a to v důsledku čistých ztrát v akciových investicích a výrazně nižších čistých výnosů v oblasti úvěrů a dluhových investic.

Během čtvrtletí firma odkoupila kmenové akcie v hodnotě 500 milionů USD a vyplatila dividendy v hodnotě 719 milionů USD.

Wall Street je vůči GS opatrná

Na základě devíti nákupů a čtyř držení je komunita na Wall Street ohledně akcií GS opatrně optimistická s konsenzuálním hodnocením Mírný nákup. Průměrná prognóza ceny akcií Goldman Sachs ve výši 373,91 USD znamená 27,2% potenciál růstu oproti současné úrovni. Mezitím akcie od začátku roku ztratily 24,8 %.

Zdroj: Bloomberg

Hedgeové fondy jsou ohledně GS optimistické

Podle nástroje TipRanks Hedge Fund Trading Activity je důvěra v Goldman Sachs aktuálně velmi pozitivní, neboť 37 hedgeových fondů v posledním čtvrtletí zvýšilo svůj kumulativní podíl akcií GS o 931 800 kusů.

Závěrečné poznámky

Výsledky Goldman Sachs poskytly oddechový čas k neustálému vynechávání zisků, které vykazují ostatní velké banky. Přestože výkonnost banky klesla jak sekvenčně, tak meziročně, lepší než očekávané výsledky hospodaření jistě poskytují akcionářům tolik potřebnou útěchu a důvěru v klesající tržní scénář. Banka také prokázala svůj trvalý závazek vůči akcionářům zvýšením kmenové dividendy o 25 %.