Americký dolar se dnes dostává pod tlak. Očekává se vystoupení členů Fedu

Dolar se během pátečního asijského obchodování dostal pod obnovený prodejní tlak a dolarový index klesl na nejnižší úroveň pod 109,00. Vzhledem k absenci zveřejnění makroekonomických údajů vysoké úrovně před víkendem budou účastníci trhu pozorně sledovat komentáře centrálních bankéřů. Předtím, než Fed přejde do období útlumu, vystoupí prezident chicagského Fedu Charles Evans, guvernér Fedu Christopher Waller a prezidentka kansaského Fedu Esther Georgeová.

Zdá se, že rizikově pozitivní tržní prostředí bude v poslední obchodní den týdne působit na americký dolar. Šanghajský kompozitní index ke konci týdne roste o téměř 1 % a futures na americké akciové indexy rostou o 0,3 až 0,5 %. Mezitím výnos desetiletých amerických státních dluhopisů zůstává relativně klidný na úrovni kolem 3,3 %. Dříve během dne údaje z Číny ukázaly, že index spotřebitelských cen (CPI) v srpnu dosáhl -0,1 %.

Ve čtvrtek předseda FOMC Jerome Powell zopakoval jejich závazek udělat vše, co je nezbytné pro boj s inflací. „Historie varuje před předčasným uvolněním politiky,“ poznamenal Powell a pravděpodobnost zvýšení sazeb o 75 bazických bodů v září, jak ukazuje nástroj CME Group FedWatch Tool, se vyšplhala nad 80 %. Prezident chicagského Fedu Evans na neutrálnější notu uvedl, že je otevřený otázce zvýšení sazeb o 50 nebo 75 bazických bodů na příštím zasedání.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Po výprodeji, jehož jsme byli svědky během tiskové konference prezidentky ECB Lagardeové, EUR/USD obrátil svůj směr a vystoupal k úrovni 1,0100. ECB podle očekávání oznámila, že ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. V komentáři k politickému výhledu Lagardeová uvedla, že neví, jaká je konečná sazba, a vysvětlila, že podniknou nezbytné zpřísňující kroky, aby se dostali na 2% střednědobý inflační cíl. „Domníváme se, že bude zapotřebí několika zasedání, abychom se tam dostali,“ upřesnila dále Lagardeová. „Někteří lidé se budou ptát, kolik je několik? No, pravděpodobně to bude více než dvě včetně tohoto, ale pravděpodobně to bude také méně než pět.“

GBP/USD zakončil čtvrteční volatilní seanci s malými ztrátami na úrovni 1,1500, než na začátku pátku nabral býčí dynamiku. Naposledy byl tento měnový pár zaznamenán v průběhu dne, kdy vzrostl o více než 0,8 % na 1,1595. Britská premiérka Liz Trussová ve čtvrtek oznámila, že vláda zavede dvouletou „garanci cen energií“ a vysvětlila, že typická domácnost nebude platit za účty za energie více než 2 500 liber ročně.

USD/CAD ve čtvrtek uzavřel druhý den v řadě v záporném teritoriu a na začátku pátku prodloužil svůj propad k úrovni 1,3000. Kanadský statistický úřad později během seance zveřejní srpnovou zprávu o zaměstnanosti. Investoři očekávají, že míra nezaměstnanosti se zvýší z 4,9 % na 5 % a že čistá změna zaměstnanosti dosáhne +15 000.

Poté, co v první polovině týdne zaznamenal USD/JPY působivé zisky, zaznamenal ve čtvrtek malé ztráty, ale v pátek poklesl. Japonský ministr financí Shunichi Suzuki v pátek zopakoval, že pozorně sledují pohyby na devizových trzích, a poznamenal, že nevylučují žádné možnosti. V době tisku byl USD/JPY v průběhu dne níže o více než 100 pipů na úrovni 142,75.