Tento nejvýkonnější fond střední kapitalizace si v letošním roce připsal 3 %

Podle údajů společnosti Morningstar tento nejlépe hodnocený fond se střední kapitalizací překonal širší trh, protože zůstal věrný své investiční strategii.

Fond Clarkston Partners Fund (CFSMX) si od počátku roku připsal více než 3 %, čímž překonal širší trh i svou investiční kategorii a index podle společnosti Morningstar. V porovnání s více než 400 dalšími hodnotovými fondy se střední kapitalizací, které společnost Morningstar pokrývá, se řadí do horního kvartilu a popisuje jej jako fond s „rozumným investičním procesem a silným manažerským týmem“.

V tomto roce bylo obtížné najít nějaké fondy s pozitivní výkonností, protože akcie i dluhopisy se nacházejí na medvědích trzích. Index S&P 500 ztratil v roce 2022 přibližně 17 %. Bloomberg Global Aggregate Index, benchmark s pevným výnosem, se také dostal do medvědího trhu.

Strategie
Společnost Clarkston Capital se sídlem v Rochesteru ve státě Michigan, která spravuje fond Clarkston Partners, investuje do malého počtu vysoce kvalitních podniků a snaží se podporovat dlouhověkost a atraktivní ekonomiku celého portfolia, uvádí se ve čtvrtletní zprávě fondu.

Zdroj: Getty Images

„Náš rámec ‚absolutní hodnoty‘ má za cíl prosazovat disciplinovaná cenová rozhodnutí a zmírňování poklesů bez ohledu na násobky ocenění a relativní výkonnost širších indexů,“ uvedla firma v červnové zprávě. „Věříme, že tento přístup vede ke specifickým výnosům, které často odlišují naše portfolia od portfolií našich kolegů a od širšího trhu.“

Podle fondu se jedná o „výnosy, které se objevují nezávisle a čistě v závislosti na činnosti podniku a alokaci kapitálu“.

Překonání výkonnosti fondu Clarkston Partners v letošním roce je vítané. Do konce roku 2021 měl fond za sebou několik let, kdy se pohyboval na konci žebříčku své investiční skupiny a nedosahoval výkonnosti svého benchmarku.

„I když tyto výsledky splnily naše interní absolutní cíle, nikdy si nepotrpíme na to, abychom se na silných trzích jevili jako slabší,“ uvedla firma ve čtvrtletní zprávě fondu. „První polovina roku 2022 však investorům připomněla, že silné trhy netrvají věčně.“

V letošním rozkolísaném medvědím trhu však fond dosáhl lepších výsledků. K jeho ziskům ve druhém čtvrtletí přispěla jména jako Post Holdings a Change Healthcare.

Současné portfolio fondu Clarkston Partners je podle společnosti Morningstar silně zastoupeno v defenzivních spotřebitelských názvech a názvech z oblasti finančních služeb. V porovnání s jinými podobnými fondy má také nízkou expozici vůči spotřebitelským cyklickým a energetickým akciím.

Zdroj: Getty Images

Je to také fond s vysokým podílem akcií na vrcholu. „Z aktiv strategie je 60,8 % soustředěno v rámci 10 nejvýznamnějších akcií, oproti průměru kategorie 16,2 %,“ uvádí Morningstar ve své analýze fondu. „A na závěr, pokud jde o obrat portfolia, tento fond obchoduje méně často, než je průměr kategorie, což potenciálně omezuje náklady investorů.“

Fond je levnější než jeho konkurenti – jeho cena je v rámci druhého nejlevnějšího kvantilu poplatků v porovnání s ostatními podobnými fondy, zjistila společnost Morningstar. Jeho upravený nákladový poměr činí 0,85 %.

Co v poslední době posbíral
Fond v posledních několika měsících nenakoupil mnoho nových akcií, ale přidal do pozic akcie, které již vlastní. V letošním roce omezil držbu akcií, které považuje za plně zhodnocené, a výnosy použil na nákup dalších akcií obchodovaných za atraktivní ceny.

Například firma snížila svou pozici v mediální společnosti Nielsen Holdings o zhruba 57 %. Akcie v roce 2022 vzrostly přibližně o 35 %. Fond také nakoupil více akcií akcií obchodovaných se slevou, jako je například společnost Stericycle, která se zabývá likvidací odpadu a jejíž hodnota v letošním roce klesla o 15 %.

Tímto způsobem je fond nastaven na dlouhodobý růst.

„Krátkodobé pohyby cen pro nás mají jen malý význam kromě příležitostí, které poskytují k nákupu a prodeji akcií,“ uvádí se ve čtvrtletním komentáři fondu. „Naším cílem je dlouhodobě zhodnocovat bohatství a nadále věříme, že nejlepší metodou k dosažení tohoto cíle je důsledné uplatňování našeho investičního přístupu Quality Value.“